Rankka aihe nousi Marko Maunukselan debyyttisanoitukseen

Ilmajokelaisen Marko Maunukselan uuden levyn sinkku Kaunista ja hyvää on saanut faneilta hyvää palautetta. Levyä voi kuunnella Maunukselan Facebook-sivuilla.

Minna Annola

Vuoden 2010 tangokuninkaan Marko Maunukselan uusi levy julkaistaan kesäkuun puolivälissä. Kaunista ja hyvää -levyllä on myös Maunukselan ensimmäinen oma sanoitus.

Biisissä heijastuvat kokemukseni entisestä työstäni lähihoitajana.”

Aihe on iskelmä- ja tanssimusiikissa poikkeuksellisen rankka ja valitettavan ajankohtainen.

– Enkelin kahdet kasvot -kappaleen sanoitus käsittelee perheväkivaltaa  –  joko henkistä tai fyysistä  – sen kuulija saa päättää itse. Aihe on pyörinyt päässäni pitkään, sillä tunnen ihmisiä, jotka ovat kokeneet väkivaltaa perheessä. Biisissä heijastuvat kokemukseni entisestä työstäni lähihoitajana ja fanieni kertomukset.

Debyyttisanoituksen työstö oli haasteellista, ja Maunuksela oli välillä aikeissa luopua koko asiasta.

Tuottaja ja säveltäjä Pertti Jalonen kuitenkin kannusti jatkamaan. Jalonen oli havainnut, että aihe oli Maunukselalle tärkeä.

– Oli hyvä, että tein sen, muuten aihe olisi jäänyt vaivaamaan.

Maunuksela pyysi neuvoja kokeneelta sanoittajalta Lasse Wikmanilta, joka viilasi sanat laulullisesti paikoilleen.

– Jos yksikin kuulija saa kappaleesta apua ja tien ulos tilanteesta, olen mielestäni onnistunut. Kappale on tehnyt tehtävänsä.

Maunuksela kuunteli joululomallaan noin 200 kappaletta, jotka karsiutuivat pikkuhiljaa pariin kymmeneen.

Toiveena oli löytää ehdokkaiden joukosta Jari Sillanpään Satulinnan kaltainen hitti.

Miten kävi?

– Kaunista ja hyvää -biisistä on ainakin tullut positiivinen palauteryöppy. En voi tietää, tuleeko kappaleesta hitti, kansa päättää, innokkaasti Facebookin ja nettisivujensa kautta faneihin yhteydessä oleva Maunuksela kertoo.

Maunuksela otti myös itse yhteyttä säveltäjiin ja sanoittajiin. Mielenkiintoinen nimi levyllä on Mariska, joka on säveltänyt ja sanoittanut Maunukselalle Jätä hänet -biisin.

Mariska voitti Tangomarkkinoiden sävellys- ja sanoituskilpailun pari vuotta sitten kappaleellaan Sua kaipaan. Mariska on sanoittanut myös Jenni Vartiaisen Missä muruseni on -kappaleen.

– Ei ihan tyypillinen tanssikappale sekään, mutta mariskamainen, Maunuksela sanoo arvoituksellisesti levynsä kappaleesta.

Laulajan kesä on työntäyteinen. Keikkailun lisäksi Maunuksela on mukana Etelä-Pohjanmaan maakuntajuhlassa Helsingissä kesäkuussa sekä tietenkin Tangomarkkinoilla ja Muistojen polku -suurkonsertissa, jonka Yle taltioi.

Kesään on ujutettu muutamia arkivapaapäiviä, mutta pidempi loma siirtyy syksyyn.

– Tämä on kesäammatti – ja mukava sellainen, Maunuksela nauraa.

Käyttäjän Krista Rintala kuva
Krista Rintala