Paikalliset

Järvenpäästä tulee vuoden hittituote: Nyhtökaura haastaa jauhelihan

Järvenpäässä valmistettava uutuustuote osuu kasvaviin ruokatrendeihin.

–Nyhtökaura on elintarvikkeiden designtuote, Helsingissä asuvat yrittäjät Maija Itkonen (oik.) ja Reetta Kivelä luonnehtivat. He aikovat kehittää uusia kasvivalmisteita, joita löytyy maailmalta toistaiseksi vähän.

Anton Soinne

JÄRVENPÄÄ | Talven uutisoiduin elintarvike on nyhtökaura, jonka valmistus alkaa lähiviikkoina Järvenpäässä.

Tuotteen kehittäneet Maija Itkonen ja Reetta Kivelä päätyivät Järvenpäähän Primulan leipomon kiinteistöön, josta löytyi 2 000 neliötä sopivaa tilaa.

Meneillään on linjastojen testaaminen ja työntekijöiden koulutus.

– Alkuvaiheessa 5-10 ihmistä tekee töitä yhdessä vuorossa. Muutama työntekijä on vielä palkkaamatta. Hyvällä energialla varustettu työnhakija voi jättää yhteystietonsa Gold&Green Foods -yrityksen meiliin, Itkonen mainostaa.

Kaura, papu ja herne tulevat jauhona Järvenpään tuotantolaitokseen. Kuumentamisen ja hiertämisen jälkeen lopputuloksena on tonnikalaa ja paistettua kanaa muistuttava elintarvike.

Kivelä ja Itkonen eivät keksineet nyhtökauraa sattumalta.

– Kaksi vuotta sitten oivalsimme, että markkinoilla on vähän kasviproteiinituotteita. Tavoitteena oli kehittää kasviperäinen tuote, jossa proteiinit ja aminohapot ovat huipussaan.

Ominaisuus kiinnostaa varsinkin kasvissyöjiä ja urheilijoita.

Nyhtökauraa suojaa patentin lisäksi valmistamisen haastavuus. Ruuanvalmistajalle raaka-aine on kuitenkin äärimmäisen helppo.

– Nyhtökauraa voi käyttää sellaisenaan tai kuumentaa. Se soveltuu makaronilaatikon ja mummon lihapullien raaka-aineeksi, keksijät kertovat.

Kilohinnaltaan se tulee olemaan noin 16–20 euron luokkaa. Rasiassa on 250 grammaa, joka riittää nelihenkisen perheen aterian raaka-aineeksi.

– Toivomme, että rasian hinta pysyisi neljän euron tietämillä. Silloin se haastaisi jauhelihan.

Nyhtökauran kehittäjät ovat saaneet aiemmin tunnustusta keksinnöistään. Elintarvikekemisti Reetta Kivelä oli viime vuoden nuori tutkijayrittäjä Maija Itkonen on saanut Vuoden innovaatiojohtaja -tunnustuksen.

Tästä on kyse

Nyhtökaura on kasvisvalmiste, joka on valmistettu hiertämällä ja kuumentamalla kaurasta, härkäpavusta ja herneestä.

100 grammaa nyhtökauraa sisältää nelisen prosenttia rasvaa, alle 200 kilokaloria ja noin 30 grammaa proteiinia.

Sokkotesteissä ruokauutuutta on luultu lihaksi.

Tuotteen on sanottu auttavan ilmastonmuutoksen sekä nälänhädän torjumisessa.

Gold&Green Foods keräsi tuotannon käynnistämistä varten 1,3 miljoonan pääoman yksityisiltä sijoittajilta.

Tekes myönsi kehitystyöhön 800 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tältä näyttää kaurapuuro 2.010.2.2016 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat