Kokonainen kylä odottaa tuusulalaisia häämatkalaisia Gambiassa

Tanja ja Teemu Sallinen eivät välttämättä saa kaikkia lahjoitettuja tavaroita mahtumaan matkalaukkuihinsa. Perille ne kuitenkin toimitetaan.

Satu Jalo

Tuusulalaispariskunta vierailee häämatkallaan paikallisessa koulussa ja vie sinne koulutarvikkeita, joista on maassa kova pula.

Tuusulalaiset Tanja ja Teemu Sallinen menivät naimisiin viime heinäkuussa. Häämatkavaihtoehtoja oli muitakin, mutta lopulta he päätyivät Länsi-Afrikassa sijaitsevaan Gambiaan. Osaksi siksi, että Teemun työkaveri, myöskin ilmastointiasentajana toimiva Lamin Daffeh on kotoisin sieltä.

– Lamin on puhunut paljon kotimaastaan. Siellä on rauhallista ja kaikki ihmiset ovat ystävällisiä. Siellä ei koskaan sanota ei, Teemu kertoo.

Häämatkalle pari lähtee 27. tammikuuta. Matkalla on tietysti tarkoitus tutustua maahan, mutta myös ilahduttaa Kwinellan kylän koululaisia. Koulu on sama, jota Lamin on aikoinaan käynyt. Koulussa on kahdeksan luokkaa ja se on peruskoulu.

– Ensin ajattelimme viedä sinne lapsille pieneksi käyneitä vaatteita, mutta tajusimme, ettemme pystyisi ottamaan niitä kovinkaan paljon mukaan. Lamin kertoi, että koulutarvikkeista on siellä kova pula, joten päätimme viedä niitä, jotta mahdollisimman moni saisi jotakin, mistä heille on oikeasti hyötyä, Tanja kertoo.

Marraskuussa Tanja kertoi Facebookissa häämatkasuunnitelmistaan. Koulutarvikelahjoituksia tuli seitsemältä eri taholta, aivan tuntemattomiltakin. Nyt kyniä, kumeja, teroittimia, vihkoja ja värikyniä on niin paljon, etteivät ne kaikki välttämättä mahdu parin matkalaukkuihin. Mutta ei hätää.

– Lamin lähettää ne sitten merikontissa myöhemmin, joten kaikki tarvikkeet menevät varmasti perille Gambiaan.

Avustuskohde on pienessä kylässä noin kolmen tunnin ajomatkan päässä maan pääkaupungista Banjulista. Kylän koulussa opiskelee 240 oppilasta.

Salliset odottavat innolla koululaisten reaktioita, kun nämä saavat tuliaiset Suomesta.

– Lamin on parhaillaan Gambiassa ja hän on sanonut, että koko kylä tietää jo odottaa meitä. Kun saavumme sinne, ei siinä paljon esittelyjä kuulemma tarvita, Teemu nauraa.

Lamin on järjestänyt jalkapalloa harrastaneelle Teemulle parikin mahdollisuutta päästä ottamaan mittaa gambialaisista pelaajista.

– Olen luvannut pelata jalkapalloa koululaisten kanssa ja myös Laminin ystävien kanssa. He eivät usko, että valkoinen mies osaa pelata jalkapalloa. Pakkohan sitä on näyttää, Teemu nauraa.

Salliset saivat lahjoituksena myös pari jalkapalloa ja pallopumpun Teemun parhaalta ystävältä. Salliset aikovat mahduttaa myös ne matkalaukkuihinsa, sillä vaikka kylässä pelataan innokkaasti jalkapalloa, kunnollisia palloja ei ole.

– Aion jättää Gambiaan myös omat jalkapallokenkäni sekä maalivahdin hanskat. Niille on varmasti käyttöä siellä, Teemu miettii.

Salliset odottavat matkalta paitsi eksoottisia elämyksiä, myös silmiä avaavia kokemuksia.

Parin 7- ja 9-vuotiaat lapset jäävät kotiin mummin hoiviin.

Written by:

Satu Jalo

Ota yhteyttä