Vaalikoneemme on nyt avattu!

Viikko

Teatterimies näyttelee ja ohjaa, järjestää ja tiedottaa

Veikko Saarinen on teatterimies henkeen ja vereen. .

Jan Pippingsköld

Mikä Mikä Teatteri on tuusulalaisille tuttu todella monista näytelmistään. Tuttu on myös Veikko Saarinen, mies näytelmien takaa.

– En ole toiminnanjohtaja enkä puheenjohtaja, Olen käyttänyt nimitystä asiamies, Saarinen vastaa kun häneltä kysyy miten häntä jutussa pitäisi tituleerata.

Asiamies on siitä hyvä nimitys, että sitä käyttävän voi löytää tekemästä kaikkea mahdollista. Yksi Saarisen aktiivisista hommista on näytelmistä tiedottaminen. Hän on myös pitkään näytellyt, ohjannut ja pannut asioita tapahtumaan.

Mistä teatteritaival alkoi?

– Turusta vuonna 1958. Isoveli oli Nuoren Voiman Liiton toiminnassa Turussa, ja hänen kirjoittamaansa näytelmään tarvittiin nuorukainen tuittuilemaan ja riitelemään isänsä kanssa. Siitä se lähti.

Teatteri antaa mahdollisuuksia.

Turun nuorisoseura, armeija, yhteydenotto taas nuorisoseuraan. Siellä ei ollut tarjolla toimintaa, joten kaveriporukka pisti toimeksi ja laittoi ilmoituksen: etsitään naisia näyttämölle.

– Sen jälkeen on näytelty. Ohjaajana olen ihan nöösipoika, Saarinen sanoo.

Seurasi työkomennus Helsinkiin. Työnantaja oli valtakunnallinen nuorisoseurojen organisaatio, jonka palveluksessa Saarinen järjesti teatteripäiviä.

Aikanaan tie toi Tuusulaan.

– Kaiken, mitä olin oppinut, olen tuonut Mikä Mikä Teatteriin. Mikä Mikä Teatteri on harrastajateatteri, joka on kymmenen vuoden aikana tuonut näyttämölle 76 näytelmää. Kiinteään kalustoon kuuluu viitisenkymmentä näyttelijää, ja kaikkiaan mukana on ollut 180 eri ihmistä.

Näyttelijä vai ohjaaja?

– Molemmista tykkään.

– Kolme vuotta sitten tehtiin näytelmä Kekkonen syntymästä kuolemattomuuteen. UKK:n elämäntarina seitsemällä näyttelijällä, joilla oli 48 roolia. Vain UKK ja kertoja olivat kiinteissä rooleissa, Muut vaihtoivat rooleja ja asuja ja kantoivat rekvisiittaa kohtauksiin kellontarkasti.

Kun kaikki toimi, katsoja ei huomannutkaan mitä kaikkea oli tehty. Sen kaiken organisoija itse huomasi mikä meni hyvin, ja se antoi hyvän mielen.

Kekkos-näytelmä on yksi niistä asioista, jotka ohjaaja Saariselle on jäänyt vahvimmin mieleen. Näyttelijä Saarinen nostaa esiin Odotushuoneen vuodelta 1964: Siinä joukko sattumalta samaan paikkaan sattuneita ihmisiä istuu väestönsuojassa atomipommin jälkeen.

– ”Maailma tuhoutuu ja ihminen itse sen mukana. Sellaisen tyhmyyden voi tehdä vain ihminen.” Se oli ensimmäinen repliikkini, Saarinen kertoo mieleen painuneesta roolista.

Sittemmin näytelmiä ja rooleja on tullut paljon. Silti mies jaksaa ja ehtii myös katsoa teatteria. Viime vuonna oman teatterin näytelmän esityksiä oli 20, mutta Saarinen ehti nähdä myös 18 muuta näytelmää.

– Puolet niistä oli kesäteattereita ja puolet näin Seinäjoella harrastajateatteripäivillä. Vastaava tapahtuma on tänä vuonna Jyväskylässä.

Kun teatterimies menee teatteriin, millainen kokemus se on?

– Pilalla. Tarkkailen, vakoilen ja saan vaikutteita. ”Ai, sen voi tehdä noinkin.” ”Tuo on hyvä.” Nippeliasiat nousevat esille.

Harrastajateatteri, niin kuin Mikä Mikä Teatteri, antaa tilaisuuden nousta näyttämölle, ylittää rajoja ja oppia uutta.

– Teatteriharrastus antaa esiintymiskokemusta, rohkeutta olla esillä. Ryhmässä toimiminen kasvattaa ihmisenä aika mukavasti.

– Roolit ovat erilaisia, ja siihen pyrimmekin, että saa tehdä tänään draamaa ja huomenna sitten jotain muuta.

Mikä Mikä Teatteri

Tuusulalainen harrastajateatteri esittää tänä kesänä kaksi kesänäytelmää.

Nikolai Erdmanin Eläköön itsemurhaaja, ohjaus Anna Anderson, ensi-ilta sunnuntaina 5. kesäkuuta klo 16 Paijalan Teatteriladolla.

Heikki Luoman Onnenloukku, ohjaus Veikko Saarinen, ensi-ilta keskiviikkona 20.7. klo 19 Paijalan Teatteriladolla.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat