Viikko

Epic Male Band kutsuu kuulijat musamatkalle

MUSIIKKI Genrerajoja ylittävä musiikki houluttelee tutustumaan uusiin tyyleihin.

Esko Järvelä Epic Male Band matkalla maailmalle.

Antti Kokkola

Keravalla asuva kansanmuusikko Esko Järvelä ei olisi voinut valita ammattiaan toisin.

– Olen lähtöisin Kaustisilta. Perheessäni ja suvussani kansanmusiikki on sellaisessa asemassa, ettei niille vaikutteille voinut kääntää selkäänsä, hän kertoo.

Ensi kesänä mies palaa Esko Järvelä Epic Male Bandin kanssa ”kotifestareilleen”, Kaustinen Folk Music Festivaleille.

Tähän asti vuonna 2012 perustettu yhtye on keikkaillut lähinnä Suomessa, mutta tulevana kesänä luvassa on esiintymisiä kansainvälisillä festareilla.

Toukokuussa viisimiehinen bändi nähdään Shetland Folk Festivaleilla.

– Kyse on arvostetusta, hyvässä maineessa olevasta tapahtumasta. Pääsemme esiintymään siellä maailmanluokan bändien kanssa, Järvelä iloitsee.

Yhtyeen toinen kansainvälinen esiintyminen on Sveitsissä Guinness Irish Festivaleilla.

– Marginaalimusiikin osaltahan tämä menee niin, että keikat ovat enimmäkseen ulkomaisilla festareilla.

Suomessa tehdään maailmanluokan marginaalimusiikkia.

Järvelän mukaan Suomessa tehdään paljon maailmanluokan marginaalimusiikkia. Kuulijoita sille on täällä vähän.

Järvelä uskoo, että jos ihmisillä olisi enemmän mahdollisuuksia kuunnella muutakin kuin musiikin valtavirtaa, marginaalimusiikille riittäisi kuulijoita. Siihen hän ei usko, että väki jaksaisi kuunnella loputtomasti yhtä ja samaa musiikkitarjontaa, vaan arvelee muutoksen olevan ajan kysymys.

Järvelä ei tyydy vain odottamaan muutosta, vaan pyrkii yhtyeensä Epic Male Bandin kanssa auttamaan sen toteutumisessa.

– Epic Male Band yhdistelee eri musiikkityylejä. Toivon, että genrerajoja ylittävä musiikki toimisi porkkanana lähteä tutustumaan muihin tyyleihin, esimerkiksi rokista tykkääville kansanmusiikkiin.

Järvelä itse pitää bändinsä soittamaa musiikkia kansanmusiikkina, mutta arvelee ettei kadunmies ajattele samoin. Parhaiten musiikkityyliä kuvaa hänen mielestään nimitys folk-rock.

Järvelän oma musiikillinen esikuva on amerikkalainen Casey Driessen .

– Hän on soittanut monenlaista musiikkia, mutta hänen juurensa ovat kansanmusiikissa. Hänkin yhdistelee eri musiikkityylejä, Järvelä kertoo.

Esko Järvelä suosii myös kelttiläistä folk-rockia, jota ei Suomessa juuri tunneta, ja sen vaikutteet näkyvät Epic Male Bandin soitossa.

Bändille kuuluu hyvää myös levyrintamalla. Yhtye vietti hiljattain toisen levynsä julkkareita. Ensimmäisen levynsä se julkaisi kesällä 2013.

– Toinen levy on musiikillisesti luonnollinen jatkumo ensimmäiselle. Ekaa levyä kuunnellessa huomaa kyllä, että bändi oli sitä tehtäessä melko tuore.

Debyyttilevy päätyi juuri julkaistulla World Music Charts Europe –listalla vuoden 2014 parhaaksi pohjoismaiseksi levyksi.

Esko Järvelä on bändin viulisti. Akustista kitaraa soittaa Anssi Salminen ja sähkökitaraa Jani Kivelä . Rummuissa on Janne Matlin ja basistina Juho Kivivuori .

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat