Viikko

Mihin haluaisit tehdä graffitin, Jouni Väänänen?

Taide. Graffititaiteilija antaa mielellään uuden ilmeen harmaalle seinälle.

Jouni Väänänen on täyttänyt tyhjiä seiniä graffiteilla jo 20 vuoden ajan. Mitä suurempi seinä, sitä parempi.

Sauv Jylhä

1. Olet 36-vuotias. Eikö pitäisi jo aikuistua ja jättää graffitit nuoremmille?

– Joo, onhan taiteen tekeminen nyt ylipäätään täysin lapsellista. Nyt kun sen tajusin, pitänee pistää 20 vuoden harjoittelu jäihin ja kiskoa kravattia kireämmälle.

2. Mikä erottaa graffitin töherryksestä?

– Katsoja. Joillekin pelkkä toteutusväline tekee maalauksesta töhryn ja toinen porukka näkee kaiken sillä samalla välineellä tehdyn siistinä juttuna sen tarkemmin analysoimatta. Mun mielestäni kumpikin näistä katsojaryhmistä on vähän huvittava.

3. Entä freskosta?

– Toteutustekniikka. Freskoa ei voi spraymaaleilla tehdä ja graffitien maalaamisessa freskotekniikalla taas ei ole pienintäkään järkeä. Jos joku sen kuitenkin tekee, niin nostan olematonta hattuani ja kummatkin peukaloni.

4. Mihin saa tehdä graffitin?

– Mille tahansa pinnalle, jolle on olemassa joko pysyvät tai väliaikaiset luvat tai tilaus työn toteuttamisesta. Pelkästään graffititaiteelle tarkoitettuja seiniä on tässä 50 kilometrin säteellä monta.

5. Olet kosinut tyttöystävääsi graffitilla. Jos kaikki tekisivät näin, mitä siitä seuraisi?

– Toivottavasti paljon iloa ja onnea.

6. Mihin haluaisit tehdä graffitin ja mitä tekisit?

– Mahdollisimman isolle pinnalle ja mielellään niin, että saisin aiheen suhteen vapaat kädet. Toistaiseksi suurin maalaamani teos on ollut kooltaan noin 135 neliömetriä, joten jos jollain on sitä isompi seinä vapaana niin yhteyttä saa ottaa. Katsotaan mitä syntyy.

7. Mitä hyvän graffitin tekemiseen vaaditaan?

– Mahdollisimman yksityiskohtainen suunnitelma luonnoksineen, kasoittain tarvikkeita ja välineitä, taustalle hyvää musiikkia soimaan ja melko merkittävä määrä työtä ja kärsivällisyyttä.

8. Oletko joutunut poliisin kanssa tekemisiin tehdessäsi graffiteja?

– Joo, olen. Kerrankin Mikkelissä partio pysähtyi kohdalleni, rullasi ikkunat alas ja huusi mulle ylös nosturiin, että ”nyt tulee komea seinä.”

9. Ennen graffitien tekeminen oli alakulttuuria. Onko siitä tullut liian coolia?

– En mä nyt sanoisi. Graffititaiteilijoita katsotaan edelleen vähintäänkin tarpeeksi kieroon, vaikka tehtäisiin kuinka salonkikelpoisia juttuja. Sen takia on kiva tietää, että muutkin kuin harmaat seinät voivat olla myös cooleja ja etteivät ihan kaikki enää halua polttaa meitä niitä värittäviä roviolla noitina.

Tuusulan Taiteiden Yötä juhlitaan Tuusulanjärven rannalla 14.8. Väänänen on tapahtumassa maalaamassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat