Hometaloista riidellään oikeudessa pitkään ja kalliisti

Paikalliset
Kommentoi 10

KERAVA | Kosteus- ja homeongelmat ovat niin yleisiä suomalaisessa rakennuskannassa, että hallitus perusti kolme vuotta sitten pitkäkestoisen Kosteus- ja hometalkoot -toimenpideohjelman, jonka tavoitteena on laskea merkittävästi hometalojen määrää.

– Tavoitteeseen päästään kouluttamalla alaa opiskelevat rakentamaan oikein sekä tutkimalla ja korjaamalla ammattimaisesti jo olemassa olevien hometalojen ongelmat, talkoiden ydinjoukkoon kuuluva rakennusmestari ja erikoisasiantuntija Matti Eklund sanoo. Lauantaina Eklund puhui rakennus- ja asuntokauppa-alan ammattilaisille Keravalla.

Kosteus- ja homeongelmat paljastuvat tavallisesti asuntokauppojen yhteydessä tai niiden jälkeen. Läheskään aina myyjä ja ostaja eivät pääse yhteisymmärrykseen hinnanalennuksesta vaan asia ratkaistaan oikeudessa.

– Asuntokauppariidat ovat tolkuttomia. Niissä puhutaan kymmenistätuhansista euroista ja vuosikausien käräjöinnistä, monissa riidoissa asiantuntijana todistanut Eklund toteaa.

Lue lisää sunnuntain Keski-Uusimaasta.

10 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Riitta Suomalainen kuva
Riitta Suomalainen

Kommentit

24.4.2012 06:06

Itseäni huolestuttaa lähinnä sisäilmaltaan saastuneet koulut ja päiväkodit. Järvenpäässäkin yli puolet kouluista ovat pahasti kosteusvaurioituneet. Sairastuneet opettajat vaihtavat työpaikkaa - asian esille ottaminen homekoulussa ei johda mihinkään. Oppilaatkin oireilevat pahasti: atooppinen ihottuma, yskä, aivastelu, selittämätön pää- ja mahakipu. Mikrobialtistus voi johtaa syövän kehittymiseen, sillä kudosvauriot altistumisen yhteydessä ovat tavanomaisia. Vaatikaa vanhemmat tervettä ja turvallista oppimisympäristöä lapsillenne - rehtorit eivät sitä tee - opettajat on käsketty vaikenemaan!

29.4.2012 22:03

Väärin! Rehtorit kyllä vievät asiaa eteenpäin eikä kouluissa kenenkään suita tukita, mutta hommat ei hoidu kaupunkien teknisellä puolella ja investoinneissa, koska kaupunginjohtajat pihtaavat rahaa vääristä paikoista. Poliitikkojen on ajettava lisää rahaa terveellisyyteen. Surkuhupaisinta on, että silti reksi on vastuussa kaikesta vaikka kuinka tekniselltä puolelta annetaan ymmärtää, että kaikki on kunnossa.

24.4.2012 06:09

Tyypillinen oire on myös lämpöily.

24.4.2012 06:10

Tyypillinen oire on myös lämpöily.

24.4.2012 17:12

Home ei useinkaan ole syynä sairastumiseen vaan erilaiset koskeuden aiheuttamat mikrobikasvustot ja niiden muodostamat myrkylliset kaasut. Mikrobikasvustoja ei aina osata tai haluta tutkia julkisista rakennuksista. Mittauskeinoja kuitenkin löytyy, ja pakon sanellessa voi vaikka työntekijä ja oppilaan vanhempi ottaa koulusta/päiväkodista/sairaalasta näytteen itse ja toimittaa sen laboratorioon analysoitavaksi. Tälle ongelmalle ei kannata menettää terveyttänsä ja altistua (=alistua)!

25.4.2012 06:07

Serkku joutui itte ottamaan näytteitä työpaikan muovimaton alta. Työnantajan tekemät kokeet osoittivat ilman olevan puhdasta. No, laboratorio löysikin vaarallisia kasvustoja. Koko mesta suljettiin. Näin siis stadissa.

25.4.2012 09:01

kuka hengittää sisäilmaa muovimaton alta?

25.4.2012 13:14

Jurpo: mikrobit tuottavat myrkyllisiä kaasuja, jotka vapautuvat hengitettävään sisäilmaan, vaikka itse kasvustot sijaitsevatkin pintamateriaalin alapinnalla.

30.4.2012 08:16

Basganmarjat - ne ministeriön raja-arvot materiaalinäytteille perustuu olettamuksiin, sisäILMAtutkimus on vasta lapsenkengissä.

Ja mikä dami niitä näytteitä ottaa duunipaikalta? Samainen hattu-hiha -päättelyllä määräyksiä asettava ministeriö on päättänyt että niitä raja-arvoja ei sovelleta työpaikkoihin.

30.4.2012 08:21

Ja kerros ACE muovimaton kaasutiiveys, kun kerran asiasta luulet tietäväsi.

Katoppas kun eri rakenneosien kaasutiiveydestä ei paljoa tutkimuksia ole.

Jengistä on tullut homehulluja - kaikissa kesämökeissä ja kaikissa purueristeisissä taloissa on homerihmastoa - on ollut aina. Jotkut yliherkät voi saada oireita, mutta suurin osa ei.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.