Kulttuurimatkalla voi päästä taideteoksen sisään

Leila Saarentaus löytää Tuusulanjärven taiteilijiden elämään ja töihin uusia näkökulmia, kun vie järvenpääläisiä taiteilijoiden jalanjäljille eri puolille Suomea.

Jan Pippingsköld

HENKILÖ Leila Saarentaus viihtyy ratin takana ja tykkää ihmisistä.

Järvenpää Seuran matkavastaava Leila Saarentaus johdatti elokuussa seuran kulttuurimatkalaiset Tampereelle ja Mänttään.

Säännöllisesti järjestettävillä seuran matkoilla käydään muun muassa katsomassa paikkoja, joissa Tuusulanjärven taiteilijat ovat vaikuttaneet.

– On käyty Pekka Halosen ja Eero Järnefeltin maisemissa, Juhani Ahon maisemissa Iisalmessa, Viitasaarella ja muualla. Se avaa taiteilijan elämää toisella tavalla, kun näkee mitä muuta hän on tehnyt ja missä vaikuttanut Tuusulanjärven ympäristön lisäksi, Leila sanoo.

– Esimerkiksi Keuruulla kävimme katsomassa paikkoja, joissa Eero Järnefelt oli maalannut, ja pääsimme aivan kuin "maalauksen sisään".

Myös Sibeliuksen kotiseutua Hämeenlinnassa on käyty tutkimassa, samoin suomalaisen maisemamaalauksen merkkipaikkoja Kolilla. Yksi tapa tutustua taiteilijoiden töihin ovat käynnit kirkoissa, joissa on heidän maalaamiaan alttaritauluja. Niitä on eri puolilla Suomea:

– Vilppulassa on Halosen alttaritaulu, samoin Kotkassa, Mikkelissä ja Joroisilla. Järnefeltin maalaama alttaritaulu on muun muassa Liedossa ja Jyväskylässä olevissa kirkoissa sekä Helsingin Johanneksen kirkossa.

Tämän kesän matkan järvenpääläiset tekivät siis Hämeeseen; seuraavan matkan kohdetta ei ole vielä lyöty lukkoon. ideoita ja ajatuksia kyllä on jo.

– Kysytään myös jäsenten ideoita, ja usein jo matkalla tulee ehdotuksia seuraavasta kohteesta.

Parasta seuran kulttuuriretkissä on juuri se, että niillä voi laajentaa kuvaa omalla paikkakunnalla eläneen taiteilijan elämästä muualla.

– Ja hyvä porukka. Aika paljon on niitä, jotka tulevat vuodesta toiseen mukaan matkoille. Joka vuosi tulee myös uusia matkalaisia. Se on hyvä.

Leilan reissuilla bussin mikrofoni ei ole vain yhden ihmisen käsissä, vaan usein porukasta löytyy tietäjiä ja muistajia, joilla on kiinnostavia tarinoita kerrottavanaan. Perillä kohteessa on tärkeää, että saadaan myös paikallinen opas, joka tietää paljon paikkakunnasta.

Seuran retkien pituus vaihtelee. Itä-Suomen matkalla Kolilla, Punkaharjulla ja Imatralla oltiin kolme päivää, Tampereen ja Mäntän retki kesti kaksi päivää. Lähikohteissa käydään päiväretkillä.

Matkojen järjestäminen on Leilalle tuttua puuhaa, sillä hän on myös sivutoiminen matkatoimistoyrittäjä. Touhumatkat-matkatoimisto on toiminut 20 vuotta.

– Järjestin aiemmin enemmänkin matkoja. tutuiksi tulivat Baltian maat ja Venäjäkin, ja myös länsinaapurissa on käyty. Nyt olen päivätyössä täysin työllistetty, hän hymyillee. Päivätyö on Sampo-kutsujoukkoliikenteen kuljettajana.

– Asiakas tilaa kyydin, ja siihen samaan kyytiin voidaan yhdistellä muidenkin matkoja ja vähän kierrellä.

– Vakioasiakkaita on monen ikäisiä: on ikäihmisiä, joilla ei ole ajokorttia, on koululaisia ja erityisasiakkaita. Sampo on Tuusulan juttu, mutta matkan toinen pää voi olla usein Keravalla tai Järvenpäässä.

Asiakkaat tulevat tutuiksi, ja heiltä saa palautetta.

– Yksi heistä maalasi upean taulun koirastani.

– Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä. Vastapainoksi sitten kotona voi tehdä omia juttuja, ystävien kanssa tai yksin.

Kiinnostaako matkailu vapaa-ajallakin alan ihmistä?

– Jos on kiinnostava matka, niin saattaisin lähteä. Enimmäkseen matkustan kyllä omalla autolla. Olen kiertänyt Eurooppaa ja vieraillut lasteni ja ystävieni perheiden luona eri puolilla Suomea.

– Ajan mielelläni, tykkään kun maisema vaihtuu.

Oppaiden kouluttaja

Järvenpää seuran matkavastaava Leila Saarentaus on toiminut oppaana Tuusulanjärven maisemissa vuodesta 1981 alkaen. Hän on toiminut myös oppaiden kouluttajana ja näyttökokeiden vastaanottajana.

Hän on toiminut Pekka Halosen seurassa ja useissa muissa yhdistyksissä. Harkinnassa on myös uusia haasteita eläkkeelle jäämisen myötä.

Written by:

Jan Pippingsköld

Ota yhteyttä