Valkoiselle ei ole vaihtoehtoa

Arkisto
Kommentoi
(00:00)

Kivitalon tietävät kaikki paikkakuntalaiset. Se on näyttävä ja valkoinen, pihaa myöten. Kaikki on valkoista: tarkkaan harkitut kukat niukkalinjaisissa ruukuissaan, pensasaidan alle asetellut kivet ja jopa katokseen parkkeeratut autot. Emännän pusero on tahrattoman valkoinen.

– Oikeastaan tämä oli Joken ehdottomuutta, nyökkää valkoisen talon valtiatar Tuija Jantunen miehensä Jouko Jantusen suuntaan.

– Joke halusi selkeää, yksinkertaista. Minä taas rakastan valkoista. Värivaihtoehtoa ei ollut.

Molempien toiveet toteutuvat vuonna 2007 valmistuneessa kivitalossa. Laattaa ja lasia, terästä, ylellisiä yksityiskohtia ja valoa. Valkoisuus alkaa eteisen laattalattiasta. Kookkaiden laattojen saumat ovat hohtavan puhtaat.

Eteisestä noustaan muutama askel olohuoneeseen ja keittiöön. Valkea nahkasohva on saanut seurakseen upottavan valkoisen maton. Valkoiset seinät, lasinen pöytä, valkeat tuolit, muutama harkittu valkoinen yksityiskohta.

– Väriä tänne ilmestyy keväisin, kun ostan tulppaanikimppuja. Ja ehkä joskus jouluisin jotain punaista, Tuija Jantunen hymähtää.

Keittiö on isännän käsialaa. Vaikutelma on viileän teräksinen ja hillitty. Missään ei loju tavarapinoja, kirjekuoria, kännykänlatureita ja autonavaimia.

– Me olemme molemmat samanlaisia; ahdistumme tavarapaljoudesta. On hienoa tulla kotiin, kun silmä saa levätä rauhallisessa ja tyynessä ympäristössä, sanoo Jouko Jantunen.

Vaimo Tuija hyppäsi äskettäin valtakunnallisesta kiinteistövälitysketjusta yksityisyrittäjäksi. Yrityksen toimipaikka on koti ja siellä täysvalkoinen työhuone.

– En tarvitse muuta kuin kannettavan tietokoneen, hyvän kopiokoneen ja tietysti puhelimen. Töiden tekeminen kotona sopii minulle kaikin tavoin. Tämä on minulle elämäntapa. Olen aina töissä.

Parasta kivitalossa on Jantusten mukaan ”oma rauha”. Tontti on nykyaikainen city-tontti, vain hiukan reilut 600 neliötä.

– Se on katettu liki kokonaan puuterassilla. Meillä ei ole aikaa hoitaa pihaa, mutta onneksi naapurin hyvinhoidetut istutukset näkyvät meille asti, Tuija Jantunen iloitsee.

– Oma rauha ei tulekaan täydellisestä yksityisyydestä tai näkösuojasta. Se on kokonaisuus; tämä valon määrä, kivitalon ihana hengitysilma ja juuri meidän tarpeisiimme luotu huonejärjestys.

Jantuset sanovat, että koti tukee täydellisesti heidän elämäntapaansa. Kiinteistönvälitysbisnes vaatii molemmilta venymistä ja oman haasteensa tuo miehen vuorotyö.

– Emme juuri kokkaa arkisin emmekä varsinkaan sunnuntaisin! Sen verran omituisia aikataulumme ovat, että vieraitakin käy harvemmin. Mutta sitten kun heitä käy, on niin ihanaa istuskella tässä lasiliukuovin varustetulla terassilla.

– Uudenvuodenvastaanotolle tämä on muuten upea paikka. Korkeiden lasiovien läpi ilotulitusraketit näkyvät hienosti, Jantuset virnistävät.

Teksti: Laura LiskiKuvat: Anton Soinne

toimitus

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.