MM-pronssipainija Tuomas Tarino otettiin vastaan tarinoin

KESKI-UUSIMAA | Painin juniorien MM-kisoissa Turkin Ankarassa sarjassa 84 kiloa pronssia voittanut 20-vuotias järvenpääläinen Tuomas Tarino saapui torstaina iltapäivällä väsyneenä, mutta onnellisena kotimaahan.

– Painin viisi kovaa ottelua putkeen, sitten kävimme syömässä ja ajattelin lepuutella vähän pitkälläni silmiäni. Nukahdin ja heräsin passelisti neljältä herätykseen, kun piti lähteä lentokentälle, iloinen mitalisti totesi Helsinki-Vantaalla.

Pronssimitalistia olivat vastassa valmentajaisä Aki Tarino, Akseli-veli, sankarin tyttöystävä Lumikki Tattari ja Korson Vedon edustajana Urho Manninen. Virkojensa puolesta olivat paikalla painiliiton edustajina muun muassa liiton puheenjohtaja Jukka Rauhala ja toiminnanjohtaja, kansainvälisen painituomarin statuksen omaava Pertti Vehviläinen.

Tuomas Tarino ja toinen pronssimitalisti Taisto Lalli saivat sylin täydeltä kukkapuskia, mutta pistesijoille jääneet jäivät tavalliseen tapaan vähemmälle huomiolle. Kuitenkin suomalaisten menestys oli kaikkineen hieno.

– Kisojen pistetilastossa olimme 15 parhaan maan joukossa kahdeksas ja toiseksi parhaana länsimaana. Saksa oli kuudes. Kisojen menestynein maa oli Venäjä ennen Irania. Venäläisen voittaminen on edelleen suomalaiselle harvinaista herkkua. Sarjassa 74 kiloa viidenneksi sijoittunut Veli-Karri Suominen löi venäläisensä toisessa keräilyottelussaan, painiliiton puheenjohtaja Jukka Rauhala kiitteli joukkuetta.

Taso on laajentunut hurjasti.

Rauhalan (olympiapronssia 1984) oman painiuran aikana oli vain yksi Venäjä ja yksi venäläinen painija per sarja. Neuvostoliiton pirstaloituminen toi mukaan kymmenkunta uutta kovaa painimaata.

– Kyllä taso on laajentunut hurjasti ja kamppailu mitaleista on paljon kovempi kuin silloin. Mitalia ei oteta suinkaan vahingossa, Rauhala ja Vehviläinen todistivat.

– Kärki on niin tasainen, että kaverit painivat ristiin. Tarinolle pronssiottelussa hävinnyt azeri otti Tbilisin EM-kisoissa hopeaa ja mestaruus oli enemmän kuin lähellä.

– Paremmalla tuurilla olisin voinut itsekin kamppailla EM-matollakin jo mitalista, Tuomas Tarino tuumi.

Tuomas Tarino tunnusti lentokentällä olevansa väsynyt.

– Takana on pitkä kausi ja nyt olen ajatellut pitää vähän vapaata. Kaiketi olen sen ansainnut.

Valmentajaisä Aki Tarino arveli Vantaan painicupin marraskuussa olevan poikansa seuraava painikisa.

– Sitä ennen on Virossa Palusalu-turnaus, mutta sitä pitää miettiä.

Painojen suhteen Tarinolla ei ole ongelmia, sillähän paini vielä jokin aika sitten 74-kiloissa.

– Pari-kolme kiloa tulee vedettäväksi. Se ei ole paha.

Syyskuun lopuilla järjestetään painin MM-kisat Tanskassa. Ei ole mahdottomuus, että Tuomas edustaisi Suomea miesten arvokisoissa jo siellä.

Korson Veto järjestää Urho Mannisen mukaan jonkinlaisen huomionosoituksen jäsenelleen.

– Emme ole ehtineet puhua asiasta, vaikka puhelimet eilen (ke) illalla kävivätkin kuumina. Mutta varmaan menemme ulos. Emme kuitenkaan Madonnaa katsomaan, tyttöystävä Lumikki Tattari arveli mitalin juhlistamisesta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat