Viikko

Missä haluaisit näyttää elokuvan, Jyrki Tenni?

Jyrki Tenni tuo keravalaisyleisön katsottavaksi komisario Palmua. Ensin on pystytettävä elokuvateatteri ulos.

Vuodesta 1979 elokuvia harrastanut Jyrki Tenni tulee syyskuun 4. päivä esittämään Keravan Aurinkomäelle ulkoilmaelokuvan Komisario Palmun erehdys.

Miksi vuonna 2015 pitää katsoa elokuvia heijastettuna filmiprojektorilla valkokankaalle, kun on olemassa uuttakin tekniikkaa?

– Koska filmiltä heijastettu kuva on elävä, konkreettinen valon ja varjon leikki kuten Peter von Bagh sanoi. Digitaalinen kuva on liian steriili, pelkkiä nollia ja ykkösiä.

Mitä kaikkea vanhojen filmien esityksen aikana on mahdollista tapahtua?

– Esitykseen kuuluu meillä pakollinen kelanvaihtotauko puolivälissä, koska meillä on vain yksi projektori. Filmi voi katketa, siihen voi tulla kulumisen aiheuttamia jälkiä kuten ”sadetta” ja naarmuja - jotka toivottavasti ilahduttavat digitaaliseen kuvaan tottunutta silmää.

Mikä on hulluinta mitä filmien kanssa on koskaan käynyt?

– Kerran Forumissa filmiin tuli pieni halkeama filmin palatessa takaisin lautaselle projektorilta. Koneenhoitaja seurasi moitteetonta esitystä monitorista toisessa konehuoneessa, mutta ei huomannut vahinkoa, joka syntyi kun kaksi kilometriä haljennutta filmiä täytti konehuoneen lattian. Sinisessä Kuussa hajosi filmiä syöttävän lautasen moottori ja koko elokuvan ajan piti käsin pyörittää raskasta lautasta. Coronassa hiilikaarilamput eivät palaneet tasaisesti, vaan valo himmeni ja sammuili koko esityksen ajan, vaikka hiilipuikkojen etäisyyttä kuinka sääti. Salista kuului aina kovaäänistä töminää, kun kuva pimeni. Ainakin kerran filmikela pomppasi Mannerheimintiellä koneenhoitajan kyydistä ja filmi levisi pitkin raitiotiekiskoja.”

Osaatko vaihtaa elokuvaprojektoriin lampun? Palaako siinä sormet?

– Olen vaihtanut. Toimenpide on erittäin vaarallinen ja vaatii paksut suojahanskat ja täyden naamamaskin. Xenon-lampun pitää olla jäähtynyt, muuten se saattaa räjähtää. Sitäkin on käynyt, kun koneenhoitaja on juossut viimeiseen bussiin kiireellä ja sammuttanut tuuletuksen liian aikaisin.

Tulet Keravalle esittämään elokuvan ulkona. Miten se eroaa elokuvan esittämisestä teatterissa?

– Kokonaisen elokuvateatterin rakentaminen ulos on vaativa tehtävä: projektori pitää saada lastattua pakettiautoon, nyöritettävä valkokangas telineineen pitää pakata peräkärryyn ja äänentoisto pitää rakentaa. Koska ”konehuoneen” etäisyys vaihtelee joka kerta, pitää olla salkullinen objektiiveja ja laskea oikea linssikoko haluttua kuvakokoa varten.

Missä elokuvassa haluaisit näytellä ja kuka olisi vastanäyttelijäsi?

– Olen säestänyt ja laulanut harjoitusmielessä duettoja monien näyttelijöiden kanssa työskennellessäni Teatterikorkeakoulussa. Kyllä Maria Ylipään ja Krista Kososen kanssa oli mukavaa musisoida, miksei vaikka näytelläkin Komisario Palmua!

Kenen toivot tulevan katsomaan Komisaario Palmun esitystä Keravalle?

– Kaikki 11 vuotta täyttäneet ovat tervetulleita! Elokuva on sopivalla tavalla jännittävä, humoristinen ja kuvaa osuvasti suomalaista kaupunkilaiselämää 1960-luvun alussa.

Mikä olisi unelmiesi paikka esittää vanha elokuva?

– Senaatintori ja Sodankylän filmifestivaalit.

Voiko elokuvaa katsoa ilman popcorneja?

– Kyllä voi. Katsoin usein itse viimeisen näytöksen töissä ja normaali eväs oli iso hedelmäsalaatti jäätelöllä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat