Vaalikoneemme on nyt avattu!

Teatteri vei Veikko Saarisen heti mukanaan

TUUSULA | Veikko Saarinen palkittiin Suomen Harrastajateatteriliiton kultaisella ansiomerkillä Saarijärven teatteripäivillä. Tuusulalaista Mikä Mikä Teatteria luotsaava Saarinen on toiminut teatterin parissa 50-luvun lopulta asti. Ensiesiintyminen näyttämöllä tapahtui vuonna 1959 Lauri Oraksen näytelmässä Viinitarha.

– Täytyy kai kiittää isoveljeä, joka raahasi minut ensimmäistä kertaa näyttämölle. Sinne minä tavallaan sitten jäinkin, Saarinen toteaa.

Hän toteaa, että muuta uraa tarvinnut miettiä. 60-luvun alussa tie vei ensin Turun nuorisoseuran sihteeriksi ja sitten Varsinais-Suomen Nuorisoseuran toiminnanjohtajaksi.

– Nuorisoseuratoiminta oli pääasiassa maaseudun aktiviteetti. Turussa oli melko harvinainen kaupungissa toimiva seura, Saarinen kertoo.

Teatterilla oli iso rooli Turun nuorisoseurassa ja Saarinen puuhasi näyttämöllä niin ohjaajana, näyttelijänä, lavastajana kuin ääni -ja valomiehenäkin. Varsinais-Suomen nuorisoseuran toiminnanjohtajana hän oli organisoimassa vuosittaisia maakunnallisia teatteripäiviä, taidetapahtumia ja teatterikursseja. Samalla tuli ideoitua ja ohjattua esimerkiksi vuosittainen jatkonäytelmä Turun käsityötaidon päiville yhteensä 12 kertaa.

Sukupuolivalistus Kabaree herätti pahennusta.

Vuosina 1968 ja 1969 Saarinen oli mukana toteuttamassa kahtakin erikoista projektia. Ensimmäinen oli ainutlaatuinen kiertue 12 vankilaan ympäri maata. – Se oli siihen aikaan jotakin aivan uutta, Saarinen kertoo.

Vielä enemmän hämmennystä ja jopa pahennusta herätti Sukupuolivalistus Kabaree, jota esitettiin ohjelmavierailuna tanssilavoilla.

– Mummot eivät tykänneet. Sehän oli syntistä. Sellainen oli todella monelle aivan liikaa.

– Ja mehän olimme silloin niin hemmetin edistyksellisiä, hän naurahtaa.

Saarinen pohtii, että jonkinlainen seikkailumieli, herkistyminen ja tarve tehdä on ajanut häntä aina eteenpäin.

– Onko se sitten rohkeutta vai hulluutta. Eikö rohkeus ole tavallaan hulluutta?

Vuonna 1976 Saarinen pestattiin Suomen Nuorison Liitto ry:n järjestösihteeriksi ja 1981 Saarinen asettui Tuusulaan. Tämän jälkeen, vuonna 1986, seurasi lähes kahdenkymmenen vuoden tauko teatterista. Sinä aika Saarinen paneutui intohimolla jalkapalloon, kun hän poikansa kautta ajautui mukaan Tuusulan Palloseuran toimintaan.

Kaiken takana ovat ne innostuneet ja ihanat ihmiset, jotka teatteria tekevät.

Vuonna 2005 Saarinen palasi teatterin pariin ja seuraavana vuonna hän päätti muutaman muun aktiivin kanssa perustaa Mikä Mikä Teatterin.

– Aktiivisia ihmisiä löytyy nykyäänkin, vaikka kaikki ovat kiireisempiä kuin ennen. Esimerkiksi Mikä Mikä Teatterin näytelmissä on vuoden aikana ollut 73 eri ihmistä mukana, .

Saarinen haluaa painottaa, että loppujen lopuksi kaiken takana ovat ne innostuneet ja ihanat ihmiset, jotka teatteria tekevät. Heitä varten harrastajateatterit ja niiden puuhamiehet, kuten hän itse, ovat olemassa.

– Ei siihen riitä vain, että Saarinen on hullu ja rohkea. Totta kai arvostan tällaisen palkinnon korkealle, mutta se kaikki työ sen takana on tärkeämpää, hän toteaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat