Kirjosieppo oli Mökkibongauksen yleisin lintu

Kirjosieppo pesii koko maassa pöntöissä ja luonnonkoloissa.

Tapio Kaisla

Kirjosieppo oli yleisin lintu BirdLife Suomen Mökkibongaus-tapahtumassa 9.–10. kesäkuuta. Kirjosieppo havaittiin 82 prosentissa osallistuneista paikoista.

Kymmenestä kohdelajista seuraavaksi yleisimmät mökkilinnut olivat västäräkki (79 prosenttia), peippo (79 prosenttia) ja talitiainen (78 prosenttia).

Suomen kansallislintu laulujoutsen havaittiin noin joka toisella osallistumispaikalla.

Mökkibongaukseen osallistuneista lähes kaikki eli 96 prosenttia on kuullut tänä vuonna käen kukunnan. Mustakurkku-uikkua, joka on BirdLife Suomen Vuoden lintu 2012, havaittiin 45 eri paikalla 122 yksilöä.

Mökkibongauksessa kerättiin havaintoja käen ja harvalukuisen ja huonosti tunnetun mustakurkku-uikun lisäksi kahdeksasta tutusta lintulajista: laulujoutsenesta, kyhmyjoutsenesta, kuikasta, meriharakasta, västäräkistä, kirjosieposta, talitiaisesta ja peiposta.

Havaintojaan on tähän mennessä ilmoittanut noin 2 100 henkilöä 1 168 paikalta eri puolilla maata. Aktiivisimmin havaintoja on ilmoitettu Uudestakaupungista, Kouvolasta ja Paraisilta.

Mökkibongaushavaintoja voi ilmoittaa sunnuntaihin 17.6. saakka tapahtuman verkkosivuilla www.mokkibongaus.fi.

Samasta osoitteesta löytyvillä tulossivuilla voi tarkastella kunkin mökkikunnan osallistujamääriä sekä taulukoita ja karttoja kymmenen kohdelajien havainnoista.

Lopulliset tulokset BirdLife Suomi julkaisee verkkosivuillaan kesäkuun aikana.

toimitus