Kunnallisneuvos Uuno Nokelainen oli toimen ja aatteen mies

Kunnallisneuvos Uuno Nokelainen kuoli pitkäaikaisen sairauden murtamana 30 kesäkuuta Tuusulassa. Hän oli 88- vuotias ja syntynyt Kirvussa. Sotien jälkeen hän opiskeli Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa ja valmistui sosionomiksi 1952.

Jo nuorena hän kiinnostui työväenliikkeestä ja toimi Työväen urheiluliiton nuoriso-ohjaajana ja Sosiaalidemokraattien nuorisoliiton sihteerinä, Väinö Voijonmaa opiston apulaisjohtajana, Päivän sanomien Tampereen toimittajana, SAK:n opintosihteerinä ja vuodesta 1964 eläkkeelle siirtymiseen saakka vuoteen 1984 Kansaneläkelaitoksella, jossa työskenteli viimeksi hankinta- ja toimistopalveluosaston päällikkönä. Hän avioitui Aino vaimonsa kanssa 1955 ja heille syntyi tytär ja kaksi poikaa, ja lapsenlapsia on 6.

Jo nuorena Nokelainen osallistui sosiaalidemokraattisen työväenliikkeen toimintaan ja toimi puolueenhajaannuksen jälkeen perustetun TPSL:n piirin ja lopuksi liiton puheenjohtajana. Kunnalliselämässä Nokelainen oli mukana Ylöjärvellä, Tampereella ja Espoossa ennen Tuusulaan muuttoa vuonna 1971. Tuusulassa hän osallistui heti aktiivisesti kunnalliselämään ja vuodesta 1977 vuoteen 1992 hän toimi monia vuosia kunnanvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajana sekä useissa lautakunnissa ja toimikunnissa.

Hän oli vaikuttamassa voimakkaasti veteraani-kuntoutuksen kehittämiseen Tuusulassa.

Kunnallisneuvoksen arvonimen hän sai vuonna 1987. Nokelainen osallistui myös moniin muihin yhteiskunnallisiin tehtäviin. Hän oli Työväen Urheiluliiton järjestöllisessä eheyttämisessä sekä Valtion kuntoliikuntakomiteassa aktiivisesti mukana. Hänelle on myönnetty TUL:n kultainen ansiomitali ja Suomen urheilun kultainen ansioristi.

Karjalassa syntyneenä Nokelaiselle on veteraanityö ollut lähellä sydäntä. Hän oli perustamassa Tuusulaan omaa veteraanitoimikuntaa ja toimi pitkään sen puheenjohtajan Hän oli Tuusulan Rintamaveteraanien puheenjohtajana ja oli vaikuttamassa voimakkaasti veteraanikuntoutuksen kehittämiseen Tuusulassa.

Nokelainen oli toimen ja aatteen mies. Hän oli oman tiensä kulkija mutta samalla myös ymmärtäjä ja eheyttäjä erityisesti sosiaalidemokraattisen liikkeen hajaantumisen aikoihin. Kunnallispolitiikassa hän piti oman näkemyksensä ja aatteensa puolta ja uskalsi olla eri mieltä joskus myös oman ryhmänsä kanssa. Hän oli vahva poliittinen vaikuttaja ja myös joskus vastustaja, jota myös toiset ryhmät arvostivat

Raimo Manneri Kirjoittaja on Kunnallineuvos

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat