Jälkisammutus jatkuu - vaara on ohi

Anton Soinne

TUUSULA | Tuusulan Riihikalliossa Majavantiellä syttyi varhain maanantaiaamuna raju tulipalo. Palo levitti ympäristöön myrkyllisiä kaasuja, sillä kiinteistössä säilytettiin muun muassa ammoniakkia ja kylmäainekaasuja. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos antoikin pikaisesti hätätiedotteen, jossa kehotettiin lähiseudun asukkaita pysymään sisällä ja pitämään ovet, ikkunat ja ilmastointilaitteet suljettuina ja jopa poistumaan alueelta mahdollisuuksien mukaan kokonaan.

Tulipalo saatiin aamupäivän aikaana rajattua ja jälkisammutus on käynnissä. Välitön vaara alueella on peruuntunut. 
 
Silminnäkijöiden mukaan palavasta talosta kuului useiden räjähdysten sarja.  Kiinteistö vaurioitui palossa pahasti.
 
Palopaikan lähellä sijaitseva Aarteiden talo ja Kievarin alueen päiväkoti evakuoitiin Metsäpirtille. Myös Hyrylän urheilukeskus tyhjennettiin ihmisistä. Alueen asukkaita tiedotettiin tilanteesta kaiutinautolla.
 
Keravalla siirrettiin varotoimenpiteenä kaikissa kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa lapset sisätiloihin. Määräys 
 
Muun muassa Tuusulan Itäväylän liikenne katkaistiin tulipalon takia aamuruuhkan aikaan, ja Keravan suunnalta Tuusulanväylälle ajaneet autoilijat ohjattiin ajamaan Hyrylän kautta.
 
Verkossa levisi aamun aikana virheellinen tieto, että kyseessä olisi ollut Kodin Terran kemikaalivarasto. HOK-Elanto kumosi virheellisen tiedon nettisivuillaan. Kodin Terraankin tulipalo vaikutti siten, että myymälä, kuten monet muutkin lähiseudun liikkeet joutuivat pitämään tilat suljettuina.
<p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.fi/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=fi&amp;geocode=&amp;q=Majavatie,+Tuusula&amp;aq=2&amp;oq=majava&amp;sll=62.593341,27.575684&amp;sspn=13.69493,53.569336&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Majavatie,+Tuusula&amp;ll=60.373949,25.026159&amp;spn=0.007139,0.026157&amp;t=m&amp;z=14&amp;output=embed" width="567"></iframe><br> <small><a href="http://maps.google.fi/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=fi&amp;geocode=&amp;q=Majavatie,+Tuusula&amp;aq=2&amp;oq=majava&amp;sll=62.593341,27.575684&amp;sspn=13.69493,53.569336&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Majavatie,+Tuusula&amp;ll=60.373949,25.026159&amp;spn=0.007139,0.026157&amp;t=m&amp;z=14" style="color:#0000FF;text-align:left">Näytä suurempi kartta</a></small></p>

Kommentit

Viranomaisvalvonta ei ajantasalla. Miten on mahdollista että vaarallisten kemikaalien varasto sijaitsee muutaman sadan metrin päässä ihmisasutuksesta. Eikö tällaisille liiketoiminnoille pitäisi vaatia että sijaitsevat kilometrien päässä asutuksesta. Jos tuuli olisi puhaltanut etelästä, savu olisi levinnyt tuhansien ihmisten koteihin Hyrylän keskustassa. Kuka selvittäisi, onko viranomaiset toimineet valvonnassa riittävästi ennalta vaaroihin varautuen?

Analyysi

Miten on mahdollista, ettet tiedä tällaista voivan sattua missä tahansa? Oma jääkaappisikin voi syttyä ja se vasta kohtalokasta on. Valvonnan lisääminen ei ole mikään ratkaisu, sillä valvoa pitäisi kaikkialla, missä ihmisiä on. Nääs erehtyminen on inhimillistä, viimeksi eilen Tampereella sytytettiin kerrostalopalo grillillä.

Eiköhän useimpien nenä ja näköaistikin kerro, että ilmanvaihto ja ikkunat on suljettava. Tupakoitsijan nenä ehkä ei reagoi, mutta se ei liene suuri ongelma.

Vastuu on myös yksilöillä

Pikainen viranomaistiedotus? Kesti lähes puolitoistatuntia saada tieto että muutaman sadan metrin päässä palaa myrkyllisiä kemikaaleja. Ainoa onni oli tuulensuunta, johon viranomaistoiminnalla ei ollut osuutta.

Savun alla

Ehkäpä tuulen suunta nimenomaan vaikutti siihen, ettei koko kylää lähdetty saattamaan paniikkiin. Sitenhän sinäkin reagoit; olet sekopäisessä vihan vimmassa itsesi ja oman napasi vuoksi, vaikka olit täysin turvassa.

Vastuu on myös yksilöillä

Tuulen suunta vaikutti siis siihen ettei nähty aiheelliseksi ilmoittaa mistä oli kyse? Toimivalla tiedottamisella varmistetaan nimenomaan ettei aiheetonta paniikkia synny. Vedä henkeä ja ajattele loppun asti vai älähtikö se mihin kalahti?

Heh

Tietääkseni rakennuksessa ei ole siajainnut vaarallisten kemikaalien varastoa vaan ihan normaalia varasto/autokorjaamopalveluita. Tekisi varmaan ihan hyvää joidenkin edellämainittujen hengittää vähän mustaa savua niin loppuisi se turha touhotus!

nimimerkki

Voi teidän kanssa. Touhu on kuin Hong Kongin palossa Vantaalla aikanaan: idiootit levittävät väärää tietoa, lietsovat paniikkia ja järjetöntä vihaa eivätkä kanna vastuuta yhtään mistään, edes oman ikkunan sulkemisesta savun hajua haistaessaan. Sen nyt luulisi onnistuvan useimmilta. Se kuuluu täysivaltaisen kansalaisen perustaitoihin ja opetetaan lapsille jo alakoulussa.

Mitä rakennuksessa tehtiin selviää Eniron hausta laittamalla hakukriteeksi "Majavantie 10". Osoitteessa sijaitsee kaksi hallia, joista toinen on vahingoittumaton ja siellä sijaitsee mm. katsastusasema.

Lapsellisia kommentteja

Hyvinkäällä paukkuu, Hyrylässä paukkuu, missä seuraavaksi. Emme me pääse eroon onnettomuksista vaikenemalla ja hyssyttelemällä. Ainoa mahdollisuus on tutkia asiat perusteellisesti ja vetää asioista johtopäätökset ja ryhtyä toimiin niin että tulevat vahingot voidaan minimoida mahdollisimman hyvin. Kaikilla on syytä itsetutkiskeluun.

EI OPPI OJAAN KAADA

No poikaset älkääs nyt panikoiko.. ammoniakkihan on luonnontuote joten kivasti tusahtelee takaisin luontoon. ja freoni syrjäyttää hapen eli tulihan sammuu ihan itsestään. se tuskin ketään haittaa joka meinaa häkää hengitellä!

nimimerkki

itse liikuin amerin seudulla päivän aikana aina aika ajoin.Siellä oli tosi hyvät viranomais valvonnat ja tiedotus oli hyvää.Kiitos tuusulan viranomaiset.

lii

Jotenkin vain tuntuu että ihmiset jotka näistä hysteerisinä kirjottelee ja haukkuu viranomaisten huonoa/hidasta toimintaa ja turvallisuuden laiminlyöntiä niin ei välttämättä osaa edes paskalla käydä jos ei kukaan ole viressä näyttämässä miten se perse pyyhitään.. järkeä saa käyttää ja ikkunan kiinni laittaa ihan omatoimisesti jos haistaa näitä myrkkykaasuja ilmassa ja jos siltä tuntuu. siitä ei tarvitse viranomaisen erikseen ilmoittaa.

savun hajua.