Muokkaa

Kansallispukuja tuulettamaan

Jaalan kansallispuvun tasku on pieni, mutta kauniisti kirjottu

K. Luukkonen

Järvenpään Käsintekijät kutsuvat kansallispukujen tuuletuspiknikille. Kaikille avoin kaupunkitapahtuma järjestetään lauantaina 5. 8 klo 12-14 Villa Cooperin pihamaalla Järvenpäässä.

Kansallispukujen tuuletus on Suomen Kalevalaisten Naisten ideoima tapahtuma, jolla halutaan tuoda kansallispukua tunnetuksi ja toiveena on myös ajanmittaan luoda suomalaiselle kansallispuvulle oma päivä. 

Ensimmäisen kerran kansallispukuja tuuletettiin Imatralla v. 2010. Tapahtuma on lisännyt nopeasti suosiotaan ja se järjestetään nyt jo n. 60 paikkakunnalla. 

Suomalaisen kansallispuvun syntymäpäivänä pidetään elokuun 5. päivää vuonna 1885. Tuolloin Keisari Aleksanteri lll ja keisarinna saapuivat Lappeenrantaan . Heitä oli vastassa yli 100  kansallispukuihin pukeutunutta ihmistä. Tämä oli suomalaisten kansallispukujen ensimmäinen suuri julkinen esiintyminen. Pari vuotta sitten juhli suomalainen kansallispuku 130- vuotista taivaltaan.

Tuuletuspiknik on avoin kaupunkitapahtuma ja hyvä syy edes kerran vuodessa pukeutua tähän arvokkaaseen juhlavaatteeseen. Jos aika on tehnyt tehtävänsä ja kansallispuku kutistunut, niin puvun osakin käy tuuletuksen kohteeksi. Tai puvun voi tuoda henkarissakin paikalle. Tarkoituksen on viettää leppoisaa kesäpäivää yhdessäolosta ja erilaisista puvuista nauttien.

Sisällä Villa Cooperissa on esillä kansallispukuja elokuun ajan. Järvenpään Käsintekijät esittelevät huvilaa yleisölle ja siellä on käsitöiden myyntinäyttely. Villa Cooper avoinna ke- pe 12-18, la-su 10-16. OS. Myllytie 14. Järvenpää.

Järvenpään Käsintekijät

Järvenpään Käsintekijät ry. on perustettu vuonna 1986. Yhdistys on avoin kaikille Järvenpään ja lähikuntien käsityötä ja taidetta tekeville harrastajille ja ammattilaisille. 
Yhdistyksen tavoitteena on säilyttää ja elvyttää suomalaista käsityöperinnettä- ja kulttuuria. Yhdistys toimii Järvenpään kaupungin omistamassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Villa Cooperissa Myllytiellä.

Yhdistys pitää huvilassa myyntinäyttelyä ja  esittelee huvilaa kävijöille. Sinne on vapaa pääsy.

Lisätietoja www.järvenpäänkäsintekijät.com ja villacooper.nettisivu.org