Voice of Finland -kilpailija Koskinen: ’Hyvä melodia tekee laulusta hitin’

Kim Koskinen pitää jalat maan pinnalla, eikä jossittele mahdollista voittoaan. Sen sijaan hän haaveilee, että musiikista voisi tulla vaikka ammatti.

Hanna Keränen

Jos teini-ikäiseltä Kim Koskiselta, Lohjalla musiikkiopistossa rumpujen soittoa harrastavalta ja innokkaasti tennistä pelaavalta nuorelta mieheltä, olisi kysytty voisiko hän kuvitella osallistuvansa laulukilpailuun, hän olisi todennäköisemmin vastannut ettei rohkeus riitä.

Tai jos häneltä olisi viitisen vuotta sitten kysytty muuttaako hän Naantalista takaisin Lohjalle, vastaus olisi ollut kieltävä.

– Vaan aika ja ikä muuttavat miestä. Täällä asuvat sekä minun että vaimoni sukulaiset, joten tämä tuntui oikein hyvältä vaihtoehdolta, Kim Koskinen,35, naurahtaa.

Samoihin aikoihin kun Koskisen perhe muutti Lohjalle kesällä 2011, Kim törmäsi mainoksiin uudenlaisesta laulukilpailusta, Voice of Finlandista.

– Ajattelin, että tässä on tasokkaan tuntuinen juttu. Nyt, tai ei koskaan. Minun on nähtävä millainen kisa tämä on ja mihin omat taitoni riittävät.

Kim Koskisen lisäksi yli 3 000 muuta teki samoin. Kim valittiin kuitenkin reilun sadan jatkoon pääsevän joukkoon.

Vaan Kimin VOF-kisa uhkasi tyssätä heti alkuunsa, kun perhe lomaili ulkomailla syksyllä samaan aikaan kuin Voice of Finlandin ”Ääni ratkaisee” -osiota nauhoitettiin Nosturissa.

Kimin ääninäyte oli kuitenkin tehnyt tuotantotiimiin vaikutuksen ja hän sai kutsun tulla esiintymään Radio Aallossa kahdeksalle henkilölle järjestettyyn ylimääräiseen karsintaan.

– Michael Monroen ja Lauri Tähkän tiimit olivat tuolloin jo täynnä, mutta Monroeta lukuun ottamatta kaikki painoivat vihreää nappia. Minä sain valita ja pääsin ylimääräisenä Lauri Tähkän tiimiin. Näin jälkeenpäin minusta tuntuu aina vain vahvemmin, että tein oikean valinnan.

Vaikka valmennus kisaan ja tuotantoyhtiön hyvä huolenpito vähentävätkin jännittämistä, ei yleisön eteen astelu koskaan ole helppo paikka.

– Siinä on edessä 1 500 ihmistä yleisössä, ja he ovat kenties kuulleet esittämäni cover-kappaleen levytettynä. Minulla on alle pari minuuttia aikaa vakuuttaa, että osaan laulaa. Se on kelle tahansa haastava paikka vetää livenä sama, Koskinen sanoo.

– Kyllä siinä kurkku meinaa kuivua ja ääni loppua kesken. Ei sitä voi verrata kotisohvalla laulamiseen, hän tokaisee.

– Mutta kun kaksintaistelu-osiosta selvisin, niin silloin alkoi nälkäkin kasvaa, naurahtaa Koskinen.

Hän kuitenkin kiistää suuremmin miettineensä etukäteen miten mahdollinen voitto tulevaisuutta muuttaisi.

– Kyllä minä voisin kuvitella laulavani. Tai työllistäväni itseni musiikilla. Se on kuitenkin niin laaja alue, että mahdollisuuksia on paljon.

Nyt leipä tulee rakennusalalta, jolla Koskinen työskentelee. Hän on koulutukseltaan nuohoojamestari ja tehnyt alan töitä kymmenkunta vuotta.

Suihkussa en laula, mutta autossa kyllä.”

Kim Koskinen ei ole musiikkiharrastuksestaan tai kyvyistään suurta numeroa tehnyt, esiintynyt kyllä mies ja kitara -meiningillä satunnaisesti pienelle yleisölle.

Ja laulanut kaverinsa Reima Laineen tekemiä kappaleita, tehnyt omia sekä muutamia yhdessä Reiman kanssa. Kaverusten tuotoksia löytyy sekä Youtubesta että mikseri.net -sivustolta.

– Suihkussa en laula, mutta autossa kyllä, Koskinen myöntää.

Kim Koskinen laulaa sekä suomeksi että englanniksi.

– Ennen kaikkea laulussa kuin laulussa melodian pitää toimia. Hyvä sanoitus ei riitä tekemään kappaleesta hittiä, hän sanoo käyttäen esimerkkinä Europen ”Final Countdown”-kappaletta.

– Kaikki tietävät miten se alkaa, harva muistaa sanat.

Hyvät jäävät mieleen. Tämän hän on pitänyt ohjenuoranaan valitessaan esitettäviä kappaleita kilpailuun.

– Jos kilpailussa ratkaisee yleisö, pitää myös esittää sellaista, jonka se tuntee.

Voice of Finland -laulukilpailu on tv-katsojien mieleen. Median kiinnostusta riittää.

– Se tuntuu tosi mukavalta, kun saa ventovierailta positiivisia kommentteja tai kannustusta. Muuten pyrin kyllä olemaan seuraamatta mitä minusta esimerkiksi internetissä keskustellaan. Siitä voi vain joutua pahoittamaan mielensä turhaan.

Kim Koskisen seuraava koitos nähdään Nelosella 23.3. klo 20 alkaen.

Käyttäjän hanna.henriksson@media.fi kuva
Hanna Henriksson