Raha ja hyvät suhteet veivät Tapani Yli-Saunamäen lopulta vankilaan

HYVINKÄÄ | – Kovasti tuntuu valtakunnan media olevan kiinnostunut persoonastani. Lähtöni Nokialta pääsi oikein Yleisradion television pääuutislähetykseen, Tapani Yli-Saunamäki sanoi Hyvinkään Sanomissa marraskuussa 1999 viitaten Iltalehden uutiseen.

Pitkä ura Nokiassa urheilusponsoroinnin ja muiden yhteiskuntasuhteiden parissa oli päättynyt aiemmin samana vuonna. Nyt oli kyse siitä, että ryhdyttyään vetämään vanhan perhetuttunsa Esko Ahon presidenttikampanjaa liki päätoimenaan Yli-Saunamäki joutui lähtemään työpaikastaan, Urheilulehteä julkaisseen Sportpressin toimitusjohtajan paikalta.

Pikku uutiseen tiivistyi Yli-Saunamäen eli nimimerkki TYS:n julkinen elämä: urheilu, politiikka ja laaja henkilösuhteiden verkko. Ja median kiinnostus on pysynyt yllä.

Yli-Saunamäki on asunut Hyvinkäällä vuodesta 1958. Viime vuosituhannella hän näkyi paikallismediassa lähinnä tulotilaston kärkipäässä sekä urheilusivuilla pesäpallon ja Hyvinkään Tahkon asioissa, mutta hoidettuaan Ahon vaalikakkoseksi hän kiinnostui myös kuntapolitiikasta, mikä sekin on pitänyt hänet julkisuudessa.

Politiikan paikallispeleihin hänet houkutteli naapuri Parantolankadulla, nyttemmin edesmennyt Bror Wahlroos, ja paikka sitoutumattomien valtuustoryhmässä avautui lokakuun 2000 kuntavaaleissa.

– Honkalehdon Esa arveli, että saan 150–200 ääntä. Häkämiehen Kari taas sanoi, ettei tuolla naamalla kyllä ääniharavaa tule, mutta kai jonkun äänen saat, TYS kommentoi 177 äänen pottiaan heti vaalien jälkeen.

Honkalehdon Esan Hyvinkäältä ja muut pesäpallomiehet TYS tuntee kaikki, ja Häkämiehen Kari on yksi hänen vanhoista kavereistaan.

– Olen täällä ihan yksityishenkilönä, perhejuhlasyistä. Meitä oli Tapani Yli-Saunamäen luona vappuna laajempikin parlamentaarinen joukko, joista demari Matti Ahde ei ole täällä mukana, tuolloinen sisäministeri Häkämiesselitti läsnäoloaan Hyvinkään torilla vappuna 2000.

Nokian jälkeen Yli-Saunamäki oli pätkätöissä erilaisissa liikkeenjohdon ja konsulttitehtävissä muun muassa Hjallis Harkimon kumppanina, kun tämä pystytti jäähallia Hampuriin.

Vuonna 2000 TYS haki Hämeenlinnan Seudun Kehittämiskeskuksen toimitusjohtajaksi ja olisi päässyt, mutta jätti menemättä. Seuraavana vuonna haussa Tampereen elinkeinojohtajaksi hän ei pärjännyt.

Vuonna 2003 hänen kotiinsa käveli poliisien ystävällinen lähetystö, joka etsi siviilimiestä poliisijärjestöjen liiton puheenjohtajaksi. Käynti ei johtanut pidemmälle. Saman vuoden kesällä TYS kärysi rattijuopumuksesta Hyvinkäällä. Promilleja 1,55, sakkoa 930 euroa ja ehdollista 60 päivää.

Neljä vuotta myöhemmin hän moitti kaupungin liikennepolitiikkaa.

– Autot levenevät, tiet kapenevat ja töyssyt lisääntyvät.

Kaksi vuotta Esko Ahon vaalikampanjan jälkeen oli taas vaalityön aika.

Olli Rehn oli pyytänyt TYS:iä kampanjaansa, ja oli myös käynyt ilmi, että kaksi muutakin keskustapuolueen puheenjohtajaksi pyrkivää oli kysellyt. Matti Vanhanen ei kysynyt.

TYS:n tiheäsilmäiselle suhdeverkolle ja lobbaustaidoille alkoi olla kysyntää etenkin politiikan pelikentän keskivaiheilla.

– Jeesaan Raimo Perälahteakin, jos se pyytää, TYS viittasi tuolloiseen Hyvinkään kaupunginvaltuutettuun, jonka hallussa on puolue-edustuksien piiriennätys.

Keskustalaisista TYS valitsi Rehnin.

– Substanssia on, mutta karismaa puuttuu, hän luonnehti tulevaa EU-komissaaria.

Syksyllä 2003 TYS oli mukana voitokkaassa kampanjassa. Mikko Heikasta tuli Espoon piispa, vaikka kampanja oli TYS:n sanoin ujo ja arka verrattuna politiikan vaaleihin. Likaisten temppujen osastoa ei tarvittu.

Myös Hannu Takkula, keskustan kristillissiiven kansanedustaja sai samanhenkisestä Yli-Saunamäestä vaalityöntekijän ja pääsi europarlamenttiin 2004. Hyvinkään seurakunnan järjestämässä paneelissa TYS piteli Takkulan takkia sillä välin, kun ehdokas kätteli kuulijat.

– Tupailloissa kätellään kaikki, TYS perusteli.

Takkula palkitsi vaalipäällikön ottamalla hänet avustajakseen, ja Brysselistä avustaja jatkoi vaikuttamista myös paikallistasolla. Aamupostin julkaisemien kirjoitusten aiheina olivat muun muassa Venäjän viisumipakon säilyttäminen, aluetukien ehdoton tarpeellisuus Suomelle sekä Turkin EU-jäsenyyden vastustaminen.

Islamilainen maa tuskin edes auttavasti lähestyisi pohjoismaista ajattelua esimerkiksi sukupuolten tasa-arvokysymyksissä, Yli-Saunamäki tai Takkula kirjoittivat lokakuussa 2004.

Toistaiseksi viimeisen kampanjansa TYS veti vuonna 2006 Sauli Niinistön vaalityössä, sanojensa mukaan sitoutumattomana presidentintekijänä. Taas tuli tappio.

– Jos tappiot seuraavat minua, menen seuraavaksi demarien presidentinvaalikampanjaan, hän naureskeli Suomen Kuvalehden haastattelussa 2008.

TYS itse pyrki eduskuntaan vuonna 2003. Kampanjassaan hän pääsi käyttämään julkisesti parhaita aseitaan, nopeaa mutta selvää puhetta ja soinimaisia tiivistyksiä.

– Ääni Tuula Vanhatalolle on ääni Paavo Lipposelle ja ääni Tuija Linna-Piriselle on ääni Ville Itälälle. Ero on hiuksenhieno, kuin cocacolalla ja pepsicolalla, hän kuittasi kokoomuksen ja demarien linjaerot.

Vaaliteemoja tiedusteleville hän teki vastakysymyksen mitä haluaisit. Aamupostin kysymykseen mitä asiaa hän ei ajaisi, tuli vastaus viidentoista sekunnin kuluttua, mikä Yli-Saunamäelle on paljon: lesbojen hedelmöityshoito.

Ääniä tuli 1 509, niistä 1 054 Hyvinkäältä. Niin ikään paikalliset ehdokkaat Linna-Pirinen (sd.), Vanhatalo (kok.) ja Juhani Kouhia (vas.) saivat enemmän hyvinkääläisääniä. TYS pettyi.

– En esimerkiksi tajunnut vaalitilaisuuksien henkeä, että niissä pitäisi olla omia kannattajia kyselijöinä. Jätin tilaisuuksia väliin ja uskoin median voimaan.

– Kiitosta tuli kuin Pohjois-Koreassa, TYS kommentoi, kun Hyvinkään kaupunginvaltuusto oli käsitellyt hänen johtamansa tarkastuslautakunnan laatiman arviointikertomuksen toukokuussa 2006.

Tarkastuslautakunta arvioi kaupungin toimintaa ja tarkastaa joka vuosi muutaman erityiskohteen. TYS peri paikan Bror Wahlroosilta ja on kerännyt tästä työstä pelkkiä kehuja.

Poliitikkona TYS on toistuvasti tähdentänyt sitoutumattomuuttaan. Kannanottoja riittää, mutta poliittista liturgiaa hänestä ei lähde. Urheiluvertaukset ovat hänen puheensa tavaramerkki.

Nova Groupin varatoimitusjohtajana tammikuussa 2008 hän arvosteli Hyvinkään päätöksenteon kankeutta, kehui Riihimäen ripeyttä eikä ihmetellyt, että Riihimäki voitti naapurinsa imagokisassa.

Hyvinkää lähti viidennestä lähtöruudusta, Riihimäki viidennestätoista, mutta nyt Riihimäki on mennyt ohi, TYS latasi.

Tuula Vanhatalo vastasi TYS:n olleen niitä valtuutettuja, jotka 2004 kaatoivat kauppakeskushankkeen Aseman koulujen korttelista.

Vaalirahakohu nousi 2008, ja media päivysti Yli-Saunamäen talolla Parantolankadulla. Ahnein lööppikotka kuulemma käveli kysymättä sisälle lapsia haastattelemaan.

Nova ja Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistys sotkeutuivat yhdeksi vaalirahavyyhdiksi. TYS ei ollut KMS:n jäsen, mutta etsi sille sopivia ehdokkaita rahoitettaviksi vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. KMS oletti tehneensä isänmaallisia tekoja, mutta jäsenet leimattiin hämärämiehiksi, TYS harmitteli.

Kohina poiki hänelle joitakin puhetilaisuuksia. Helsingin Pressiklubilla hän kävi alustamassa otsikolla Millä rahalla valtuustoon. Omalla, oli vastaus. Syksyn 2008 kuntavaaleissa TYS:n vaalilause oli Kehittyvän Hyvinkään puolesta.

Tuon vuoden kesällä ei aavistettu, mihin eduskuntavaalien rahoituksen selvittely johtaa.

– Meillä ei ole hätää Hyvinkäällä, kun täällä on valtakunnan suurin vaalirahoittaja, keskustan valtuutettu ja kuntavaaliehdokas Jukka Salmi vielä vitsaili.

KMS ja Novan miehet lakkasivat kommentoimasta vaaliraha-asioita medialle juuri kesällä 2008.

– Minutkin on tässä lynkattu oheistuotteena, Arto Merisalo sanoi Aamupostissa 7. kesäkuuta.

Tapani Yli-Saunamäellä on ollut paljon rahaa ja paljon suhteita, mikä teki hänestä houkuteltavan yhteistyökumppanin. Hänelle itselleen nämä viimeiset liikesuhteet osoittautuivat huonoiksi.