Viikko

Mitä kiinalainen liikunta antaa toimistotyöläiselle?

MIELI Qigongin voi viedä saunan taa ja löytää siellä rauhan.

Elisa Vuorenmaa (oikealla) keroo qigongin sopivan kaikenikäisille. Järvenpään kurssilla alaikäraja on 16 vuotta vastuukysymysten vuoksi.

Miten selität qigongin asiaa tuntemattomalle, Qigong-kurssin ohjaaja Elisa Vuorenmaa?

– Se on kehon, hengityksen ja mielen tasapainoon tähtäävää ikivanhaa kiinalaista harjoittelua.

Mikä on hassuin paikka, jossa olet harrastanut lajia?

– Ehkä työmatkakävelyni Keravalta Järvenpäähän. Teen siis harjoitteita kävellessäni. Qigongiin kuuluu myös ääniharjoituksia ja varmasti joku pyöräilijä on ihmettelyt mölinää,

Mikä on ihanteellisin paikka Qigongille?

– Suomessa se on kesäinen mökkiranta saunan jälkeen. Se on suomalaiselle meditatiivinen maisema, ja meditaatio on olennainen osa qigongia.

Oletko vihainen, jos et pääse harrastamaan?

– Ainakin tulee tukkoinen olo, jos en tee päivittäistä harjoitetta.

Onko Qigong vanhaa joogaa vai jotain muuta?

– Jotain muuta. Toisella puolella vuoria on Intia ja jooga, toisella puolella Kiina ja qigong.

Mitä Qigong antaa toimistotyötä tekevälle?

– Liikunnan tuomaa tasapainoa ja energiaa. Toimistotyössä usein tulevaa stressiä tämä laji poistaa todella hienosti. Vaikka olisi kuinka dead linet mielessä tunnille mennessä, niin ne unohtaa täydellisesti, kun keskittyy harjoitukseen.

Sanbao Järvenpää aloittaa ensi viikolla kolme kurssia. Taiji alkaa keskiviikkona 26. elokuuta, Qigong ja Yiquan torstaina. Mikä näistä lajeista olisi sopivin vasta-alkajalle?

Qigong. Monia aloittaa taijilla, mutta qigong on siitä kiitollinen, että siihen pääsee sisälle helpoiten. Esimerkiksi taijissa on oltava tarkkana, ettei putoa kärryiltä, sillä siinä opiskellaan pitkää liikesarjaa.

Millainen Yiquan sitten on?

– Se on vaativin ja sopii erityisesti kamppailulajien harrastajille. Perusta on seisominen, mikä on yllättävän vaativaa.Kokeilepa seisoa puolitoista tuntia paikoillasi!

Kuinka lähellä qigong on taijita?

– Hyvin lähellä.

Harjoitusmuotoja on kuitenkin molemmissa lajeissa lukemattomia. Minuakin vastaan tulee jo Suomessa usein sellaisia tapoja harrastaa qigongia, etten ole ennen nähnyt, sanoo 13 vuotta lajia harrastanut Vuorenmaa.

Kurssit Setlemetti Louhelan liikuntasalissa alkaen 26.8. klo 19 (Taiji), 27.8. klo 19 (Qigong) ja 27.8. klo 20.10 (Yiquan).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat