Paikalliset

Kuka myrkyttää koiria Tuusulassa? – Raemainen aine vei Ukon sairaalaan

Sirpa Tahkon kolmevuotias labradorinnoutaja Ukko joutui sairaalahoitoon syötyään valkoista, raemaista ainetta Halkivahansuolla.

Tuusulalaisen Sirpa Tahkon kolmevuotias labradorinnoutaja Ukko söi myrkkyä viime perjantaina Halkivahan suolenkin polulla. Tahkon mukaan myrkkyä löytyä jälleen lisää alkuviikosta.

Anton Soinne

TUUSULA | Kolmevuotias labradorinnoutaja Ukko joutui viime perjantaina sairaalahoitoon syötyään valkoista, raemaista ainetta. Koiranomistaja Sirpa Tahko kertoo ulkoiluttaneensa koiraa Halkivahansuon lenkkipolulla Tuusulassa.

– Halkivahansuolla liikkuu paljon koiranulkoiluttajia. Myös päiväkodin lapset käyvät siellä retkellä, Tahko tietää.

Kotiin päästyään Ukko alkoi välittömästi juoda litratolkulla vettä. Hetkeä myöhemmin alkoi oksentelu.

Vain muutamaa viikkoa aiemmin Tahkon toinen koira, seitsemänvuotias labradorinnoutaja Anttu, söi myös raemaista ainetta Halkivahansuon lenkkipolulla, tosin toisessa kohtaa.

– Anttukin tuli heti todella janoiseksi ja kärsi kolme vuorokautta suolisto-oireista. Se kuitenkin parani kotihoidolla ja lääkityksellä. Nyt vein Ukon heti eläinsairaalaan hoitoon, jossa se oli suonensisäisessä nesteytyksessä ja lääkityksessä kolme päivää.

Ukko alkoi toipua ja pääsi maanantaina kotiin.

Tahko keräsi heti lauantaina luonnosta kaiken löytämänsä valkoisen aineen talteen. Naisen mukaan aine on raemaista ja sen olomuoto muuttuu lämpötilan mukaan.

– Pakkasessa aine on kiinteää ja kivikovaa, lämpimässä raejuustomaista. Luonnossa aine on ihan vitivalkoista eikä se sula sateessa.

Tahko epäilee, että aine sisältää lipeää. Sitä on muun muassa viemärinpuhdistusaineissa.

– Epäilykseni johtuu oireista. Molemmat koirani oksensivat verta eli aine poltti jotain sisältä. Lisäksi aine tuoksuu todella hyvälle, puhtaalle saippualle.

Toinen vaihtoehto on rotanmyrkky.

– Nykyäänhän myydään sellaista rotanmyrkkyä, joka ajaa rotat ulos rakennuksista aiheuttamalla niille hirveän janon, hän jatkaa.

Tahko on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen ja jakanut aktiivisesti tietoa Facebookissa. Sosiaalisen median kautta ilmi on tullut muitakin tapauksia. Tahkon tietojen mukaan jo viime keväänä kaksi muuta koiraa sai myrkytysoireita valkoisesta aineesta, jota oli Halkivahan leikkipuiston alapuolella olevassa heinikossa. Tästäkin tapauksesta on tehty rikosilmoitus jälkikäteen.

Lauantaina Nummenväylän ja Halkivahantien risteyksestä löytyi samaista ainetta. Tahkon tietojen mukaan ainetta on löytynyt myös Mattilan suunnalta. Hän uskoo, että joku halua myrkyttää koiria tahallaan.

– Eihän tuollaista ainetta joudu itsestään metsään, hän sanoo.

Koiranomistaja on tilanteesta huolissaan myös siksi, että Halkivahan alueella sijaitsee päiväkoti. Hän on ollut asiasta yhteydessä päiväkodin johtoon.

– Jos lapset syövät lunta, niin syntyy riski, että he syövät myös tätä ainetta.

– Myrkkyä on löytynyt lasten leikkipaikkojen ja koiran ulkoilureittien varsilta. Haluaako myrkyttäjä pahaa sekä lapsille että koirille? Tahko pohtii.

Uskallatko ulkoittuaa koiraasi missä vain?

En uskalla, valikoin tarkasti paikat
67% (352 ääntä)
Uskallan
24% (125 ääntä)
Ei ole koiraa
9% (49 ääntä)
Ääniä yhteensä: 526

Tietoa verkosta

Erityisesti sosiaalisessa mediassa kerrotaan herkästi koirien myrkytysepäilyistä. Esimerkiksi Facebookin sivustolla Vihaan koirien myrkyttäjiä julkaistaan jatkuvasti tietoa mahdollisista myrkytysepäilyistä ja paikoista.

Heinäkuussa Järvenpäässä ainakin kymmenkunta koiraa joutui eläinlääkäriin myrkytysepäilyjen vuoksi (K-U 18.7.). Koirat olivat syöneet jotakin myrkyllistä lenkkipolun varrella.

Useimmissa myrkytysepäilyissä lenkkipolkujen varteen on jätetty nakkeja tai lihapullia, joiden sisällä on ongenkoukkuja tai rotanmyrkkyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Koirapuistojen suosio laskee ihmisten takia22.10.2015 12.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat