Kelan avustukset tökkivät – ruuhka pidentää käsittelyaikoja

Hakemusten käsittelyssä on tällä hetkellä eri puolilla maata viivettä.

Päivi Tuovinen

Kelan asumistuen ja työttömyysturvan hakemukset ovat ruuhkautuneet tänä vuonna tavallista pahemmin.

Neljän viime kuukauden aikana asumistuen hakemuksia on tullut noin 70 000 eli 9 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin. Työttömyysturvan hakemuksissa lisäystä on noin 6 prosenttia ja vammaisetuuksien hakemuksissa prosenttia.

Ruuhka koettelee etenkin isoja kaupunkeja. Hakemusten määrän kasvaessa käsittelyajat ovat pidentyneet, mikä puolestaan ruuhkauttaa Kelan yhteyskeskuksen puhelinpalvelua, kun asiakkaat tiedustelevat hakemuksensa käsittelytilannetta.

– Tarkkaa tietoa hakemusmäärän kasvun syistä ei ole. Työttömille saattaa olla tarjolla entistä enemmän osa-aikatyötä tai satunnaisia keikkatöitä. Siksi työttömyysturvassa tehdään tavallista enemmän tarkistushakemuksia, Kelan Etelä-Suomen aluejohtaja Sirkka Hongell arvioi.

Hakemusten käsittelyssä on tällä hetkellä eri puolilla maata viivettä. Työttömyysturvahakemuksen ratkaisu saattaa kestää yli neljä viikkoa kahden viikon tavoiteajan sijaan.

Ruuhkautunutta työtilannetta puretaan osin ylitöinä ja tehostetuin työjärjestelyin.

Ruuhka-tilanteessa asiakkaan kannattaa pysyä jonossa.”

Kelan puhelinpalveluun soittavista asiakkaista suuri osa kysyy tai kiirehtii oman hakemuksensa käsittelyä. Keskimääräinen jonotusaika Kelan puhelinpalveluun on ollut tällä viikolla noin seitsemän minuuttia.

– Ruuhkatilanteessa asiakkaan kannattaa pysyä jonossa. Silloin pääsee palveluun omalla vuorollaan jonon edetessä. Jos keskeyttää jonotuksen ja soittaa uudelleen, jonottaminen alkaa alusta, Yhteyskeskuksen johtaja Pirjo Myyry sanoo.

Jonottamista voi välttää asioimalla verkossa.

Etuuksien maksupäivät on helppo tarkistaa osoitteesta www.kela.fi/maksupaivat. Hakemusten käsittelylle asetetut tavoiteajat ovat osoitteessa www.kela.fi/kasittelyajat.

Oman hakemuksen käsittelytilanteen voi tarkistaa asiointipalvelussa www.kela.fi/asiointi, johon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla.

Asiointipalvelussa voi myös hakea useimpia Kelan etuuksia tai hoitaa esimerkiksi asumistuen vuosi- ja välitarkistuksen sekä lakkautuksen.

Kommentit

Nykyinen hallitus aikoo ilmiselvästi tappaa ihmiset työnsä ääreen, ainakin ne jotka vielä ovat töissä. Nuoret eivät saa töitä ja vanhemmat työntekijät laitetaan pihalle. Samalla nousee vuokratyöfirmoja jotka ottavat palkkalistoilleen työntekijöitä, mutta palkat ovat huonot ja vuokratyöfirmat ottavat välistä itselleen ison siivun.

Jos katsoo työpaikkailmoituksia, niin suurin osa työpaikkailmoituksista on nykyään vuokratyöfirmojen ilmoituksia. Todellisuudessa näitä ilmoitettuja työpaikkoja ei kuitenkaan ole olemassa, mutta nämä firmat ilmoittelevat todennäköisesti olemattomista työpaikoista koska saavat näin koottua ison henkilörekisterin mahdollisesti potentiaalisista työnhakijoista joista murto-osa saa lopulta huonosti palkatun työpaikan.

Vaikka eliniän odote nousisi, niin se ei edelleenkään tarkoita sitä että kaikki yli 60-vuotiaat olisivat kykeneväisiä jatkamaan työssään 70-vuotiaaksi asti. Voi sitä elää pidempään nykyään kun lääketiede on kehittynyt, mutta ei se työkykyä välttämättä tuo takaisin. Suosittelen että Suomen nykyhallitus eroaisi ja virkamiehet sekä ministerit jotka ovat ajaneet maan tähän tilaan pitää laittaa rautoihin ja vankilaan.

"Poliittisen vastuun" kantaminen ei riitä, kyllä poliitikkojen ja virkamiesten täytyy olla ihan rikosoikeudellisessa vastuussa tekemisistään. Räikein esimerkki tämmöisestä toiminnasta löytyy esimerkiksi Finnarista missä roistot ovat pedanneet toisilleen huippuvirat kovine palkkoineen ja palkkioineen. Näitä palkkiovirkoja on kaikissa muissakin valtion omistamissa ja yksityisissä yrityksissä. Vankilaan vain kaikki roistot!

Pelleilyyn kyllästynyt

Miksi sit näitä äänestää, kun tietää jo etukäteen miten ne asiota ajaa.
Koko ajan olaan menossa aina huononpaan ja huononpaan suuntaan.
Ensi vaaleissa koko porukka mäelle ja uudet puikoihin, kun se nyt on nähty mitä he saavat aikaiseksi .
Tavallisten ihmisten olo menee koko ajan huononpaan suuntaan johtajat nostaa kovaa palkaa työn tekiät nääntyvät ne jotka vielä ovat saanneet pitää työnsä.
Ja sanokaappa millä periaattella sitä eläke ikää nostetaan , kun nelikymppinenkin katsotaan jo vanhaksi.
Johdossa mättää ja pahasti hyvä heidän on höpöttää mitä sylki suuhun tuo , kun itsellä on varma eläkepäivät taattu mutta miten on meikäläisen,kyllä alle tuhatkaksisataa saavien eläke pitäisi olla veroton, koska siitä ei paljon käteen jää ,verot ottaa pois,koittakaa jokainen tulla alle 1000:nen euron palkalla toimeen ei taida paljon kiinnostaa ,herrojen eläkeet samalle tasolle duunadin kansa duunadi on sentään tehnyt ruumillisen työ pienellä palkalla.
Missä on se paljon puhuttu tasaverta hevonkuusessa.
En ole katkera olen vain tavallinen tyhjä tasku tyhmä kansalainen joka haluaa myös tuoda oman mieli pitensä julki , ei kai se vielä ole kiellettyä.
Aina olen äänestännyt mut tarkaan valinnu kenelle ääneni annan.

ellu

"Koko ajan olaan menossa aina huononpaan ja huononpaan suuntaan.
Ensi vaaleissa koko porukka mäelle ja uudet puikoihin, kun se nyt on nähty mitä he saavat aikaiseksi .
Tavallisten ihmisten olo menee koko ajan huononpaan suuntaan johtajat nostaa kovaa palkaa työn tekiät nääntyvät ne jotka vielä ovat saanneet pitää työnsä."

Mihinkähän tuo perustuu???
=
20.03. 10:34
Työttömyysaste laski helmikuussa 7,7 prosenttiin, kertoo Tilastokeskus. Vuotta aiemmin työttömyysaste oli 8,4 prosenttia. Myös 15–24-vuotiaiden nuorten työttömyysaste laski vuotta aiemmasta. Nuorten työttömyysaste oli 20,5 prosenttia, mikä oli vajaan prosentin pienempi kuin edellisvuoden vastaavana aikana. Työttömiä oli helmikuussa 204 000, mikä oli 17 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Jääräpää

"Ensi vaaleissa koko porukka mäelle ja uudet puikoihin, kun se nyt on nähty mitä he saavat aikaiseksi ." Uudet edustajat "uusista" puolueista ovatkin saaneet paljon aikaiseksi. Ainakin lööpeissä on tilaa ollut joka päivä uusille toilailuille...

Jukka

Joo totta. Ne jotka on saanut pitää työnsä, niin saletisti potkitaan pellolle, kun firmalla menee hyvin. Sama juttu on kun firmalla menee huonosti niin aletaan saneerraamaan porukkaa ulos. Perus-suomalaiset meni kanssa oppositioon eikä hallitukseen. Työttömän tai syrjäytyneen arki on tosi karua, hinnat senkuin nousee vaan ja ei ole mihinkään varaa!

Suomalainen mies

on se kumma miten isoja eroja on paikkakunnilla - äitini mukaan Kuopiossa ei mitään ongelmaa eikä maksujen viivästymisiä...olisiko henkilökunnasta kiinni ?? Varsinkin täällä Porvoossa kun kaikki kestää... Hyvä esimerkki postinkin kulku. Kuopiosta laitettu kahdelle henkilölle samana päivänä onnittelukortti postiin - 13.3 > perillä Vantaalla 14.3 ja Porvoossa 19.3 !!!

hämeessäkö hitaat ?