Honkavaara luottaa pelaajalähtöisyyteen

HIFK-luotsi Jani
Honkavaara on
kiistatta yksi Suomen kuumimmista
valmentajanimistä.

Tuusulalainen Jani Honkavaara on tehnyt loistavaa työtä HIFK:n päävalmentajana.

Mikko Mannonen


TUUSULA
  |  Tuusulalainen Jani Honkavaara, 39, on nostanut perinteikkään Helsingin IFK:n kaksi kertaa Kakkosesta Ykköseen. Viime keväänä hän palautti tähtirinnat 42 vuoden tauon jälkeen pääsarjaan. Siihen temppuun ei ihan kuka tahansa pysty.

– Kun ensimmäisen kerran noustiin, niin moni valmentajakollega tuli sanomaan minulle kauden alussa, että teillä on huonokuntoinen joukkue ja sinulla riittää tekemistä. Se missä silloin oltiin ja se mihin päästiin, niin siinä oli valtava ero. Se oli muutenkin aika hullu vuosi, Honkavaara kertaa kauden 2010 tapahtumia.

Tarina tähtirintojen kanssa huipentui 4.elokuuta Töölön pallokentällä, kun tuhatpäinen helsinkiläisseuran kannattajajoukko ryntäsi kentälle juhlimaan nousua Veikkausliigaan.

– Se loppukausi oli meille helppo, koska emme johtaneet sarjaa kertaakaan. Me emme pelanneet siinä lopussa hyvin, mutta onnistuimme voittamaan. Siinä oli muistaakseni neljä kierrosta jäljellä ja eroa oli silloin 11 pistettä. Eurooppalaisessa mittakaavassakin hyvä nousu, Honkavaara muistelee.

HIFK on esiintynyt Veikkausliigassa pirteästi, eikä joukkue ole hävinnyt vielä peliäkään kotikentällään. Tuusulalaisen valmentajavelhon suojatit ovat keränneet paljon tasapelejä ja onnistuneet tasoittamaan kamppailuita niiden loppuhetkillä.

– Jos meillä olisi muutama voitto enemmän, niin tässä olisi helpompi hengittää. Toisaalta olemme keränneet pisteitä tasaisesti. Pelaamme alusta loppuun samalla tavalla ja suorittaminen pysyy tasaisena. Totta kai joukkueella on pelin sisällä hyviä ja huonoja hetkiä, mutta olemme pelanneet vahvasti varsinkin viimeisen puolituntia, jolloin kentällä on enemmän tilaa, Honkavaara kertoo.

HIFK:n pelaaminen on ollut harjaantuneemmallekin jalkapallon seuraajan silmiä hivelevää. Honkavaaran joukkue pelaa nopeaa jalkapalloa ja kääntää peliä äärimmäisen vikkelästi.

– Muutimme kauden aikana pelaamista, koska kaikki joukkueet eivät hyökkää samalla tavalla kuin Ykkösessä. Laskimme puolessa välissä kautta, että olimme tehneet yhden maalin nopeasta vastahyökkäyksestä. Loput tulivat puolinopeista hyökkäyksistä, Honkavaara sanoo.

Honkavaara tunnetaan nimenomaan pelaajakeskeisenä valmentajana.

– En näe muuta tapaa valmentaa. On minulla tietty systeemi, joka muokkautuu käytössä olevien pelaajien mukaan. Minun tehtäväni on auttaa pelaajia suoriutumaan mahdollisimman hyvin ja saamaan heistä kaiken potentiaalin irti, Honkavaara valottaa valmennusfilosofiaansa.

Kymmenen vuotta Tuusulassa perheineen asunut Honkavaara kuuluu Suomen kirkkaimpien uuden sukupolven valmentajien joukkoon yhdessä HJK-käskijä Mika Lehkosuon ja SJK:n Simo Valakarin kanssa.

– Kaikkia meitä yhdistää se, että suhtaudumme avoimesti jalkapalloon. Minun mielestä ei ole mitään yhtä tiettyä tapaa pelata jalkapalloa, Honkavaara toteaa.

Jani
Honkavaara

Syntynyt: 2.2.1976 Seinäjoella. Asunut Tuusulassa kymmenen vuotta.

Ammatti: Jalkapallovalmentaja. Suorittanut Pro-lisenssin. Lisäksi filosofian maisteri sekä äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Nykyinen seura: HIFK.

Aikaisemmat seurat valmentajana: Viikingit, Helsingin piirijoukkueen valmentaja, Gnistan.

Saavutukset valmentajana: Nostanut HIFK:n Kakkosesta Ykköseen ja sieltä sitten Veikkausliigaan. Vyöltä löytyy myös

Saavutukset pelaajana: Kymmenen ottelua pääsarjassa TP-Seinäjoen paidassa. Voitti seurassa myös värisuoran mitaleja Ykkösessä.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat