Näiden juustokakkukuningattarien luomukset viedään käsistä

Ruoka
Kommentoi 4

– Tämä on rakkaudella ja tunteella leivottu kakku. Seisoin eilen kotiuunin ääressä silmät ristissä. Luulin hänen valmistuvan tunnissa, mutta hän antoi odotuttaa valmistumistaan, Minna Ritakorpi sanoo ystävättärelleen, joka on tullut hakemaan kakkua suoraan kuvauksista perheelleen.

Ritakorpi signeeraa vielä käsin yhtiökumppaninsa Sonja Fatnassin kanssa kakkupaketin.

Tapana on, että kakun saajaa aina halataan.

Ovikello soi tiuhaan ja monikerroksiset muun muassa raastetulla sitruunankuorella, kinuskilla, karpaloilla ja mansikoilla koristellut sitruuna-, vanilja- ja kinuskimoussejuustokakut saavat onnellisen omistajan.

Rakkaus juustokakkuihin syntyi pelimatkoilla Las Vegasissa.”

Mistään simppeleistä kakuista ei ole kyse. Raaka-aineet on harkiten valittu. Ritakorven mottona on, ettei marjoissa, hedelmissä, pähkinöissä tai jauhojen tai sokerin laadussa pihistetä.

– Pyrin käyttämään kakuissani ravintorikkaampaa spelttijauhoa ja esimerkiksi intiaanisokeria. Olen myös tehnyt hyvän yön -kakkuja, parane pian -kakkuja ja vaihdevuosioireita helpottavia kakkuja. Myös hiilarittomia tai runsaasti proteiinia sisältävät kakut ovat tuttuja.

Kakkuemo kertoo lämmittävänsä kananmunat hiukan yli huoneenlämpöiseksi ennen kuin hän vatkaa ne intiaanisokerin kanssa.

– Luin jostain, että intiaanisokeri käyttäytyy lämpimänä kananmunan kanssa suotuisammin.

Minna Ritakorven vinkit kakkuleipureille

Suunnittele jokainen kakkusi juuri kyseiselle henkilölle tai kyseiseen tilaisuuteen.

Ideoinnissa voit lähteä liikkeelle vaikkapa juhlasankarin harrastuksista tai lempimusiikista.

Juustokakut ovat mainioita joulupöydän kakkuja, sillä voit valmistaa ne parikin päivää ennen tarjoilua.

Käytä kakkuihin aitoja, puhtaita raaka-aineita.

Jos käytät intiaanisokeria, lämmitä kananmunat yli huoneenlämpöiseksi. Kokeile, riittääkö pienempi määrä sokeria lämpimien kananmunien kanssa.

Jätä juustokakkuihin sattumia, niin saat kakkuun purutuntumaa.

Sattumina toimivat esimerkiksi kokonaiset saksanpähkinät, itse leipomasi sachertaikinapallukat, hedelmät ja marjat.

Laita kakkuun useampia eri kerroksia. Kakkutaikinaa voit laittaa useammankin kuin yhden kerroksen.

Leikittele erilaisilla pohjilla. Tee murupohjan sijasta vaikkapa toscakakkupohja tai suklaa -tai valkosuklaabrowniepohja.

Vahdi huolella tekemääsi pohjaa, sillä hyvä kakkupohja kelpaa monille ilman täytteitä.

Fatnassin puhelin soi vieressä tiuhaan ja toisella puolella kuvaaja hoputtaa Ritakorpea valmistamaan kakkuja, jotta kuvaukset etenevät.

– Rakkaus juustokakkuihin syntyi Las Vegasissa. Kävin siellä Cheesecake Factoryssa usein pelimatkoilla syömässä, Ritakorpi sanoo.

Kotonaan hän leipoi kolmelle pojalleen mitä huikeimpia syntymäpäiväkakkuja, joissa oma poika taisteli lohikäärmettä vastaan ja linnassa odotti vaalea kiharahiuksinen prinsessa.

Kokemuksiaan hän ei jakanut blogissa, vaan omalla Facebook-sivustollaan.

Titanic-kakku lipui juhlasaliin tähtisädetikkujen loisteessa.”

Ystäväpiiri levitti sanaa fantasia- ja juustokakuista, eikä Ritakorpi enää tiennyt, mitä kautta tilaaja oli hänestä kuullut.

– Lopulta ystäväni saivat minut innostumaan oman yrityksen perustamisesta.

Ongelmana oli, että kakkukuningatar tarvitsi avukseen toisen yhtä hullun, ahkeran, kultaisen ja tunnollisen kumppanin rinnalleen.

– Voivottelin tilannetta Sonjalle puhelimessa, ja hän sanoi: Puhutko minusta? Minä tulen.

– Tuli vain sellainen tunne, etten voinut jättää tätä tilaisuutta käyttämättä, juuri työpaikallaan ylennyksen saanut Fatnassi kertoo.

Seuraavana päivänä naiset puhuivat asiasta uudestaan, ja sopimus syntyi.

Esteettinen ja visuaalinen silmä on molemmilla kehittynyt ammatissaan kosmetologina.

Ritakorpi oli opettajana ja Fatnassi aikoinaan hänen oppilaansa.

Mikä on mieleenpainuvin tekemäsi kakku?

– Niitä on monia, mutta entiselle hammaslääkärilleni tein Titanic-kakun, joka lipui juhlapaikalle sädetikkujen loisteessa Waldon laulaessa Celine Dionin My heart will go on -kappaletta.

– Ravintola Namun avajaisiin teimme Jääkarhu-kakun. Kutsuvierailta loppuivat lautaset, mutta he ottivat kakkua käsiinsä ja kehottivat muitakin syömään käsin.

Kokeile kotona

Jouluinen valkosuklaa-pipari-karpalokakku

Pohja:
200 g piparkakkuja
80 g voita

Täyte 1:
2,5 dl kuohukermaa tai Flora Vispiä
200 g maitorahkaa tai tuorejuustoa
130 g valkosuklaata
0,5 tl vaniljapulveria aidosta vaniljasta tai 1 tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä

Täyte 2:
2,5 dl kuohukermaa tai Flora Vispiä
200 g maitorahkaa tai tuorejuustoa
200 g karpaloita survottuna
0,5 dl sokeria (tai maun mukaan)
2 liivatelehteä

Päälle:
karpaloita ja/tai piparimursketta
valmista kinuskikastiketta tai 1dl fariinisokeria
1dl kuohukermaa

Asettele halkaisijaltaan 24-senttisen irtoreunavuoan pohjan päälle vähän pohjaa suurempi leivinpaperi ja paina sen jälkeen vuoan reunat kiinni vuokaan niin, että leivinpaperi tulee pohjan ja reunojen välistä ulos.

Leikkaa sen jälkeen leivinpaperista vuoan sisäpuolelle hieman vuokaa korkeampi kaistale. Tämä helpottaa valmiin kakun poistamista.

Murskaa piparit hienoksi muruksi, sulata voi ja sekoita seos. Painele tasaisesti vuoan pohjalle.

Voit valmistaa täytteet samaan aikaan. Jos haluat käyttää vain toista täytettä, tuplaa ainesosien määrät. Laita kaikki liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sulata paloiksi pilkottu valkosuklaa sulatusteholla mikrossa ja sekoita puolen minuutin välein, kunnes suklaa on sulanut tasaiseksi.

Vaahdota kerma ja lisää joukkoon rahka tai tuorejuusto. Jaa kerma-rahkaseos kahteen kulhoon ja lisää toiseen vaniljapulveri, sulatettu valkosuklaa ja pieneen kiehuvaan vesitilkkaan sekoitetut liivatteet (2 kpl) reippaasti vatkaten.

Kaada seos vuokaan ja heiluttele seosta hetki, jotta saat pinnasta tasaisen. Nosta jääkaappiin odottamaan seuraavaa täytettä noin 10 minuutiksi.

Murskaa karpalot hieman kohmeisina, mikäli käytät pakastemarjoja. Sekoita toiseen kerma-rahkaseokseen sokeri, karpalot ja pieneen kiehuvaan vesitilkkaan sekoitetut liivatteet (2 kpl) reippaasti vatkaten. Kaada täyte hieman jo hyytyneen ensimmäisen täytteen päälle vuokaan, heiluttele vuokaa varovasti ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään viideksi tunniksi

Keitä kinuskikastike valmiiksi sekoittamalla paksupohjaisessa kattilassa fariinisokeri ja kerma keskenään ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä kuplitellen, kunnes kastike sakenee. Jäähdytä ja valuttele valmiin kakun päälle tai tarjoa kermanekasta.

Koristele valmis kakku karpaloilla tai piparimurskeella ja kinuskilla.

Resepti: Minna Ritakorpi

4 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

5.12.2012 01:01

Voi Sonja-parkaa. Eipä siinä, hyvät naurut saimme. Mikä yrityskesen nimi on? Ehdotan Fat'n'Ass:ia

5.12.2012 08:44

Hienoa, että joku ymmärtää hyvän päälle ja tekee vielä jotain sen eteen.
Koko kakkua ei tarvitse syödä kerralla eikä varsinkaan yksin.
Tätä on ehdottomasti saatava omaankin kahvipöytään.
Karppaajat ja rasvakammoiset voivat syödä ituja ja jäkälää, minä syön sitä mistä pidän.

9.12.2012 00:52

Ehdotan nimimerkille SLIM tukiopetusta oikeinkirjoituksessa. Ihan hyvä , kun kaikki eivät ole niitä 'Korhosia, Tuppuraisia tai Savolaisia' (sori kaverit) ...
Noh, samahan se, kun nauramalla yritys jää mieleen. Haluaisit varmasti itsekin maistaa näiden neitojen luomuksia, vaan et uskalla kun olet niin slim.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.