Paikalliset

Kuuma tuli myös nuorille

Viime viikolla Kuuma-seudun nuoret perustivat Nuorten Kuuma-työryhmän.

Aki Saarikoski (vas.) Järvenpäästä, Satu Salonen Pornaisista ja Karri Wickman Keravalta ovat mukana uudessa nuorten Kuumassa.

Sanna Sarenius

KESKI-UUSIMAA | Sen lisäksi, että lukiolaiset Aki Saarikoski, Satu Salonen ja Karri Wickman ovat mukana jokainen oman kuntansa nuorisovaltuustossa, tästä eteenpäin he kuuluvat myös viime viikolla perustettuun Nuorten Kuumaan. Kyseessä on Kuuma-organisaation alle luotu virallinen työryhmä, joka tarkoittaa Kuuma-alueen omaa nuorten vaikuttamis- ja keskustelufoorumia. Asiaa on suunniteltu viime kesästä saakka.

– Nuorten Kuumaa edelsi kuntatyöryhmä, joka perustettiin kolme vuotta sitten. Toiminta hiipui noin vuosi sitten, Nuorten Kuuman puheenjohtajana toimiva Saarikoski kertoo.

– Erona on se, että Nuorten Kuuma on virallinen, kun kuntatyöryhmä ei ollut.

Kymmenestä Kuuma-kunnasta Nuorten Kuumassa edustus on seitsemällä kunnalla. On mahdollista, että muista kunnista yhtyy edustajia myöhemmin.

– Nuorten Kuumassa on mukana Järvenpää, Kerava, Pornainen, Tuusula, Hyvinkää, Vihti ja Nurmijärvi. Se tarkoittaa, että edustusta ei ole Kirkkonummelta, Mäntsälästä ja Sipoosta. Sipoossa ja Kirkkonummella halukkuutta ei löytynyt. Mäntsälässä ei ole nuorisovaltuustoa, mutta asiaa suunnitellaan parhaillaan, Saarikoski sanoo.

Jokaisesta kunnasta mukana on kaksi edustajaa.

Ennen Nuorten Kuumaa Saarikoski ja Wickman ovat edustaneet kahdestaan kaikkia alueen nuoria virallisessa Kuuma-organisaatiossa.

– Tärkein tehtävämme Kuuman nuorten jaostossa on ollut kaikkien kuntien edunvalvonta. Se on ollut haastavaa, kun ei ole ollut vahvaa nuorten ryhmää taustalla, Wickman sanoo.

– Itse keravalaisena on ollut hyvin hankala samaistua, mitä vaikkapa mäntsäläläinen nuori voisi ajatella. Tulevaisuudessa nuorten Kuuman kautta on helpompaa ottaa kantaa laajemmin.

Nuorten Kuumalla on myös tulevana kesänä puheenvuoro Kuuma-johtokunnan seminaarissa, jossa mietitään tulevaisuuden kunta-ajatusta.

– Aiomme kertoa, minkälainen tulevaisuuden kunta on nuorten silmin.

Nuorten Kuuma tulee kokoontumaan virallista Kuuma-johtokuntaa epävirallisemmin.

– Monet ovat alaikäisiä, eikä käytössä ole välttämättä autoa. Kirkkonummelta esimerkiksi Keravalle on matkaa. Siksi tulemme käymään paljon sähköisesti asioita läpi Facebookin ja Whatsupin kautta.

Tarkoitus on kuitenkin kokoontua ainakin neljä kertaa vuodessa myös fyysisesti.

Saarikosken mukaan työryhmä toimii tasapuolisuuden nimissä.

– Aikuisillakin on oma edunvalvonta ja mahdollisuus kehittää asioita ylikunnallisesti, joten kyllä nuorillakin täytyy olla.

Nuoret näkevät etunaan myös työryhmän jäsenten poliittisen sitoutumattomuuden, sillä kukaan nuorista ei edusta mitään puoluetta.

Nuorten Kuuma

Ryhmän tarkoitus on olla nuorten virallinen kanava vaikuttaa Kuuma-kuntia koskeviin asioihin ja päätöksiin sekä olla alueen nuorisovaltuustojen keskustelufoorumi.

Ryhmä koostuu Kuuma-kuntien nuorisovaltuustojen edustajista, joita jokaisesta kunnasta valitaan kaksi.

Ryhmä vaikuttaa pääasiassa tekemällä aloitteita Kuumalle ja laatimalla kannanottoja.

Sillä on oikeus valita kaksi edustajaa Kuuma-johtokuntaan ja se voi halutessaan pyytää johtokunnalta lupaa edustautua muissakin luottamushenkilöistä koostuvissa ryhmissä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat