Ilmaiset konsulikyydit ovat urbaani legenda

Ulkoasiainministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turusen mukaan suomalaisilla on joskus epärealistisia käsityksiä siitä, mitä ulkoasiainministeriö voi hätätapauksessa tehdä matkailijan hyväksi.

Päivi Tuovinen

Jos jäät lomalla pulaan, suurlähetystö auttaa – mutta ei ilmaiseksi.

Jos jäät maailmalla pulaan, suurlähetystö auttaa sinut kotiin maksutta?

Kyllä, mutta ei maksutta.

– Ihmiset ovat pikku hiljaa alkaneet tiedostaa, ettei valtio anna ilmaista kyytiä takaisin kotiin, jos matkalla sattuu jotain. Toisaalta rahojen siirto ulkomaille on selkeästi helpompaa kuin aikaisemmin, ulkoasiainministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen kertoo.

Takaisinmaksusitoumuksia on myönnetty tasaisesti niissä maissa, joissa suomalaiset reissaavat eniten.

– Britanniassa ja Saksassa myönnettiin kymmenkunta takaisinmaksusitoumusta, Thaimaassa ja Espanjassa viisi kappaletta kummassakin, Turunen sanoo.

Ihmisillä on joskus epärealistisia käsityksiä siitä, mitä ulkoasiainministeriö voi hätätapauksessa tehdä.

Sitoumuksen saa edustustolta vain poikkeustapauksessa.

Käytännössä edustustot harkitsevat kotimatkarahan lainaamista silloin, kun matkustajan henki tai terveys on vaarassa, matkustaja on alaikäinen tai muussa poikkeustapauksessa.

Jokainen tapaus harkitaan erikseen ja saatu avustus on kotimaahan palattua maksettava takaisin.

– Summa on suoraan ulosottokelpoinen. Suurin osa maksetuista tilapäisavustuksista saadaan takaisin valtion kassaan, Turunen kertoo.

Edustustojen myöntämä takaisinmaksusitoumus on tarkoitettu korvaamaan kotimatka takaisin Suomeen.

– Takaisinmaksusitoumuksen arvo on yleensä vain paluulipun hinta, muutamia satasia. Suomen laissa todetaan, ettei taloudellinen avustus ole tarkoitettu esimerkiksi ambulanssilentokuljetuksen maksamiseen, Turunen painottaa.

– Lisäksi moni ei tule ajatelleeksi, ettei Suomen turvaverkkoa ole sellaisenaan olemassa ulkomailla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi taskuvarkaan uhriksi joutuneen matkustajan oma tili on tyhjillään, hän voi pyytää perhettään, ystäviään tai työnantajaansa lähettämään rahaa pankkisiirrolla tai rahanvälitysyritysten kautta kohdemaahan.

Jos tämäkään ei onnistu, omaiset tai tuttavat voivat tallettaa tarvittavan summan ulkoasiainministeriön tilille, mutta palvelusta peritään 40 euron toimitusmaksu.

– Ihmisillä on joskus epärealistisia käsityksiä siitä, mitä ulkoasiainministeriö voi hätätapauksessa tehdä. Me toivomme, että matkustajat ulkomaille lähtiessään varautuisivat erilaisiin riskeihin ja ottaisivat vakuutuksen.

Käyttäjän anne.helenius@media.fi kuva
Anne Helenius