Pikavippejä otetaan ja annetaan edelleen liian kevytmielisesti

Paikalliset
Kommentoi 2

KESKI-UUSIMAA| Taloustilanteen paranemisen ei odoteta helpottavan velkaneuvonnan ruuhkaa Keski-Uudellamaalla. Keski-Uudenmaan kuntien velkaneuvonnan esimies Ville Jämsä epäilee, että maksuhäiriöilmiö on tullut jäädäkseen, eikä siihen vaikuta parantunut työllisyystilanne millään lailla. Osa väestöstä on oppinut elämään velkavetoisesti ja tavoittelee elintasoa, johon tulot eivät riitä. Jos naapuri hankkii uuden auton, se on saatava meillekin vaikka velkarahalla, on päivän ilmiö.

Jämsän mukaan kevytmielisesti otettujen pikavippien aikaansaamaa velkakierrettä ei voi panna pelkästään pikavipin ottajan syyksi. Poliittisella päätöksenteolla yhteiskuntaan on luotu järjestelmä, jolla korkeakorkoisen pikavipin saaminen on tehty liiankin helpoksi. Tiukan talouden aikaan ihmiset säästivät ensin ja ostivat sitten. Nyt ostetaan luotolla ja maksetaan myöhemmin. Kuluttajilla on nyt maksuhäiriömerkintöjä 26 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Lue lisää tiistain Keski-Uusimaasta.

2 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Jarkko Malin kuva
Jarkko Malin

Kommentit

17.4.2012 14:37

"Pikavippejä otetaan ja annetaan edelleen liian kevytmielisesti"

Haluaisin löytää sen lainanantajan, joka tietoisesti haluaa myöntää lainan maksukyvyttömälle! Siinä ei nimittäin ole mitään järkeä, eikä kukaan toimi niin. Toimittaja voisi vaikka kysyä asiaa joiltain pikalainayrittäjiltä ja tutustua asiaan.

Asia vain on tehty Suomessa niin vaikeaksi, että pikalainayrittäjät eivät saa kaikkia tarvitsemiaan tietoja asiakkaan maksukykyisyyden arvioimiseksi. Saatavia tietoja halutaan koko ajan rajoittaa ja tiedot varataaan vain pankkien ja muiden Finanssivalvonnan alaisten toimijoiden käyttöön lainsäädännöllä ja samaan aikaan huudellaan, että miksi annetaan niin heppoisesti lainoja. Laatu voisi olla parempi, jos kaikki tiedot olisivat käytössä!

Toinen asia mihin törmtään on aina, miksi asioita ei kysytä asiakkailta! Siksi, koska paljon luotettavamman tuloksen asiakkaiden maksukyvystä antaa erilaiset scoring-mallit eli tilastomatemaatiset arviointimallit. Tämän tietävät myös pankkiirit ja siksi myös pankit käyttävät näitä tietoja. Kun olet vaihtanut pankkia ja siirtänyt lainasi toiseen pankkiin, niin onko pankkisi joskus vaatinut jotain todistuksia palkastasi tai työpaikastasi? Ei, koska niitä ei tarvita eikä niitä käytetä eikä tarkasteta.

Olisi paljon mukavampaa, jos toimittaja ensiksi perehtyisi aiheeseen, ennen kuin kirjoittelisi ihan mitä tahansa. Toimittajat ovat kuitenkin tärkeässä asemassa yleisen kansalaismielipiteen muodostamisessa ja tämän tyyppiset otsekot johtavat ihmisiä täysin harhaa.

17.4.2012 22:58

Lainanantajia on nykyään niin paljon, että loputtoman kierteen aikaansaaminen ei loppupeleissä ole kovinkaan vaikeaa. Paras valvon- ja kontrollikeino korkokattojen sijaan olisi yksi keskusrekisteri jokaisen lainanantajan käyttöön. Rekisteriin henkilön X tulot, muut luotot ja avoimet pikavipit. Rekisterimerkinnän tekeminen uudesta henkilöstä olisi sen lainanantajan vastuulla, jonka kautta henkilö ottaa ensimmäisen pikavippinsä. Päällekkäisten vippien myöntäminen samalle henkilölle usean firman toimesta tulisi lailla kieltää, mikäli on perusteltua olettaa, ettei kyseinen henkilö pysty vippejä tulojensa puolesta maksamaan. Lailla sen kieltää helposti, kun lisätään pykälä, jonka mukaan maksuvelvoitetta ei tietyn rajan ylityksen jälkeen enää ole. Kusetusyrityshän on tietysti petos.

Helpoitenhan asia tietysti hoituisi, kun vaan luotettaisiin vapaiden yksityishenkilöiden harkinta- ja taloudenhoitokykyyn. Sen toimivuus taas on jo nähty.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.