Tuusulan lapset kärsivät tasavertaisesta kohtelusta

Metsäniityntiellä asuvat vanhemmat Eeva Liuksia ja Janne Ahtovirta ovat huolissaan Rusutjärven koululle matkaavien lasten turvallisuudesta.

Sakari Nuuttila

TUUSULA | Tuusula on lakkauttanut alakoululaisten koulutaksikyytejä joka puolella kuntaa ja kyytien loppuminen on aiheuttanut päänvaivaa monille perheille. Kunta perustelee päätöksiään linjauksella, jonka mukaan jokaiselle oppilaalle on pyrittävää tarjoamaan koulumatkojen suhteen tasavertaista kohtelua.

Keski-Uusimaa kirjoitti 14. elokuuta Klemetskogin koululle monimutkaista bussimatkaa taittavista Frida ja Stella Noreilasta, mutta vaikeuksia on muillakin.

Rusutjärvellä lapset joutuvat kävelemään pimeinä talviaamuina ilveksiä kuhisevaa metsätietä pitkin koulutaksin noutopaikalle. Mattilassa asuva, Riihikallion musiikkiluokalle hyväksytty tyttö joutui luopumaan paikastaan taksikyytien lakkauttamisen ja huonojen bussiyhteyksien vuoksi. Viime viikolla aloittanut uusi taksiyhtiö on sekoillut reiteillä ainakin Pohjois-Tuusulassa.

Vanhemmat toivovat, että vankkumattoman tasavertaisuusperiaatteen sijaan tarvetta koulutaksikyydeille pystyttäisiin arvioimaan kunnassa hieman yksilöllisemmin.

Lue lisää maanantain Keski-Uusimaasta.

Kommentit

Jokasyksyinen uutinen. Muistakaahan vanhemmat, että koulutoimellakin on rajallisesti rahaa: jos koulukyydeistä ei olisi leikattu, olisi leikattu jostakin muusta. Olisiko ollut parempi, että luokkakoot olisivat suurentuneet? 30 lasta samaan luokkaan? Tai tukiopetuksesta karsittu?

Jos muuttaa asumaan 2 km päähän kyläkeskuksesta, on hyväksyttävä ettei palvelua saa ihan ovelle saakka. Tuskin talon sijainti tuli ostettaessa yllätyksenä.

Russan koulun valitseessa hyväksyy myös, alamman palvelutason: hieman suuremmat ryhmäkoot, vaihtuvat opettajat, ahtaat tilat ja heikon varustetason.

NyyriE

Totta, Russan koulussa törkeen isot ryhmät! Ykkösiä jopa yksi luokka jossa 17 oppilasta. Kuinka monessa koulussa on näin pieni ykkösluokkalaisten luokka? Mutta tämäkin on varmaan valtaosan mielestä huono asia, ylisuuret luokat on parempi? Niitä ei valitettavasti Russan koulusta löydy. Sääli. Tähän lienee syynä lapsinälkäiset ilvekset.

okei..

Tasavertaista? Naapurin lapsi menee koulutaksilla ja omat kävelee bussipysäkille... Se on sitten tasapuolista kohtelua. Kunta rikkoo perusopetuslain 32§, siinä sanotaan että asiat on päätettävä lasten etuuden mukaisesti. Turvallisuus? Se ei kuntaa kiinnosta. Kaikki vanhemmat! Tehkää asiasta valitus Hallinto-oikeuteen. Ensiluokkalaiset kulkevat julkisilla, kunhan ovat ensiksi kävelleet pitkiäkin matkoja pysäkille ja ylittäneet vaarallisia risteyksiä. Kunnanjohtajaa vaivasin kysymällä asiasta, ei tuntunut kiinnostavan... Tuusula tykkää lapsista, lapsiystävällinen...

Speed11

Vastuullisten vanhempien on itse kuljetettava lapsensa kouluun. -Kunnan hommat ja suhteellisuustaju ovat romahtamassa. Vanhempien on järjestettävä menemisensä niin, että tämä on mahdollista. -Vai pidetäänkö kohta loukkaantunutta lasta sylissä.

Heikki Kyyrö

Tasavertaisuus Tuusulassa tarkoittaa mitä paremmat suhteet päättäjiin, sen turvallisempi lapsesi koulumatka on. Valittakaa hyvät ihmiset, mikään ei muutu, jos ei reagoi.

nojoo

Lapsen kuljettaminen itse kouluun on aivan mahdottomuus monessakin perheessä työpaikasta johtuen. Jos lapsen koulu alkaa klo 9.00 ja oma työ klo 8.00, niin sittenkö viedään lapsi seisomaan koulun pihalle jo klo 7.00, kun itse lähtee Helsinkiin töihin? Ja haetaan koulun pihasta klo 17.00 kun itse tullaan töistä? HALOO!!

Ei ilmeisesti vastuullinen vanhempi

Curling-vanhemmuus on kova sana! Kasvatetaan lapsia vähän huolellisemmin, ei siirretä vastuuta kasvatuksesta koululle.

Jos vanhempia ahdistaa lapsen turvaton koulumatka, sitten pitää muuttaa?

Talommies

"Vanhemmat toivovat, että tarvetta koulutaksikyydeille pystyttäisiin arvioimaan kunnassa hieman yksilöllisemmin."

Aivan, eli Minun lapselle kyyti, ei muista niin väliä. Minun lapselle, minä olen tärkeä. Ettekö Te tiedä kuka minä olen?

Talommies

On aivan eri asia maksaa kyyti lähimpään kouluun, kuten paljon tehdään mm. rusutjärvellä.
Nyt oli kyse ainakin lehtijutussa ruotsinkieliseen kouluun kuljettamisesta. Se
koulu kun ei ole lähin mahdollinen, vai onko?

Pitää vanhemmilla joku vastuu olla asuinpaikkaa valitessaan, taikka sitten vaan
'kärsitään'. Samahan se on työpaikkaakin valitessaan. Voi ihan vapaasti valita joko lyhyen tai pitkän työmatkan. Työnantaja ei tule kuljettamaan ketään töihin meren takaa.

Järki käteen

Rusutjärven tapauksessa on kyse siitä, että taksi ajaisi 1,5 km pidemmän matkan, kuten se on ennen viime lukukautta tehnyt.

Samaa mieltä, kaikki näkökulmat tulee ottaa huomioon asuinpaikkaa valitessa, mutta minkäs teet kun asiat muuttuu muuton jälkeen.

Kalliimmaksi kunnalle tulee ostaa bussikortteja lapsille, kuin että olisi pitänyt kyydityssysteemit ennallaan!

***

Laskuahan ei maksa oikeasti kunta, ei sillä ole mitään sponsorirahaa.
Laskun maksaa muut kuntalaiset.

Pitäs mun maksaa naapurin lapsen hienompi reppu tai polkupyörä, ihan vaan sen takia kun se haluaa?

Lasten mukaan tulee töihin lähdettyä harva se aamu. Ei ole tullut naapurilta kyseltyä osallistuisko bensakuluihin...

En maksa muiden kyytejä

Jos valitsette asuinpaikkanne niin että lapsi on koulutaksikyydin varassa niin voi voi. Se taksikyyti kun ei ole mikään subjektiivinen oikeus:kunnalla on oikeus se lopettaa. Ottaa päähän ja harmittaa mutta niin se vain on.

Jos haluaa asuaa metsän keskellä niin koulu ei ole naapurissa. Tuliko yllätyksenä? Valitkaa asuinpaikkanne ensisijaisesti SIJAINNIN mukaan. Niin että kaikilla on turvallinen ja mielellään lyhyt matka esimerkiksi kouluun,kavereille,harrastuksiin,töihin,.. Kaikkea ei voi saada. Erityisesti lapsiperheen tulee tehdä valintoja lapsien ehdoilla tai lopettaa ruikuttaminen lehtien palstoilla. Talo myyntiin ja pienempää alle kohtuullisen sijainnin ääreltä ilman ilvespelkoa!
Puhumattakaan näistä erikoiskouluun menijöistä (musiikkiluokat, ruotsinkielinen koulu). Kuskatkaa lapsenne jos lähikoulu ei kelpaa tai muuttakaa!

kouluun 400m

Asuinpaikkaa ei voi aina valita sen mukaan, onko koulu lähellä vai ei. Joskus käy niinkin, että lähin koulu lakkautettaan ennen kuin oma lapsi aloitaa koulunkäynnin. Jos kunta ei siinä tilanteessa halua järjestää koulukyytiä "säästösyisyä" niin silloin vanhemmat ovat pulassa. Asia kun on niin, että aina ei voi muuttaa koulun perään.

Ei-vanhempi

Aika matalamielistä keskustelua käydään milloin mistäkin koulunkäyntiin liittyvästä aiheesta tällä sivustolla. Täytyy vain toivoa, etteivät koululaiset lue näitä keskusteluja. Mahtaisivat järkyttyä, millä tasolla vanhempien jutut liikkuvat. Siinä saattaisivat vähäisetkin kunnioituksen rippeet karista.

EH

Inhimillisyyttä keskusteluun.

Ei sitä kaikilla ole varaa asua taajamissa. Maaseudulla tarvitaan myös asukkaita.

Ihmeellistä, että aletaan moittia maalle muuttaneita.

Itse asun taajamassa, joten kunnioitan siitä huolimatta sivummalla asioivia.

Keskustelun tarkoitus on todentaa useita eri näkökulmia.

Ei syyllistetä. Yhteiskunta on muodostunutnykymuottiin,joten ratkaisut tältä pohjalta.

uolevi

Mikähän historian jäänne yleensäkin on ilmainen koulukyyti. Mielestäni lainsäädäntöä olisi tältä osin aika muuttaa siten, että näistä maksettaisiin ainakin jokin osuus itse. Yhteiskunnan kannalta on järjetöntä suosia yli 5 km päässä kouluista asuvia ilmaisilla koulukyydeillä. Järkevämpää olisi yrittää houkutella muuttamaan kävelyetäisyydelle palveluista. Eikä tämä tarvitse tarkoittaa keskustoihin muuttamista, vaan maallakin voisi olla nykyistä tiiviimpiä kyliä, joissa riittää lääniä niille, jotka haluavat asua maaseudulla.

Pidemmälle

Mitkä ovat koulukyydin kilometrirajat? Väitänpä, että aika moni lapsi - joka ei kuulu koulukyydin piiriin - joutuu kävelemään talvella pimeässä kilometrin kaksi kouluun. Ekaluokkalaisetkin. Jos tuo matka pitää kävellä bussipysäkiltä kouluun, missä ongelma. Vaaralliset tiet sitten on ihan eri asia.

ei koulukyytiläisen vanhempi

Uolevi:väitätkö tosiaan, että Tuusulassa maalla asuminen on halvempaa kuin koulujen läheisyydessä? mietihän kaksi kertaa. Maalla on omakotitalo (minimi 120m2), bensakustannukset ja ylläpidot. Taajamassa pääsee muksut kävellen kouluun ja kavereille. Kerros/rivitalossa asuminen huomattavasti edullisempaa. Jos tarvitsee tilaa ympärilleen niin ok, sitten pitää "kärsiä" lieveilmiöt kuten pitkät koulumatkat.

Peräänkuulutan tässä vanhempien VALINTAA. Valinta tässä on asuinpaikan sijainti. Jos haluaa lapselleen pitkät, valottomat ja pelottavat koulumatkat niin ei muuta kun kipikipi maalle asumaan. Lääniä Tuusulassa riittää. Mutta miksi ihmeessä sen jälkeen tulla valittamaan että voi voi kun meidän MirkoMatias joutuu taivaltamaan 7km lähikouluun?

kouluun 400m

Jos silloin kun asuinpaikka on valittu, on otettu selvää, että koulukyyti toimii haetaan kotoa-palautetaan kotiin systeemillä. Niin pitäisikö nyt sitten heidän muuttaa pois joita muutokset koskee?

Tuskin kukaan on niin tyhmä, että muuttaessaan ihan sama mistä minne, ota huomioon oman perheensä sen hetkisen, sekä tiedossa olevaan tulevaisuuteen liittyviä asioita.

Kyllä varmasti moni esim Hyrylässä aloittaisi asian esille nostamisen jos vaikkapa pankki/kirjasto/uimahalli olisi aikeissa poistua. Tai uimahalli muuttaisi aukioloaikansa ma-pe klo 10.00-15.30. Sittenkö he muuttaisivat esim Keravalle ko. palvelun läheisyyteen, kun mahdollisuus kymmenen vuotta jatkuneeseen aamu-uintiperinteeseen häviäisi? Tai virastoaikana työskentelevällä loppuisi uimahallin käyttö kokonaan.

Keneltä on pois jos hankalan koulutaipaleen (oli syy hankaluuteen mikä tahansa) varrella asuvat esim 1.-2. luokkalaiset haettaisiin edelleen kotoa? Jos tämä koulukyytien muuttaminen tällaiseksi tuo jollekkin toiselle sektorille valtavasti lisää hyvää tai joku siitä mielettömästi hyötyy, niin olkoot sitten näin. Mutten näe ketä tämä palvelee, keneltä on pois? Miksei sitä voisi pikkukoululaisille suoda?

***

Kyse lienee kunnan budjetista eli koulukyydin maksut ovat pois jostain muualta. Minun kysymykseni onkin, että mikä ero siinä on, käveleekö tuon matkan pysäkiltä koululle kuin kotoa koululle. Yli lain mukaisten kilometrimäärien kenenkään ei tarvitse kävellä. Ihan koulun vieressä ei kaikki ei-koulukyytiläisetkään asu!

ei koulukyytiläisen vanhempi

Sen minäkin ymmärtäisin, mutta kun kunta ei säästä, päinvastoin. Rahaa menee enemmän, kun osa lapsista kulkee bussikortilla.

Pointti ei ole matkan pituus vaan se missä koulutaival kulkee.

***

Vaaralliset matkat minäkin ymmärrän. Niille ehdottomasti pitää saada kyyti. Kyseessä lienee - ainakin osittain - muutos, jossa taksikyytejä on vaihdettu bussikyyteihin. Esim. Rihassa joutuvat nyt kulkemaan bussipysäkiltä kävellen kouluun, kun ennen pääsivät taksilla melkein koulun pihalle. Tuo kulku bussipysäkiltä ei ole vaarallinen ja on paljon lyhyempi matka kuin niillä, jotka kävelevät esim. Korkin alueelta Rihaan.

ei koulukyytiläisen vanhempi

Kun sinne keskelle metsää muuttaa niin siellä saattaa olla elukoita ja sieltä saattaa olla hankala kulkea sivistyksen keskelle. Nämä kun muistaa niin hyvin pärjää.

toprunutiv

Kyllä se niin näyttää tässäkin asiassa olevan, että kun tää asia ei mua koske niin silloin se ei haittaa.
Uskomattomia puheenvuoroja!!

Tusby maam

Mitäs jos se ilveslauma hyökkää viattoman taksikuskin kimppuun ja raatelee sen palasiks. Kukas sen korvaa. Kysym vaan?

Tosieinari

Jos hankkii lapsia, pitää myös järjestää elämänsä niin, että pystyy hoitamaan lasten koulukyydit. Mihin on kadonnut kimppakyytikulttuuri? Oma äitini meni osa-aikatöihin kun olimme pieniä, koska halusi meidät turvallisesti kouluun ja vei itse. Meillä ei sitten ollut kamalasti rahaa ja tiesimme sen, mutta meillä äiti vuorotteli toisten äitien kanssa kuljetukset eli tuomisen ja hakemisen. Oli kivaa, kun joku toi ja vei. Toisella luokalla sai jo yksin kulkea kahdella eri bussilla kouluun. Ja oli avain ja puhelin kotona. Soitettiin "kaikki ok" puhelu äidille ja sitten isä tulikin töistä kotiin. Äiti teki usein iltaa vielä tämän takia, että sai meidät vietyä kouluun.

Itsenäinen kouluun kulkija

Jos hankkii lapsia, pitää myös järjestää elämänsä niin, että pystyy hoitamaan lasten koulukyydit. Mihin on kadonnut kimppakyytikulttuuri? Oma äitini meni osa-aikatöihin kun olimme pieniä, koska halusi meidät turvallisesti kouluun ja vei itse. Meillä ei sitten ollut kamalasti rahaa ja tiesimme sen, mutta meillä äiti vuorotteli toisten äitien kanssa kuljetukset eli tuomisen ja hakemisen. Oli kivaa, kun joku toi ja vei. Toisella luokalla sai jo yksin kulkea kahdella eri bussilla kouluun. Ja oli avain ja puhelin kotona. Soitettiin "kaikki ok" puhelu äidille ja sitten isä tulikin töistä kotiin. Äiti teki usein iltaa vielä tämän takia, että sai meidät vietyä kouluun.

Itsenäinen kouluun kulkija

Minulle on ihan se ja sama kuljetetaanko pikkukoululaiset taksilla,bussilla vai limusiinilla kouluun. Kyse on siitä että jokaisen vanhemman tulisi tiedostaa että koulukyyti ovelta-ovelle ei ole mikään subjektiivinen oikeus jota voidaan vaatia. Kun valitaan asuinpaikka maalta tulee tiedostaa se että a)kyläkoulu voi lopettaa toimintansa b)kaupallisten bussiyhtiöiden linjoja voidaan lopettaa kannattamattomana c) kunta voi muuttaa koulutaksikyytien aikatauluja,reittejä ja päätepisteitä kunhan kävelymatkaa pysyy alle 3km:ssa.

Näillä eväillä kun lähdetään valitsemaan asuinpaikkaa päästään jo aika pitkälle. Vaikka kunta tarjoasi koulukyydin jokaikiselle maalla asuvalle 1-2 luokkalaiselle omalle etuovelleen joutuisi edelleen se 3.,4. tai 5. luokkalainen kävelemään tuon matkan. Ei varmasti kivaa, itse en laittaisi lastani tuollaiseen tilanteeseen. Tämä kaikki selviää kunnan nettisivuilta,kuten myös se että kunta ei tarjoa matkoja muuhun kun lähikouluun (ei siis musiikkiluokalle tai ruotsinkieliseen kouluun).

Uimahalli ja koulu eivät ole verrannollisia keskenään. Aikuinen voi hakea palvelunsa muualta. Koululaisilla ei ole varaa valita koska vanhemmat tekevät päätöksen asuinpaikasta. Joten edelleen:miettikää mikä siinä asuinpaikassa on tärkeintä:ne neliöt ja piha vai turvallinen,stressitön kulkeminen kaikille. Koulua kestää kuitenkin vähintään sen yhdeksän vuotta. Lopupeleissä kyse on kuitenkin lapsista!

400m kouluun

Tässä seuraavassa on eriteltynä, mitä leikkauksia (myös koulumaailmaan) on luvassa nykyiseltä tasavallan hallitukselta. Kunnat menettävät Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä (jo ennen päätettyjen leikkausten lisäksi) valtionosuuksia reilut 360 milj. euroa. Tämä tapahtuu valtionosuusprosenttia laskemalla kunnilta 30,96 prosentista 29,57 prosenttiin.
Leikkaukset kohdistuvat kaikkiin kuntiin ja peruspalveluihin, eli sosiaali- ja terveyspalveluihin, kulttuuriin ja opetukseen.

”Jo päätetyt valtionosuusleikkaukset nousevat vuonna 2014 runsaaseen 1,1 miljardiin
euroon. Tämä merkitsee laskennallisesti 1,25 prosenttiyksikön korotusta kunnallisveroon.
Samaan aikaan kuntien tehtävien määrää on kasvatettu” toteaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Lisäksi budjettiesitys leikkaa KOULUJEN valtionosuuksista, sote-kehittämishankkeista, kuntien yhdistämisavustuksista, peruskorjausrahoista, vanhuspalvelulain toimeenpanosta, ammattikorkeakouluilta ja kuntien sosiaalitoimesta yhteensä noin 90 miljoonaa euroa.
Valtionosuuksien indeksitarkistukset ja eräiden veromenetysten korvaaminen kunnille eivät paranna nykytilannetta - ne korvaavat vain OSAN kustannusten noususta.

VM:n budjettiesitys hellii yrityksiä 870 miljoonan euron yhteisöveron alennuksella. Tämä lahja maksatetaan mm. työttömillä ja köyhillä. Työttömyysturvasta leikataan 92 miljoonaa euroa ja toimeentulotuesta 13 miljoonaa euroa. Myös kulutusverojen 400 miljoonan kiristys iskee pahimmin juuri pienituloisiin.

”Yhteisöveron alentaminen lisää voitonjakokelpoisia varoja, minkä arvioidaan lisäävän luonnollisille henkilöille maksettavia osinkoja” sanotaan VM:n perustelutekstissä ja jatkaa
”VM:n laskelmissa luonnollisten henkilöiden osinkotulot kasvavat miljardilla eurolla vuodesta 2013 vuoteen 2014, 3 800 miljoonasta 4 800 miljoonaan euroon !

Missä onkaan kuntien ja pienten koululaisten puollustajat, eipä näy Tuusulan kunnassa eikä tasavallan hallituksessa.

Jannu Jokelasta

Niin, tämähän on tietoista politiikkaa. Ja tämän uudistuksen on toteutttanut demokraattisesti valitun eduskunnan voimasuhteiden mukaisesti puolueiden valitsema hallitus. Tai siis niiden, jotka ohjailevat puolueita.

Ja mihin nuo ylimääräiset osinkomiljardit menevät? Jäävät suomalaiseen kulutukseen? Hui, hai! Esimerkkinä eliitin isänmaallisuudesta voisi katsoa vaikkapa 19.8. Helsingin Sanomista sivut A20 - A21.

Isänmaallisuus on verojen maksua yhteiseen kassaan yhteisesti sovituilla pelisäännöillä. Ja jos omaa osuutta ei hoideta, käy näin. Eipä silti, tämä on vain alusoittoa tulevasta.

Kasvattaja

Ai Rusutjärvellä kuhisee ilveksiä;)))
Ilves kyllä ihmistä kaihtaa... Eipä ole näkynyt täällä meillä ainakaan vaikka metsämies on talossa.
Lapsen erit.kouluvalinnoissa kannattaa aina huomioida matkat ja kustannukset.
Viisi kilometriä on kävelyraja, joten vaihdot hoitunevat ilman jatkokyytejä helposti.

Julkinen

"Jeesustelu" silloin, kun asia ei itseä koskea on tosi helppoa. Muistattehan, että ette sitten narise jos teidän omalla asuinalueella tapahtuu jokin negatiivinen muutos. Narkkareiden neulanvaihtopiste tulee asumanne kerrostalon alakertaan, lapsenne päiväkodin/koulun viereen tulee A-klinikkasäätiön katkaisu-ja vieroitus yksikkö. Muutoksia tapahtuu!

En kertakaikkiaan ymmärrä, miksi jotakuta voi ottaa noin paljon päähän se, että toivotaan kunnan palaavan entiseen koulukyytijärjestelmään. Säälittävää.

Muutoksia

Voi kun olis 80-90-lukujen vaihteessa tajunnu käyttää ilveskorttia, oiskohan tultu kotiovelta hakemaan. :)) Ilveksistä meillä ei nimittäin silloin jäljistä päätellen ollut pulaa, vaikka itse onnistuin näkemään sellaisen ensimmäisen kerran vasta pari vuotta sitten. Koulutaksi tuli ensin 2 vuoden ajan hakemaan 700 m päästä kotoa (kyllä, metsän keskellä piti pienen tyllerön uskaltaa ihan itse taapertaa metsätietä pitkin), sitten kyyditysten muuttuessa piti kävellä isomman tien varteen (nykyluokituksen mukaan yhdystie) peräti 2,2 km. Eihän se todellakaan olisi huvittanut, mutta kukaan ei silloin puhunut että ilveksistä aiheutuisi sellainen vaara että koululainen pitäisi hakea pihasta autokyytiin.

Jessstas

Siippoossa on ainakin ilveksiä (vaikkei ehkä Rusutjärvellä olekkaan), eivätkä todellakaan ihmistä kaihda. Ovat liian kesyjä.
Onko perheiden muutettava pois kotoaan kun petoeläimet eivät pysy metsässä vaan tulevat ihmisten pihoille j a lasten koulutielle.Juurihan lehdessä kerrottiin kuinka ilves oli hyökännyt lapsen kimppuun.
Jos kunta rakentaisi pyörätien Rusutjärvelle, niin eipä paljoa taksikyytejä tarvittaisi.
Niin, vanhemmat joutuvat tekemään VALINTOJA asuinpikkaansa valitessa. Ikävä kyllä, joskus olosuhteet voivat muuttua sen jälkeen kun valinnat on tehty vaikka yrittääkin huomioida asioita etukäteen kuten koulun lakkauttamiset ja taksikyytien loppuminen jne. Luulisin, että kesyt petoeläimet eivät tule ensimmäisenä mieleen kun nitä valintoja tekee.

!!!!!!

Järvenpään musiikkiluokkapainotuksesta Tuusulan ilveksiä kuhisevaan metsään.

On tämä tasavertaisuus niin vaikea laji.

Titta-Elina

Maalla asuvat vanhemmat ovat varmasti valinneet asuntonsa sen mukaan, että lapsi pääsee turvallisesti kouluun. Tässä tapauksessa vanhemmat ovat selvittäneet, että lapsi kuuluu koulukuljetuksen piiriin ja näin levollisin mielin asettuneet maalle.

Nyt siihen asiaan tuli muutos. Miten tämä meuhkaava taajamakansa voi väittää, etteivät vanhemmat ole valinneet asuntoa sijainnin mukaan?

Toinen esimerkki koskee varmasi monia kuntia: vanhemmat ovat muuttaneet lähelle kyläkoulua. Nykyinen taajamabuumin myötä kyläkoulut onkin sitten lakkautettu. Onko se vanhempien huolimattomuutta asunnon sijaintia katsellessaan?

Nyt pää pois sieltä lapsellisen nimimerkin turvasta. Hengittäkää syvään muutama kerta ja aloittakaa keskustelu. Keuhkoaminen ei auta mitään.

Antti

Mä en tiennytkään että meillä on sellaine aarre täällä Tuusulan Rusutjärvellä, että ilvekset ihan kuhisee......

Sitä ihmettä pitää mennä katsomaan!

diudiudiu

Kukapa haluaisi luopua jo saavutetusta edusta- vaikka työpaikalla? Esim. palkka pienenisi, lomat vähenisi, autoedun loppuminenkin harmittaisi...

xxxxxx

Tasavertainen kohtelu koulumatkojen suhteen?! Matkojako mitataan? Siis lähikouluun eikä vanhempien valitsemaan erityiskouluun! Pitäisi arvioida matkan turvallisuutta ja ottaa huomioon lapsen edellytykset selviytyä matkoista turvallisesti ja itsenäisesti ilman pelkoja. Pelolla voi olla kauaskantoiset seuraukset lapselle.

Sohvi2

Antti-kyllä, se on nimenomaan vanhempien huolimattomuutta. Vanhemmat eivät ole tiedostaneet että asiat voivat muuttua kuntien taloudellisen tilanteen niin vaatiessa. Kyläkouluja lakkautetaan, se on aina ollut fakta ja on edelleen. Ei liene kenellekään yllätys? Saavutetuista eduista voidaan toki taistella mutta kuka loppupeleissä on se sijaiskärsijä? Lapsi. Edelleenkään koulukyyditys ovelta ovelle ei ole eikä ole koskaan ollutkaan (edes maalle muuttohetkellä!) jokaisen koulaisen subjektiivinen oikeus. Tämänkään ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä.

Jos asuinpaikka valitaan huolella niin ei tarvitse vaivata päätää tälläisillä asioilla. Meidän perhe osti asunnon koulun läheltä. Ihan vain sen takia että kolme lasta pääsee kulkemaan matkansa itsenäisesti ja turvallisesti. Tottakai taajama-kansana tingimme neliöistä ja maksamme taajamahintaa mutta lapsiperheenä emme nähneet mitään muuta järkevää vaihtoehtoa. Omakotitalo-unelma maalla ei ole sen arvoinen, että lapset laitetttaisiin pimeinä syysaamuina rekkoja ja ilveksiä kuhisevalle koulutielle pelkäämään. Turvallinen koulutie oli tärkein seikka valitessamme kotia.

400m kouluun

Juu, vanhemmat ovat olleet huolimattomia, kun eivät ole varmistaneet, että koulumatka on yli 5 km. Koulukuljetus on perusopetuslaissa määritelty subjektiivinen oikeus, jos matka on yli 5 km. Ja jotkut toiset vanhemmat ovat olleet huolimattomia, kun ovat muuttaneet rakenteeltaan hajanaiseen maalaiskuntaan, jossa veroina joutuu maksamaan jopa koulukuljetuksista! Olisi kannattanut vähän ajatella ja ostaa asunto vaikka Kauniaisista. Siellä ei takuulla tarvitsi naapurin lasten koulukuljetuksista ruikuttaa.

Turvallisen koulutien tulisi kuitenkin olla myös niiden koululaisten oikeus, joilla koulumatka on 3-5 km, oli syy keskipitkään koulumatkaan mikä tahansa. Tämän yhdessä todettuamme voimmekin lopettaa infantiilisen saivartelun koululaisten vanhempien epätäydellisyydestä, mikä sinänsä tämänkin keskustelun valossa on kyllä harvinaisen selvästi todeksi osoitettu.

PS. Meiltä on kouluun 500 m.

EH

Me valitsimme asuinpaikkan loppuelämää ajatellen, ei niin lyhytnäköisesti, että vain lapsen koulun ajaksi. Mielummin järjestellään asioita ala-asteen ajan, kuin oltaisiin loppuiäksi luovuttu neliöistä jne.

Kun saavutettu etu otetaan pois, niin valtaosa taistelee hetken saadakseen sen takaisin, en käsitä miten se voi muissa aiheuttaa niin paljon negatiivisia fiiliksiä. Itse en esim käytä julkisia ollenkaan, ja jos niiden suhteen kunta tekisi radikaaleja muutoksia, niin en mä todellakaan lähtisi ketään asiaa vastaan taistetelevaa haukkumaan ja mollaamaan kertomalla miten asia ratkeaa ostamalla oma auto tms.

Toisilta pois on parasvaihtoehto??!

Sivut