Miten suomalaisiin voi tutustua?

-Voisiko olla ilmaisia diskoja, joissa voisi tanssia ja tutustua suomalaisiin, Guled (vas.) Haukar, Mohamed ja Kostja miettivät.

Sauvo Jylhä

Järvenpää | – Pelasin jalkapalloa suomalaisten kanssa, mutta kun kukaan ei puhunut minulle mitään eikä edes syöttänyt palloa, lopetin.

– Olen yrittänyt jutella lounaspöydässä oppiakseni suomea. Seuraavana päivänä minua ei enää tunneta.

Tällaisia kokemuksia maahanmuuttajilla on suomalaisista. Järvenpäässä seurakuntaopistolla maahanmuuttajille tarkoitetussa ryhmässä opiskelevat miehet arvelevat, että ainakin osin kyse voi olla kulttuurista: suomalaiset eivät niin helposti ala jutella vieraiden kanssa. Mutta halu tutustua suomalaisiin on kova:

– Voisiko olla diskoja, minne pääsisi ilmaiseksi ja oppisi tuntemaan suomalaisia, maahanmuuttajat Kostja Larionov Petroskoista, Mohammed Assahtion Marokosta, Haukar Hama Rasul Irakista ja Guled Dahir Ali Somaliasta kyselevät.

Miehillä on selvät suunnitelmat, opiskelu ammattiin Suomessa ja sitten töihin. Ensin kuitenkin rökälevoitto suomen kielestä, jossa vaikeinta on prepositioiden puute.

Lue lisää maanantain Keski-Uusimaasta.

Kommentit

Suomalaisten sosiaaliset taidot ovat hyvin kehittymättömiä, sosiaalisesti kyvyttömiä, eikä heitä kiinnosta tutustua. Opiskelkaa vaan, seurustelkaa keskenänne, ette jää mistään paitsi, jos voitte tehdkää töitä. Tämä on omaan napaansa tuijottava eristynyt pieni kansakunta.

monikultuutrihöpölöpö

Voisitte aloittaa sillä että vastaatte tervehdyksiin edes rapussa, jos kadulla olettekin liian hienoja naapureita tunnistamaan. Asiaa ei myöskään helpota että kun naispuolinen naapuri huomauttaa ihan asiasta (Suomessa taloyhtiöissä alkaa hiljaisuus kymmeneltä eikä sen jälkeen sovi enää metelöidä varsinkaan joka arki-ilta), hänet haukutaan rasistiksi ja huoraksi. Ihan totta, ette te aina voi puolustautua rodullanne ja kulttuurillanne, kyllä teidänkin on opittava ottamaan paikallinen kulttuuri huomioon; vaikkette sitä hyväksyisikään sen mukaan on elettävä kun täällä kerran ollaan. Täällä yksin elävä nainen ei useimmiten ole "huono nainen" ja naiset voivat elättää itsensä ihan rehellisellä työllä eivätkä ole mitenkään sen huonompia, vaikkei heillä miestä tai veljeä olisikaan kunniaansa puolustamassa. Lasten voisi myös antaa leikkiä suomalaisten lasten kanssa - ja muistakaa että Suomessa pojilla ei ole mitään etuoikeuksia tyttöihin nähden ja että jos äiti ei teidän kulttuurissanne saa poikalasta komentaa, niin sitten teidän miesten on huolehdittava siitä että poikanne eivät hiekkalaatikolla ja pihaleikeissä kiusaa ja pahoinpitele pienempiään ja varsinkaan tyttöjä. Ennen kaikkea älkää eristäytykö omiin etnisiin ryhmiinne vaan ottakaa kontaktia suomalaisiin, suurin osa meistä on ihan normaaleja ihmisiä ja osaamme jopa ainakin englantia, jos teitä ei suomenkielen opiskelu kauheasti kiinnostakaan...

tiinu

Toi ei ole totta mitä Tiinu sanoi! Mä satun tuntemaan nämä kaikki neljä poikaa henkilökohtaisesti, osan jo 2 vuoden takaa, osan vain vuoden takaa. Pojat kuitenkin ovat kaikki todella avoimia, ystävällisiä ja varmasti siellä rapussa vastaantullessaan moikkaisivat takasin. Eivät kaikki ulkomaalaiset ole samanlaisia "omiin etnisiin ryhmiinsä jääviä" henkilöitä vaan aidosti ja ihan oikeasti näilläkin pojilla olisi kiinnostusta tutustua muihin suomalaisiin. Itse olen nähnyt tätä suomalaisten sulkeutuneisuutta ja innottomuutta puhua ulkomaalaisille kun olen esimerkiksi jonkun/kaikkien näiden poikien kanssa vaikka kaupungilla ja pojat yrittävät ottaa kontaktia suomalaisiin, eivät he kuitenkaan saa mitään vastukaikua yrityksilleen. Miten tällöin voi oppia tuntemaan suomalaisia ja kehittää kielitaitoaan? Mielestäni vikaa on enemmän suomalaisissa ja heidän kulttuurissaan kuin ulkomaalaisissa!

-jenny

Tiinu itse puolestaan on asunut 40 viimeisen vuoden aikana kahdeksassa eri maassa ja on tehnyt sen havainnon että missään ei ole niin vaikea tutustua uusiin ei-suomalaisiin kuin Suomessa. Kaikki kertomani esimerkit ovat elävästä elämästä, joko itselle tapahtunutta tai omin silmin nähtyä. Noita neljää poikaa en henkilökohtaisesti tosin tunne, ehkä sitten ovat miellyttäviä poikkeuksia täällä asuvien ulkomaalaisten joukossa. Niin, on minullakin paljon ei-suomalaista alkuperää olevia ystäviä Suomessa, mutta joko olen heihin tutustunut muualla kuin Suomessa tai sitten ovat kaukaasialaista syntyperää. Valitettava asiaintila, mielelläni ottaisin kontaktia omassa talossakin asuviin turkkilaisiin, irakilaisiin ja vietnamilaisiin, mutta mahdottomaksi tuo on osoittautunut. Eikä kyse ole pelkästään siitä että lehtihaastatteluihin löydettäisiin aina näitä "miellyttävimpiä" tapauksia - noita meidän talon vähemmistöläisiä on myös haastateltu paikallislehdissä ja silloin antavat itsestään aivan erilaisen kuvan kuin täällä kotinurkissa käytännössä - valitettavasti!

tiinu

Eiköhän niin suomalaisissa kuin ulkomaalaisissakin löydy sosiaalisempia ihmisiä ja vähemmän sosiaalisia. Olen työskennellyt kolme vuotta ulkomaalaisten parissa ja todella saanut selkäpiissäni konkreettisesti tuntea tuijottamista ja epäileviä katseita suomalaisten taholta kulkiessani ulkomaalaisten nuorten kanssa. Kenenkään ei ole pakko tutustua ulkomaalaisiin jos ei halua ja ennakkoluuloihin löytynee myös syitä, mutta omalla kohdallani olen tavannut pääosin ystävällisiä, huomaavaisia ja vieraanvaraisia ulkomaalaisia työssäni, jotka ovat yrittäneet saada suomalaisia ystäviä tuloksetta jo ehkä useita vuosia. Rasismia löytyy joka maasta, myös ulkomaalaisten parista. Kuitenkin avoimella kiinnostuksella erilaisesta kulttuurista voi löytää elämäänsä uudenlaista rikkautta. Muuten puistattaa aina kun joku sanoo että nehän on semmosia tai tämmösiä, vaikkei oikeasti edes henkilökohtaisesti tunne ketään arvostelemansa kulttuurin edustajaa.
Ei kuitenkaan stereotypisoida suomalaisiakaan, löytyy täältäkin vielä ystävällisyyttä ja inhimillisyyttä, onneksi.

Kaisuli

No, koulu jossa pojat on, tunnen lähes kaikki muutkin ulkomaalaiset opiskelijat. Joukossa on sekä tyttöjä että poikia mm. Irakista, Somaliasta, Ranskasta, Afganistanista, Kiinasta..... Kaikki nämä ihmiset ovat erittäin mukavia ja helposti lähestyttäviä. Tottakai on myös ulkomaalaisia jotka ovat rasistisia ja tunnen myös muutaman Suomeen tulleen ulkomaalaisen jotka ovat välillä erittäin rasistisia kantasuomalaisia kohtaan. Rasismia, ennakkoluuloja ja yleistyksiä tapahtuu kumminkin päin: suomalaiset-ulkomaalaiset sekä ulkomaalaiset-suomalaiset.

Ja tuo että lehdissä annetaan aivan erilainen kuva kuin todellisuudessa on yleistä. Näillekin neljälle pojalle kerroin tästä artikkelista ja kaksi heistä kommentoi heti etteivät olleet puhuneet sanaakaan diskoista. Ja koska satun pojat jo pitkältä ajalta tuntemaan, tiedän että osa artikkeliin kirjoitetuista asioista oli puuta heinää - kukaan heistä ei sanoisi osaa niistä jutuista mitä artikkelissa luki. Joten se että naapureistasi saa eri käsityksen lehdistä kuin todellisuudessa on aivan luonnollista.

-jenny

Suomalaiset ovat aika juroja ja ujoja, jos totta puhutaan. Jo bussissakin ahdistumme, jos joku tulee viereen istumaan, vaikka muualla on vapaata. Suomessaon aina ollut vähän asutustusta verrattuna muihin maihin ja varsinkin niihin, joista maahanmuuttajat yleensä tulevat. Osa suomalaisista saattaa kokea hieman ahdistavana maahanmuuttajien nopean lähestymistavan johon he ovat tottuneet, sillä suomessa tutustuminen käy aika hitaasti. Lisäksi tutustumista vaikeuttaa vieraat kielet ja pelko siitä, etteivät maahanmuuttajat ymmärrä, mitä suomeksi sanomme. Tietenkin on myös ennakkoluuloja, mutta nykyään suomessa asuu aika avointa porukkaa, joka mielellään ottaisi maahanmuuttajia mukaan kaveripiireihinsä. Kynnys tulee vastaan vain kulttuurillisissa eroissa ja kielen osaamisessa. Toivottavasti mahdollisimman moni meistä suomalaisista rohkaisisikin mielensä ja menisi juttelemaan maahanmuuttajien kanssa. Monilla voi olla taustallaan mitä mielenkiintoisempia tarinoita heidän elämänsä matkan varrelta kerrottavanaan. Unohdetaan jo se, että kenessä on vikaa, jos maahanmuuttajille ei löydy suomalaisia kavereita. Ei minkään maan kulttuuri ole muita parempi, ei maahanmuuttajien, eikä meidän.

juro