Muokkaa

Tanssiuran alkutaipaleella

Jutta Setälä

Jutta Setälä

Jutta Setälä

Jutta Setälä

Killan koulun tanssisalin ovelle muodostuu jono pieniä tyttöjä. Päälle on puettu vaaleanpunaisia hempeitä helmoja ja Frozen-tanssipukuja. Alkamassa on Keravan tanssiopiston 4–5-vuotiaiden lastentanssi keväisenä torstai-iltana. Viimein tanssisalin ovi aukeaa ja edellinen ryhmä lopettaa oman tuntinsa. Tanssinopettaja Heidi Luomala toivottaa jonossa seisojat tervetulleeksi. Nyt päästään tanssimaan!  

Lastentanssissa tuntirutiinit ovat tärkeitä. Tunnin aluksi istutaan lattialle piiriin ja toivotetaan yhdessä laulaen kaikki tervetulleeksi viikoittaiselle tanssitunnille. Oman nimensä kuullessaan jokainen pieni tanssija nousee vuorollaan ylös ja hypähtelee piirin ympäri muiden taputtaessa. Liikunnan ilo ja innostus loistavat lasten kasvoilla heidän kiitäessä ympäri tanssisalia 

45 minuutin mittaiseen tanssituntiin mahtuu paljon liikettä, satua, musiikkia ja mielikuvituksen lentoa. Alkulämmittelyssä heilutaan puunoksien tavoin tuulessa. Seuraavaksi tehtävänä on imitoida parin tekemiä tanssiliikkeitä. Välillä tanssikaverin kanssa purskahdetaan yhdessä nauruun. Ohjelmassa on myös liikunnallinen leikki, jossa tehtävänä on sujahtaa toisen tanssijan jalkojen välistä. Lopuksi harjoitellaan jännittävää ilmapallotanssia, jota Heidi-opettaja johtaa puhaltamalla tanssijoiden edessä ilmaa ilmapalloon. Tanssijat seuraavat silmä tarkkana opettajaa ja mukailevat liikkeillään vuorotellen täyttyvää ja tyhjentyvää ilmapalloa. Moni muistaa jo hyvin oikeat tanssiliikkeet, mutta vielä on harjoiteltavaa. Tanssi on nimittäin tarkoitus esittää vanhemmille ja muille pienten oppilaiden tanssiryhmille Keravan tanssiopiston lastentanssin salijuhlassa kevätlukukauden lopuksi.  

Vaikka ollaankin vasta tanssiharrastuksen alussa ja vielä vetreitä ja notkeita, tunnilla ei unohdeta kehonhuoltoa. Tanssitunti päättyy venyttelyhetkeen, jossa venytellään kuin simpukat ja satukirjat. Taivuttelun lopuksi on pieni hetki aikaa kysellä tanssijoiden tunnelmia. 4-vuotiaan Islan mielestä hauskinta tunnilla oli alkulämmittely, jossa heiluttiin puiden tapaan tuulessa. 5-vuotias Pinja taas nauraa sille, kuinka ilmapallosta päästettiin iltapallotanssin lopuksi ilmat. 4-vuotiaan Jadessan mieleen jäi päällimmäiseksi Heidi-opettajan huvittavat ilmeet loppuvenyttelyssä, jossa avattiin käsiä satukirjan tapaan. Tunnin lopuksi salin ovelle muodostetaan jono. Jokainen oppilas läpsäyttää ovella vielä kättä opettajan kanssa.  Oli kiva tanssitunti, nähdään taas ensi viikolla!  

Reilua kuukautta myöhemmin koittaa odotettu lauantai-iltapäivä ja lastentanssin salijuhla. Keravan tanssiopiston suurin tanssisali on puolillaan tuoleja, joista melkein jokainen on jo varattu. Katsomo täyttyy äideistä ja isistä, pikkusisaruksista ja isovanhemmista. Pienet esiintyjät ovat jo pukeutuneet esitysasuihinsa, mutta he eivät malta istua alas oman ryhmänsä kanssa. Välillä täytyy viilettää oman vanhemman luokse ja taas takaisin. Opettaja Heidi Luomala paimentaa oman ryhmänsä kokoon: nyt olisi aika istua alas, sillä esitykset ovat alkamassa. 

Ensimmäisenä pahimman esitysjännityksen murtaa vieraileva esiintyjä, 16-vuotias Netta Morottaja, joka esittää nuoremmille oppilaille klassisen balettivariaation. Tanssiesitysten katsominen kuuluu kiinteästi tanssikasvatukseen jo pienestä pitäen. Netta näyttää pienten lasten silmissä varmasti uskomattoman taitavalta ja kauniilta näyttävässä tutussaan. Muutaman minuutin esitys on ohi nopeasti ja seuraavaksi onkin vuorossa Killan koulun 4–5-vuotiaiden lastentanssiryhmä ilmapallotanssillaan. Onneksi opettaja on mukana näyttämöllä puhaltamassa ilmapalloa ja rohkaisemassa tyttöjä heidän ensimmäisessä esiintymisessään. Ja hienostihan se menee, vaikka kaikki liikkeet eivät aina muistukaan mieleen. Tärkeintä on tanssin ilo, yleisössä ihailevat tutut silmäparit ja ensimmäisen esiintymiskokemuksen riemu!  

Lisätietoa Keravan tanssiopiston tanssin varhaiskasvatuksesta: www.keravantanssiopisto.fi/fi/varhaiskasvatus. Ilmoittautuminen lukuvuodelle 2017-2018 on käynnissä!

Teksti ja kuvat: Jutta Setälä

Keravan tanssiopisto

Tanssiopisto tarjoaa oman paikkakunnan ja lähiseutujen lapsille, nuorille ja aikuisille mahdollisuuden sekä harrastaa omaksi ilokseen että opiskella tavoitteellisesti tanssin eri lajeja ammattitaitoisten opettajien ohjauksessa.

Tavoitteena on samalla lisätä kiinnostusta tanssitaidetta kohtaan sekä järjestää korkeatasoista esityksiä ja tapahtumia.

Kotisivu: www.keravantanssiopisto.fi/