Järvenpääläisnainen pelastui täpärästi pommi-iskusta

Helena Parantaisen ottama kuva Brysselin Montgomery- aukiolta. Liikenne on tukossa ja paljon poliiseja joka puolella.

Helena Parantainen

Emmi Suomilammen työpaikka on alle kilometrin päässä metroasemasta, jossa tiistaina tapahtui terrori-isku.

Sonja Huttunen

Myös Emmi Suomilammen työpäivä vaikeutui suuresti.

KESKI-UUSIMAA | Rauhallisella lähiöalueella Brysselissä asuva järvenpääläinen Helena Parantainen kertoo, että terrori-isku ei heidän alueellaan näy, mutta muuten se tuntuu koko kaupungissa. Parantainen ei metron pommiräjähdystä nähnyt tai kuullut, mutta ilmeisen lähellä se häntä kävi.

– Olin ilmeisesti edellisessä metrossa matkalla ranskan tunnilleni ja ehdin alta pois ennen kuin Maalbeekissa räjähti, Parantainen kertoo sähköpostissaan.

–  Meidät evakuoitiin ranskan tunnilta. Ranskan suurlähetystö sanoi, että Alliance francaise pitää tyhjentää.

Järvenpääläinen Emmi Suomilammi on asunut Brysselissä noin puolitoista vuotta. Brysselin tiistaiset terrori-iskut lentoasemalle ja metroon vaikuttivat hänen arkeensa huomattavasti.

– Maalbeekin metroasema, jossa myös on räjähtänyt, on työpaikaltani noin kilometrin päässä. Tällä hetkellä kaikki julkinen liikenne on pysäytetty. En tiedä, miten pääsen iltapäivällä kotiin, sähköpostilla Brysselistä tavoitettu Suomilammi kirjoitti Keski-Uusimaalle.

Suomilammen tietojen mukaan puhelinliikenne on suuresti katkonaista koko Belgiassa. Puhelimella ei tunnu pääsevän läpi mihinkään.

Terrori-iskut vaikuttavat myös hänen perheensä suunnitelmiin.

– Perheemme pitäisi lentää huomenna kolmeksi yöksi Berliiniin, mutta lähteminen näyttää nyt melko epätodennäköiseltä, hän kirjoitti.

Tieto tapahtuneesta levisi nopeasti.

– Ensimmäiset uutisviestit lentokentän tapahtumista kilahtivat kännykkään heti töihin saapuessani, Suomilammi kertoo.

Tapaus on sekoittanut myös työrytmiä.

– Aamupäivä on mennyt uutisia seuratessa hälytysajoneuvojen sireenien soidessa taustalla. Meidät on ohjeistettu pysyttelemään toimistolla, Suomilammi kirjoitti.

Helena Parantainen kertoo tunnelman tiivistyneen.

– Ranskan tunnilta kävelin kotiin sivukatuja. Joka puolella liikenne on tukossa. Näkyi paljon poliiseja ja kotiin käveleviä ihmisiä, kuvaili Parantainen.

Brysselissä metro on suljettu ja bussit eivät kulje. Myös lentokenttä ja päärautatieasema on suljettu.

– Mieheni työpaikka on noin puolen tunnin kävelymatkan päässä. Hän aikoo kävellä kotiin, koska kaikki tämän päivän kokoukset on peruttu, kertoi Parantainen.

toimitus