Vaalikoneemme on nyt avattu!

Vapaa-aika

Legendaarisen hävittäjälentäjän hauta on Tuusulassa

Nuorena miehenä. Ilmari ”Illu” Juutilainen oli sotien aikana Suomen menestyksekkäin hävittäjälentäjä.

TUUSULA | Kun lentomestari Ilmari Juutilainen talvella 1999 haudattiin Tuusulan kirkkopuistoon, hautausmaan ylitse lensi kolme hävittäjää, joista yksi erkani joukosta täsmälleen kirkon kohdalla. Se oli viimeinen kunnianosoitus legendaariselle lentäjälle, ässien ässälle.

Jos Juutilainen olisi elossa, hän viettäisi huomenna maanantaina 97-vuotissyntymäpäiväänsä. Lentäjä syntyi 21. helmikuuta 1914 Lieksassa ja hurahti jo pikkupoikana lentokoneisiin. Kipinä syttyi, kun nuori Ilmari sai vanhemmalta veljeltään Aarne ”Marokon kauhu” Juutilaiselta paroni Manfred von Richthofenista – Punaisesta Paronista – kertovan kirjan.

– Istuin yläkerran ikkunan ääressä unelmoimassa ilmamanöövereista, Juutilainen kertoi vuosia sitten Military History -aikakausilehdelle antamassaan haastattelussa.

Juutilaisen lentäjän ura alkoi vuonna 1932, kun hän siviilikarkurina suoritti asevelvollisuuttaan ilmavoimissa Viipurissa. Taistelulentäjän ja sittemmin yksityislentäjän maine seurasi häntä läpi vuosikymmenten. Sotien ilmataisteluissa hän pudotti 94 konetta saamatta itse ainuttakaan osumaa.

– En minä kenenkään kanssa pudotuksista kilpaillut. Olin muuten vain niin lapsellisen kiinnostunut ilmataisteluista, tunnusti Juutilainen syyskuussa 1994 Keski-Uusimaalle.

Juutilaisen tositarinoissa ei pelätty eikä jännitetty. Lentäjä-ässä saavutti usein katse-etäisyyden viholliseen eikä häntä arveluttanut syöksyä suureenkaan vihollisen hävittäjäjoukkoon.

– Sadan koneen joukossa oli hyvässä turvassa. Koneet olivat melkein samannäköisiä ja kaikki lensivät samaan suuntaan. Sinne oli hyvä piiloutua. Kun yhtä ampui, muut hajaantuivat kuin varpusparvi ja suojasivat itseään. Eivät ne heti keksineet, kuka ampui.

Viiden sotavuoden aikana Juutilaisen kone ei saanut yhtään osumaa.

– Ei saanut hätäillä eikä päästää vihollista yllättämään. Pään piti pyöriä kuin kuulalaakereilla. Sehän oli selvä, että vihollinen yritti tulla takaa. Toisen taakse pyrittiin pilviin suojautuen tai auringonvaloa hyväksi käyttäen.

Tuusulan vuosinaan Juutilainen asui Riihikalliossa. Hän kuoli Tuusulan terveyskeskuksessa täsmälleen 85 vuoden ikäisenä 21. helmikuuta 1999.

llmavoimien vuosipäivää vietetään 6. maaliskuuta. Tuona päivänä vuonna 1918 ilmavoimista tuli itsenäinen puolustushaara.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat