Nobel-voittaja Holmström: Julkinen sektori ei ole tehoton, mutta se on hankala ja kallis

Nobelin taloustieteen palkinnon saanut professori Bengt Holmströmin mukaan julkinen sektori ei ole tehoton, mutta se on hankala, kallis ja vaikea organisaatiomuoto.

Kari Pekonen

Nobelin taloustieteen palkinnon saanut professori Bengt Holmström pohti keskiviikkona eduskunnassa pitämässään juhlapuheessa julkisen sektorin ja yksityisen puolen roolia. Holmström pitää yhtenä suurena virheenä sitä, että julkista sektoria pidetään tehottomana.

Holmströmin mukaan byrokratia on ratkaisu vaikeisiin ongelmiin. Yksityisen sektorin tehokkuutta ei voi suoraan kopioida julkisen sektorin toimintaan.

Kun Holmström huomasi eduskunnan vasemmiston innostuvan puheestaan, hän huomautti, että he eivät pidä seuraavasta kohdasta. Julkisen sektorin tehostaminen ei ole ratkaisu, vaan ratkaisu on sen supistaminen, Holmström sanoi.

– Tämä tarjoaa jokaiselle jotakin, Holmström nauratti kansanedustajia.

– Holmström on ekonomisti, ajattelija ja hieno ihminen ja tästä välittyi kyllä se koko kuva. Hän tulee tänne eduskuntaan suomen kielellä ja otti sen haltuun. Hän käsitteli niitä ongelmakohtia, jotka ovat vaikeita. Pitää muistaa, että ongelmat on vaikeita, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kommentoi puhetta.

Liikanen kiinnitti huomiota monen muun kuulijan tavoin Holmströmin pohdintaan julkisen ja yksityisen sektorin eroista.

– Julkisen sektorin ja yksityisen sektorin rajat ovat vaikeita. Yksityinen on tehokas silloin kun valinnanvapautta luodaan ja markkinoita voidaan käyttää mittareina. Sitten on kaikkein vaikeimpia tapauksia, jolloin tarvitaan julkista hallintoa ja julkiset palvelut, Liikanen sanoi.

– Se oli niin hauska, mutta olihan siinä paljon problematisointia siitä, mikä on yksityisen sektorin ja julkisen sektorin toiminnan logiikan ero ja sitä sietää miettiä, valtiotieteen tohtori Sixten Korkman arvioi puhetta.

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen oli samoilla linjoilla.

– Olennaisinta oli hänen analyysinsä siitä, mikä sopii julkisen sektorin tehtäviin ja mikä on parempi hoitaa yksityisellä puolella ja sen tasapainon löytäminen oli pääjuoni. Hän antoi virikkeitä arvioinnin tekemiselle, Vanhanen luonnehti puhetta.

Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) tarttui Holmströmin sote-näkemyksiin, kun hän ehdotti, että uudistuksessa edettäisiin kokeilujen kautta ja annettaisiin maakunnille enemmän itsenäisyyttä päättää toimintamalleista.

– On ilman muuta hyvä, että sitä viedään eteenpäin, mutta olisi parempi, jos maakunnilla olisi enemmän itsenäisyyyttä kokeilla erilaisia ratkaisuja. Tämä on asia, joka on itseäni askarruttanut, Vartiainen kommentoi puhetta.

Lisää aiheesta

Talousnobelistilla vain yksi lääke talouden halvaantumiseen Jääkö Suomen uusin nobelisti ilman postimerkkiä? – Katso, millaiset merkit muut saivatSuomalaisprofessorille talouden Nobel-palkinto – Vihdoinkin!
Written by:

Ari Helminen / Uutissuomalainen

Ota yhteyttä