Kadonneiden etsijät lopettivat yllättäen työnsä – taustalla erikoinen riita

Kadonneen Etsintä -ryhmän perustaja Jarkko Hyöppönen pitää väitteitä "julkisuushakuisesta rahastuksesta" mustamaalauksena. – Emme ota etsinnöistä mitään palkkiota. Olemme saaneet julkisuutta pyytämättäkin, kun Nelan etsinnöissä toimittajat lähtivät meidän matkaan. Onko kyse suomalaisesta perikateudesta? Hyöppönen miettii.

Päivi Tuovinen

Vapepa-pomo syyttää Kadonneen Etsintä -ryhmää julkisuushakuisuudesta.

KESKI-UUSIMAA | Kadonneiden ihmisten etsinnästä on kehkeytynyt pääkaupunkiseudulla erikoinen kiista. Se koskee etsintöihin aktiivisesti osallistunutta omatoimista etsijäryhmää, joka tuli kuuluisaksi osallistuttuaan näyttävästi Nela Utkinan etsintöihin syksyllä Nuuksiossa. Ryhmä on osallistunut etsintöihin senkin jälkeen ja kertonut niistä avoimesti julkisuudessa.

Nyt ryhmän toiminta on kuitenkin saanut osan virallisista vapaaehtoisetsijöistä varpailleen. Keski-Uusimaan saamien tietojen mukaan SPR:n Vapaaehtoisen pelastuspalvelun väki on alkanut epäillä heidän rinnalle tulleen etsijäporukan motiiveja.

Kiista kärjistyi viime viikonloppuna, kun Vapepan Keski-Uudenmaan johtajiin kuuluva Erkki Huovinen kutsui ryhmää Facebookissa ihmisen hädällä rahastavaksi, julkisuutta tavoittelevaksi porukaksi. Sen seurauksena Kadonneen Etsintä -ryhmä jäi tauolle jäsenkatoon vedoten.

– Muutama tuntia päivityksen jälkeen meiltä erosi ainoa kunniajäsen ja kaksi jäsentä. Kaksi jäi sivuun toiminnasta, ryhmää vetävä Jarkko Hyöppönen kertoo.

Osa ryhmän etsijöistä on mukana myös SPR:n toiminnassa.

– He säikähtivät johtajansa reaktiota. Tähän asti mitään ristiriitoja ei ole ollut, Hyöppönen sanoo ja kertoo, että ryhmän toiminta on nyt vaarassa päättyä kokonaan tilanteen takia.

Vapepa-pomo Erkki Huovinen katsoo, että Kadonneen Etsintä toimii hyvällä asialla mutta julkisuushakuisesti.

– Ryhmän viimeaikaiset esiintymiset julkisuudessa eivät minun ja monen muunkaan mielestä sovi suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Tiedottaminen kuuluu lain mukaan yksinomaan viranomaisille eikä minkään ryhmän johtajalle, hän sanoo.

Marianna Simo