Viikko

Miten pappi pysyy timminä, Tarja Seppänen?

Kysyttyä. Pappien kesään kuuluu etenkin monia häitä, rippijuhlia ja ristiäisiä.

Tarja Seppänen on ollut pappina jo 25 vuotta. Uran varrelle on mahtunut erilaisia tapauksia.

Sauvo Jylhä

Miten paljon häitä, ristiäisiä ja rippijuhlia urasi aikana on osunut kohdallesi?

– Ristiäisiä on 25 vuoden aikana ollut pari tuhatta, kolmisen kymmentä rippikouluryhmän konfirmaatiojuhlaa sekä tietysti lukuisia yksityisrippikoululaisten konfirmaatiojuhlia. Vihkimisiä näinä vuosina on ollut n. 250.

Miten pappi pysyy timmissä kunnossa, vaikka käy kymmenillä kakkukahveilla?

– Joka paikassa en pysty syömään kakkua. Itselläni on selkeä systeemi: ensimmäisessä paikassa syön suolaista, toisessa makeaa ja kolmannessa taas suolaista. Ja liikunta kuuluu kiinteästi elämääni. Käyn jumpissa, kävelen, vaellan, pyöräilen, hiihdän talvella, mutta myös kesällä rullasuksilla.

Monta kuppia kahvia pystyy juomaan yksissä juhlissa?

– En pysty juomaan kahta kuppia enempää yksissä juhlissa. Kun kahvikiintiö on täysi, siirryn teehen tai mehuun tai ihan veteen.

Onko uran varrella sattunut hassuja tapauksia?

– Paljonkin! Kun aloitin pappina ja menin kastekotiin, niin muutaman vuoden ikäinen isosisko tokaisi, että et sinä voi pappi, kun olet nainen! Hän oli nähnyt vain miehiä pappeina. Muutamaa vuotta myöhemmin tilanne oli jo muuttunut. Olin kastanut samassa perheessä useamman lapsen, joten sen perheen vanhin lapsi oli nähnyt vain minut pappina. Hän oli todennut eräälle miespapille: et sinä voi olla pappi, kun olet mies.

Ovatko rippikoululaiset muuttuneet jotenkin vuosien aikana?

– Eivät mielestäni, sillä jokainen nuori on aina ainutlaatuinen. Lähinnä nuorten ympäristö on muuttunut valtavasti ja sillä on toki vaikutusta nuoriin, heidän käyttäytymiseensä ja kehitykseensä.

Onko sinulla neuvoja hääpareille, jotka menevät tänä kesänä naimisiin?

– Parisuhteen perusta on luottamus, rehellisyys ja avoimuus. Asioista kannattaa puhua eikä ajatella, että toinen ymmärtää ajatuksetkin. Puhumisen rinnalla on hyvä opetella kuuntelemaan, mitä toinen sanoo.

Oletko vihkinyt hääparia erikoisessa paikassa?

–  Erityisesti mieleen ovat jääneet yllätyshäät, kun vieraat ovat paikalla ihan muusta syystä ja sitten huomaavatkin olevansa vihkitoimituksessa.

Mikä on yleisin lapsen nimi, jonka olet kastanut?

–  Eipä kyllä pomppaa mikään mieleen, olen kastanut niin monen nimisiä lapsia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat