Kannellinen miniroskis mahtuu taskuun

Enni Hyytiäinen (edessä), Siiri Oksanen ja Anttu Kallio koristelivat miniroskiksia taidepäiväkoti Konstissa.

Anton Soinne

KERAVA | Taidepäiväkoti Konstissa Keravalla koristeltiin viime viikolla pikkuruisia roskiksia, joissa on kansi ja jotka mahtuvat taskuun. Roskikset on tehty purkeista, joissa aikaisemmin on säilytetty pienen Beata-tytön verensokerin mittaamiseen tarkoitettuja liuskoja.

– Meille ehti kertyä näitä melkoinen kasa ennen kuin niille löytyi uusi käyttötarkoitus, keravalainen Liisa Koivuranta sanoo.

Miniroskis ei ole pienestä koostaan huolimatta lelu. Aikuinen voi stumpata sinne maailman yleisimmän roskan eli tupakantumpin ja lapsi loppuun jauhetun purukumin. Tiiviissä purkissa tumppi sammuu nopeasti ja purkki on tyhjennyksen jälkeen taas käyttövalmis.

– Eikä purkki ole käyttökelvoton myöskään purukumin jälkeen: kun purkki sisältöineen laitetaan jääkaapin pakastelokeroon, purukumi jäätyy ja irtoaa.

Viestiä miniroskiksista on vienyt eteenpäin tässä kuussa 12 vuotta täyttävä Roska päivässä -liike. Konstilaisten lisäksi liikkeen kannustusjoukkoihin kuuluvat muun muassa presidentti Sauli Niinistö, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri ja vuoden 2012 pakolaisnainen, afganistanilaissyntyinen lääkäri Malalai Rahim.

Lue lisää maanantain Keski-Uusimaasta.

Käyttäjän riitta.suomalainen@media.fi kuva
Riitta Suomalainen