Paikalliset

Koirankakasta rikesakko – poliisi kerää koirien dna-pankin

Miia Mäkinen on yksi heistä, jotka ovat päässeet jo testaamaan koirankakkanäytteen ottoa myyntiin tulevilla välineillä. Jonen kakat hän kerää aina.

Anton Soinne

Keski-Uusimaa | Poliisi ryhtyy keräämään koirien dna-pankkia. Tarkoituksena on syksystä alkaen jäljittää se koiranomistaja, joka jättää keräämättä lemmikkinsä jätökset yleisiltä alueilta. Sen jälkeen kakkapussin käyttämättä jättämisestä seuraa rikesakko.

– Poliisille on tullut niin paljon ilmoituksia yleisillä alueilla olevista koirankakoista, että tilanteeseen on nyt pakko puuttua, kertoo komisario Pekka Möyhönen Järvenpään poliisilaitokselta.

– Kadulle jätetty kakka ei ehkä tunnu isolta asialta, mutta erittäin ikävä se on ja omiaan lisäämään muutakin piittaamattomuutta.

Dna-näyte otetaan jatkossa kaikilta eläinlääkärissä asioivilta koirilta. Lisäksi näytteitä otetaan muun muassa koiranäyttelyissä ja koiranomistajille suunnatuissa erityisissä tilaisuuksissa, joista ensimmäinen pidetään Tuusulan uimahallin parkkipaikalla tänään kello 11–11.30.

– Dna-näyte kannattaa käydä antamassa mahdollisimman pian, sillä syksyllä käyttöön tulee sanktio niille, joiden lemmikin dna ei löydy tietokannasta, huomauttaa Möyhönen.

Apteekkeihin tulee pian myyntiin näytteenottopaketteja koirankakan analysointia varten. Paketti sisältää näytteenottoliuskan ja putkilon, jossa se lähetetään poliisille. Postitusosoite putkilossa on valmiina. Tarkoituksena on, että kuka tahansa voi ottaa näytteen, kun tilanne niin sanotusti tulee vastaan.

– Saamme kyllä analysoitua näytteet laboratoriossa, mutta siihen poliisin resurssit eivät riitä, että kulkisimme kaduilla etsimässä kakkoja. Siksi tarvitsemme myös kansalaisten apua, sanoo Möyhönen.

Koirakerho Karvakuonon jäsen Miia Mäkinen on jo päässyt testaamaan näytteenottopakettia ja kuvaa käyttöä helpoksi. – Liuska tökätään kakkaan, purkitetaan ja postitetaan. Ehkä koirankakkakeskustelu nyt loppuu, eivätkä asianmukaisesti toimivat koiranomistajat enää joudu syyttöminä vihankohteiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Koirankakkapussiautomaatit kärsivät ilkivallasta Keski-Uudellamaalla22.1.2016 07.00
Kerava jakaa ilmaisia koirankakkapusseja24.6.2015 08.30
Koirankakkapusseja jaetaan nyt ilmaiseksi Tuusulassa. Katso paikat täältä.18.4.2015 07.40
Myös Järvenpää tarjoaa koirille ilmaiset kakkapussit9.5.2015 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat