Eroisä tapasi viimein poikansa

Avoeron jälkeen yhteyden poikiinsa vähitellen kadottanut Tomi Piiparinen uskoo, että aikuistuttuaan pojat ymmärtävät paremmin miten asiat ovat menneet.

Anton Soinne

KERAVA | Keravalainen Tomi Piiparinen ei ollut viime viikonloppuun mennessä nähnyt 15- ja 18-vuotiaita poikiaan yli puoleen vuoteen. Pojat asuvat äitinsä luona Helsingissä, joten pitkä välimatka ei tapaamattomuuteen ole syynä. Suhde poikiin etääntyi, kun Piiparinen muutti Helsingistä Keravalle ja alkoi seurustella nykyisen vaimonsa kanssa, eikä ex-puoliso hyväksynyt uutta suhdetta.

Viime viikonloppu oli riemullinen. Vanhempi pojista ehti viimein viikonlopuksi isänsä luo. Yhteys nuorempaan poikaan on vielä heikko.

Suomessa vietetään tänään ensimmäistä kertaa kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota siihen, miten moni lapsi menettää avio- tai avoeron jälkeen yhteyden toiseen vanhempaansa, yleensä isään.

Lue lisää keskiviikon Keski-Uusimaasta.

Kommentit

Meillä oli toiste; isä valitti yhteishuoltaja päätöksestä Hoviin ja haki vielä KKO:sta valituslupaa muttei ssanut - Halusi yksinhuoltajuuden. Tapaamisoikeudet olivat todella laajat. Mutta kuinkas kävikään, kaikkinaisen kiusausten jälkeen - vajaa vuosi Hovin päätöksen (2002, joka oli sama kuin käräjäoikeuden) - isä "löysi" uuden kumppanin ja niin kaikki tapaamiset loppuivat kuin seinään v.2003. Erilaista kiusaamista toki riitti, mutta meidän onnekksemme - tyttäreni ja minun - se väheni. Säälittää vaan uusi nuori kumppani, hän ei luultavasti tiedä narsistisen avokkinsa entistä elämää ja eikä varmaan nykyistäkään. Jaksamista sinulle lastesi kanssa, toivotaan että saat tapaamiset järjestymään.

Narsistin kiusaama

Tarvittaisiin uudentyyppinen ja pakollinen vihkikaava kaikille avo-, ja avioliittoon meneville jossa on kohta " ... minä nn lupaan .... edessä, että minä kunnioitan ja kohtelen puolisoni lapsia kuten omiani ja huolehdin heistä, niin hyvinä kuin pahoina päivinäni ... ".

Lakiin tulisi kirjata, että uusi puoliso ei saisi karkottaa kodistaan eikä muutenkaan kohdella huonosti puolisonsa aikasemmasta liitosta olevia alaikäisiä huollettavia lapsia. Lain rikkomisesta pitäisi seurata tuntuva sanktio ( suuruudeltaan vähintäin puolenvuoden kestävä mielipaha ).

Pähkäilijä

Kaikki menee hankalaksi kun toisena osapuolena on narsisti. Yleensä hän pystyy pyörittämään koko orkesteria sosiaaliviranomaisista oikeusasteisiin asti mielin määrin.
Yleensä viranomaisilla ei ole kykyä ymmärtää että joku voi valhehdella aivan vakuuttavasti mitä paksumpia valheita vieläpä tunti tolkulla.
Yleensä luonnehäiriöinen vanhempi saakin yksinhuoltajuuden n 80 % - 90 % tapauksista.
Kun sitten nämä sosiaaliviranomaiset tajuavat lopulta mokanneensa (tahallaan tai tahattomasti) pahemman kerran, heille tulee kiire piilotella omia virheitään.
Heidän pitäisi nimemomaan olla lapsen asialla mutta näin ei käytännössä ole.
Tämä on mielestäni yksi suuri ongelma.

Narsistin uhri minäkin

Vaikka kuinka olisi ymmärrystä tilanteesta, niin kysymys on kuitenkin vastanäytöstä ja sen todistamisesta. Luonnehäiriöinen pystyy kääntämään asian ympäri ja pakottamaan oikeusvaltiossa toiset toimimaan hänen tavoitteen mukaan, silloin kun hänen tavoitteena maksimoitu haitanteko ympäristölle. Juoppo ja huumehörhö tekee toimissaan virheitä, jonka perusteella heidät voidaan laittaa heille kuuluvaan asemaan, mutta narsisti pystyy luovimaan pitkälle vaikka hänet tunnistettaisiinkin.
Pois potkittut ja syrjäytetyt narsistit ovat esimerkkejä mihin he haitanteossaan pystyvät.

Pähkäilijä

Ei tämä mikään kilpailu ole kenen elämä on raskainta. Aina vääryyttä kokevalla ja kohtaavalla ihmisellä on raskasta. Lapsella kaikkein raskainta kun oma ääni ei kuulu ja jos vielä joutuu valitsemaan oman isän ja äidin välillä. Kuningas Salomonin viisautta näissä kaivattaisiin. Se vanhemmista kumpi pystyy ymmärtämään lapsen olevan oma erillinen ihminen jolla on oikeus omaan elämään on se parempi vanhempi. Väärin toimiva vanhempi on oman persoonallisuutensa uhri ja häntä on vaikea auttaa näkemään oma vahingollinen toimintansa ja antama malli lapselle. Mitä näistä lapsista kasvaa tämänkaltaisen mallin edessä. Sanattomaksi vetää Tomin tarina.

etäisä

Olen sivusta seurannut narsisti - alkoholisti -lääkkeiden väärinkäyttäjän uskomatonta showta taistelussa lapsen huoltajuudesta. Vaikka takana kaikenmaailman pidätyksiä, väkivaltatekoja yms. niin aina oikeudessa tuo henkilö pystyy puhumaan tuomarit kyynelehtimään hänen puolestaan. Lapsella ei ole oikeuksia Suomessa - niitä on vain vanhemmilla :( Koko tämä yhteiskunta on täysin mätä systeemi eikä parannusta näy.

Missä on maalaisjärki