Paikalliset

Nyhtökauraa saa pian - Keski-Uudenmaan kauppojen hyllyissä parissa viikossa

-Rasiassa on 250 grammaa nyhtökauraa, joka riittää nelihenkisen perheen aterian raaka-aineeksi. Stockmannilla rasiaa myytiin alkuviikolla neljällä eurolla, kertoo tuotantojohtaja Timo Haapsaari.

Anne Kanerva

JÄRVENPÄÄ | Nyhtökauran tuotanto on alkanut Järvenpäässä Primulan tiloissa.

Ensimmäiset erät lähtevät Keskon ja SOK:n varastotuotteeksi valtakunnalliseen levitykseen sekä Stockmannin myymälöihin Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

– Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa nyhtökauraa saa kaupoista parin viikon sisällä, jos kauppiaat tilaavat tuotetta, kertoo Gold&Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen.

Hän kehitti runsaasti proteiinia sisältävän kasviperäisen tuotteen elintarviketieteiden tohtori Reetta Kivelän kanssa.

– Kasvatamme tuotannon volyymeja tulevien kuukausien aikana. Olemme edelleen kiinnostuneet paikallisesta tuotanto- ja prosessilaitetyövoimasta. Alkuvaiheessa työllistämme 5–10 ihmistä, Itkonen kertoo.

Kaura, papu ja herne tulevat jauhoina Nummenkylässä sijaitsevaan tuotantolaitokseen. Kuumentamisen ja hiertämisen jälkeen lopputuloksena on tonnikalaa ja kypsennettyä kanaa muistuttava elintarvike.

Asiakkaat ovat odottaneet sitä markkinoille kuumeisesti, jopa ärtyneinä.

– Maaliskuussa saimme avaimet tuotantotiloihin. Sen jälkeen olemme kuumeisesti rakentaneet ja testanneet linjastoja, kuvailee tuotantojohtaja Timo Haapsaari.

Tuusulalainen diplomi-insinööri on kehittänyt aiemmin muun muassa autoteollisuuden käyttämiä linjastoja. Paljon julkisuutta saaneesta elintarvikkeesta hän on silminnähden innostunut.

– Kyseessä on maailmankin mittakaavassa uniikki tuote. En tiedä, että joku muu elintarvike olisi synnyttänyt vastaavan ilmiön.

Patentoidusta raaka-aineesta on kehitteillä jatkojalosteita. Tavoite on valmistaa piakkoin nyhtökauraa tuhansia kiloja viikossa.

Haapsaari on kokannut 250 gramman rasiasta nelihenkiselle perheelleen tortilloja ja wokkia.

Tästä on kyse

100 grammaa nyhtökauraa sisältää nelisen prosenttia rasvaa, alle 200 kilokaloria ja noin 30 grammaa proteiinia.

Raaka-ainetta voi syödä sellaisenaan, lämmitettynä tai osana muuta ruokaa.

Sokkotesteissä ruokauutuutta on luultu lihaksi.

Tuotteen on sanottu auttavan ilmastonmuutoksen ja nälänhädän torjumisessa.

Jääkaapissa tuote säilyy kuukauden ajan.

Kilohinnaltaan se tulee olemaan noin 16–20 euron luokkaa.

Ensimmäisen erän 100 rasiaa myytiin Turussa loppuun alle neljässä minuutissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat