Puheenaihe

Vuodessa töitä jo 200:lle – Tämä yritys pyrkii vähemmistöjä työllistävien edelläkävijäksi

Nepalista kotoisin oleva Ganesh Panth kuljettaa ruoka-annoksia ravintoloista koteihin ja työpaikoille. Hän polkee keskimäärin 25 kilometrä päivässä.

Else Kyhälä

Ruoka-annosten kuljettamiseen keskittynyt Foodora on työllistänyt reilun vuoden aikana lähes 200 maahanmuuttajaa. Miten tämä on mahdollista aikana, jolloin suomea taitamattoman maahanmuuttajan työnsaanti pitäisi olla lähes mahdotonta?

– Me vaadimme kaikilta työntekijöiltämme sujuvaa englannin kielen taitoa, mutta ruokalähetin tehtävässä suomen kieli ei ole välttämätön. Yrityksessämme on myös sellaisia työtehtäviä, joissa tarvitaan suomen kieltä, vastaa Foodoran toimitusjohtaja Ville Vasaramäki.

Hänen mukaansa yksi yrityksen tavoitteista on olla edelläkävijä vähemmistöjen työllistäjänä Suomessa.

Toimitusjohtajan mukaan lähetin työ sopii erityisen hyvin opiskelijoille, jotka haluavat sivutuloja. Suurin osa Foodoran työntekijöistä on työsuhteessa olevia. Heille tarjotaan toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta. Opiskelijalle se voi tarkoittaa esimerkiksi kymmentä tuntia viikossa.

– Meillä on mahdollisuus tarjota myös kokopäivätyötä.

Kesällä 2015 Suomessa toimintansa aloittanut Foodora-ketju toimii Helsingissä, Espoossa, Turussa ja Tampereella.

– Olemme kasvaneet todella nopeasti, minkä vuoksi olemme työllistäneet myös paljon pyörälähettejä lyhyessä ajassa. Tyypillinen pyörälähettimme tulee Euroopan ulkopuolelta, etenkin Aasiasta meille pyrkii paljon työntekijöitä.

Pyörälähetiksi pyrkivä tarvitsee oleskeluluvan, johon sisältyy työnteko-oikeus.

– Tällä hetkellä yrityksessämme ei ole yhtään turvapaikanhakijaa, kertoo Vasaramäki.

Foodorassa on työntekijöitä noin 20 maasta. Suurin osa heistä on suomalaisia, toiseksi eniten nepalilaisia ja kolmanneksi eniten vietnamilaisia. Toimitusjohtaja kannustaa yrittäjiä ennakkoluulottomuuteen, kun he palkkaavat työntekijöitä. Samaan hengenvetoon hän kehuu monikulttuurista työyhteisöään.

– Meillä on hyvä henki.

Yksi syy työntekijöiden viihtyvyyteen on mahdollisuus työaikojen valintaan.

Foodora toimii kymmenessä maassa. Vasaramäen mukaan kasvua haetaan yhä ulkomailta. Hänellä itsellään on kansalaisjärjestötausta ja runsaasti kontakteja ulkomailla.

– Foodora on saanut alkunsa Saksassa. Toimme sen Suomeen tyypillisen, kaveriporukassa syntyneen, yritysidean jälkeen. Emme kyllä vuosi sitten osanneet aavistaa, kuinka suosittua palvelumme on.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat