Järvenpääläinen Härmän Rati tarjoaa ensimmäisenä Suomessa lounasbuffetin luomuna

Yrittäjä Juha Ollila luottaa luomuraaka-aineisiin, vaikka ne ovat huomattavasti kalliimpia kuin luomuttomat raaka-aineet. Ollilan mukaan maku ratkaisee.

Satu Jalo

Ravintola Härmän Rati on toiminut helmikuussa neljä vuotta Järvenpään Vanhakylässä.

Ravintola aloitti luomulounaan tarjoamisen tänä syksynä. Rati on ensimmäinen ravintola Suomessa, jossa luomuruokaa tarjotaan noutopöydässä.

– Raaka-aineiden menekin arvioiminen on haastavaa. Meillä lounastaa vuodenajasta riippuen 60–260 henkilöä päivässä, kertoo yrittäjä Juha Ollila.

Luomutuotteet yksinkertaisesti maistuvat paremmilta.

Mutta miksi tarjota luomua lounasbuffetissa, kun luomuraaka-aineet ovat 2–3 kertaa luomuttomia kalliimpia ja niiden hankkiminen vaatii paljon enemmän työtä?

– Luomutuotteet yksinkertaisesti maistuvat paremmilta. Niin lihat kuin kasviksetkin maistuvat jo valmiiksi joltakin, eikä niiden valmistuksessa tarvitse käyttää niin paljon mausteita, Ollila sanoo.

Lounaan hinta nousi vain 60 sentillä ravintolan siirryttyä luomunoutopöytään. Raaka-aineiden hintaa ei siis lounaan hinnassa pysty ottamaan takaisin, on pitänyt keksiä muita keinoja.

– Meillä ei ole hävikkiä juuri lainkaan, koska lista suunnitellaan niin, että raaka-aineita voi käyttää monella eri tavalla. Toiminta on tehostunut vuosien varrella ja se on tärkeää, kun kaikki tehdään alusta saakka itse.

Suomalaisten luomuraaka-aineiden saaminen oli Ollilan mukaan vielä neljä vuotta sitten erittäin vaikeaa. Edelleen niiden ostaminen isoissa erissä on haastavaa. Toimittajia ja luomutuottajia on oltava useita yhden tukun sijaan.

Myös vuodenaika rajoittaa suomalaisten luomuraaka-aineiden saamista.

– Luomuperuna esimerkiksi loppuu todennäköisesti keväällä. Myös suomalaisia luomukasviksia voi olla vaikea saada.

Siinä tapauksessa ravintola joutuu turvautumaan ulkomaisiin luomutuotteisiin.

Nykyään noin 90 prosenttia lounaan raaka-aineista on luomua, mutta ravintola tähtää sataan prosenttiin.

– Se on haastavaa, sillä esimerkiksi villinä kasvanutta silakkaa ja Norjassa kasvatettua lohta ei luomuksi luokitella. Lisäksi esimerkiksi rypsiöljyä on mahdotonta saada luomuna.

Asiakaskunta on Härmän Ratissa laaja. Eläkeläislounastajat syövät usein pitkän kaavan mukaan. Lounaalle tullaan ympäristökunnistakin ja paikalliset tuovat Ollilan mukaan usein vieraitaan heille syömään.

– Ihmiset uskaltavat tulla meille jo ilman, että katsovat ruokalistaa etukäteen. Se kertoo siitä, että he luottavat siihen, että meiltä saa hyvää ruokaa. Esimerkiksi luomuläskisoosia ei varmasti ole missään muualla tarjolla, Ollila toteaa.

Seuraavaksi ravintola vastaa vegaaniasiakkaiden toiveisiin.

– 80–90 prosenttia salaattipöydästä on ollut vegaanisia tuotteita ja keitto on jo ollut vegaaninen, mutta alkuvuodesta alamme tarjota joka päivä myös lämpimän ruoan vegaanikoille.

Ratissa työskentelee 5–7 henkeä. Ollilan yhtiökumppani Janne Hautaluoma siirtyi alkuvuodesta kotikonnuilleen Kurikkaan pyörittämään kaksikon toista ravintolaa.

Satu Jalo