Lohjalla syntyy juustotiskien herkku

LOHJA | Lohjalainen Hannu Nikander, 55, palasi tammikuussa juurilleen, kun hän siirsi yhden miehen yrityksensä Veikkolan Perinnejuusto Ky:n toiminnan Etelän Maitokunnan vanhoihin meijeritiloihin Lohjan asemalle.

– Olin aikoinaan Etelän Maitokunnan palveluksessa vuodesta 1973 aina vuoteen 1996 pieniä opiskelukatkoja lukuun ottamatta, joten tämä oli kuin kotiin olisi tullut.

Bonne Juomilta vuokraamissaan noin 80 neliön suuruisissa tiloissa Hannu Nikander valmistaa Länsi-Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla tutuksi tullutta Kotijuustoa. Alakerrassa oleva Lohjan Suoramyyntikeskus on tosin lanseerannut juuston nimeksi tekijänsä mukaisesti Hannun kotijuusto.

– Olen Lohjalta kotoisin, joten tuttuja riittää. Monet käyvät sen vuoksi kysymässä tiskiltä suoraan ”sitä Hannun juustoa”. Juuston virallinen nimi on kuitenkin Kotijuusto.

Resepti on pelkistetty.

Juustoalan kokemusta Hannu Nikander hankki 1990-luvun lopulla ja 2 000-luvun alussa Turussa, jossa hän toimi Valion palveluksessa.

Veikkolan Perinnejuusto Ky on 1991 perustettu yritys, jonka Hannu Nikander osti vajaat viisi vuotta sitten. Kaupassa tuli yritystoimintojen lisäksi myös gourmet-juustona tunnetun Kotijuuston resepti.

– Kotijuusto on perinteinen lehmänmaidosta tehty maitojuusto, jonka valmistuksessa käytetään juoksutetta ja suolaa. Resepti on hyvin pelkistetty. Tuote ei sisällä säilöntä- eikä lisäaineita.

Juustossa käytettävän maidon Hannu Nikander ostaa Valiolta. Maito on taatusti tuoretta, sillä se tuodaan suoraan lähiseudun tiloilta Kotijuuston valmistamoon.

Etelän Maitokunnan tiloihin Hannu Nikander siirtyi, koska Veikkolan tilat olisivat vaatineet huomattavaa remonttia.

– Nämä tilat ovat sopivat. Tänne ei tarvinnut muuta kuin tuoda laitteet mukana.

Enemmänkin menisi.

Hannu Nikander tekee Kotijuustoa noin tuhat kiloa kuukaudessa. Kaikki menee kaupaksi.

– Enemmänkin menisi, mutta se edellyttäisi ulkopuolisen työvoiman palkkaamista. Siihen en halua lähteä. Pidän yrityksen nykyisen kokoisena.

Kotijuustoa myydään pääasiassa Helsingissä, muun muassa kauppahalleissa, kaupoissa sekä ravintoloissa. Länsi-Uudellamaalla juustoa on kaupan Vihdissä, Karkkilassa, Kirkkonummella, Nummi-Pusulassa sekä Siuntiossa. Lohjalla juustoa voi ostaa suoramyyntikeskuksen lisäksi Citymarketista.

– Ei tällä rikastu, mutta ihan kohtalaisesti elää.

Koska Hannu Nikander toimii yksin, myös työpäivät venyvät helposti. Nikander huolehtii juuston teosta alusta loppuun asti ja hoitaa myös kuljetukset aina myyntitiskeille saakka.

– Työpäivät ovat keskimäärin kymmenen tunnin mittaisia ja lauantainakin on työpäivä, koska huolehdin perjantaina valmistuneen juustoerän toimitukset Helsinkiin.

Yhden 60 kilon juustoerän teko vie päivän. Aamulla alkava juuston keitto kestää 4–5 tuntia. Valmista juusto on seuraavana aamuna. Mutta maistuuko Kotijuusto tekijälle itselleen?

– Toki. En minä sitä valtavia määriä syö, mutta sen verran, että tiedän, mitä asiakkaille myyn, hän naureskelee.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat