Paikallisurheilu

Seitsemän lapsen äiti aikoo valloittaa Mount Everestin

Johanna Gustafssonin suurin huolenaihe vuorikiipeilyssä ovat hänen heikot polvensa. Puutetta hän aikoo tasoittaa hyvillä käsivoimilla. "Olen vetänyt leukoja nyt puolentoista vuoden ajan. Ennätykseni on 24", Gustafsson kehaisee.

Aino Salonen

TUUSULA | – Valitettavasti en ole sukua Veikalle, vaikka ihmiset muistavatkin hyvin kiipeilijä-Gustafssonin, tuusulalainen Johanna Gustafsson, 50, naurahtaa vastatessaan kysymykseen, onko hän sukua Suomen tunnetuimmalle vuorikiipeilijälle.

Liekö vuorikiipeily Gustafssoneilla kuitenkin verissä, sillä kahdeksanvuotiaasta saakka on Johanna Gustafsson haaveillut valloittavansa maailman korkeimman vuoren, Mount Everestin, jonka Veikka Gustafsson huiputti ensimmäisenä suomalaisena vuonna 1993. Ensi keväänä on Johanna Gustafssonin vuoro.

Vuodenvaihteessa Gustafsson löysi internetistä nepalilaisen yrityksen, joka järjestää turisteille vuorikiipeilyreissuja maailman korkeimman vuoren huipulle. Veikka Gustafsson on kritisoinut julkisuudessa juuri näitä vuorikiipeilyturisteja, joille reitti vuoren huipulle tehdään valmiiksi etukäteen.

– Firma on kuitenkin paljon turvallisempi vaihtoehto yksin kiipeämiseen verrattuna, Gustafsson perustelee.

– Firma pystyttää teltan ja asentaa turvaköydet. Minulla on myös oma šerpa, joka kantaa happipullot.

Kiipeilyreissulle kyseinen firma ottaa vain kahdeksan vuorikiipeilijää kerrallaan. Huipulle kiipeämisestä kiipeilijöiltä veloitetaan 10 000-15 000 euroa. Yhteensä matka kustantaa Gustafssonille 29 000 euroa.

– Laskin, että koska en ole eläissäni käynyt kampaajalla, olen säästänyt juuri sen verran, Gustafsson naurahtaa.

– Sitäpaitsi minusta on hyvä, että reissuun varatut rahat jäävät Nepaliin eivätkä mene esimerkiksi Yhdysvaltoihin, jossa on myös kiipeilyreissuja järjestäviä firmoja.

Lue lisää maanantaisesta paikallislehti Keski-Uusimaasta!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat