Katso lista: Näin paljon ”maksuttomat palvelut” oikeasti maksavat – kirjastolainaus 3,45 e/krt ja yliopistokoulutus 9279 e/v

Eräiden julkisten palveluiden keskimääräiset kustannukset vuonna 2014.

Valtiovarainministeriön budjettikatsaus

Mihin veroeurot käytetään?

Valtiovarainministeriön budjettikatsaus

Kun lainaat kirjastosta kirjan, et ehkä tule ajatelleeksi, mitä se todellisuudessa maksaa yhteiskunnalle.

Valtiovarainministeriön tammikuussa julkaiseman budjettikatsauksen mukaan kirjan lainaaminen yleisestä kirjastosta maksaa 3,45 euroa per lainaus.

Vastaavasti vuoden perusopetus maksaa yhteiskunnalle keskimäärin 8 860 euroa oppilaalta.

Yhden lukiolaisen koulutus maksaa vuodessa noin 7 734 euroa ja ammatillisen peruskoulutuksen oppilaan vuodessa noin 11 679 euroa. Ammattikoulutus on lukiota kalliimpaa muun muassa hintavien laitteiden ja materiaalien takia.

Yhden opiskelijan ammattikorkeakoulutuksen kustannus yhteiskunnalle on 7 693 euroa, yliopistokoulutuksen puolestaan 9 279 euroa vuodessa.

Budjettikatsauksen tiedot ovat peräisin vuodelta 2014.

Katsauksen mukaan lasten päivähoito kustantaa yhteiskunnalle keskimäärin 61,29 euroa päivältä. Vanhainkotihoito on sitäkin kalliimpaa, 137,70 euroa päivältä.

Monet julkiset palvelut ovat käyttäjilleen maksuttomia. Esimerkiksi käynti terveysaseman lääkärin vastaanotolla on helsinkiläisille maksuton. Keskimääräinen terveyskeskuskäynnin kustannus yhteiskunnalle on kuitenkin tosiasiassa 90,70 euroa.

Hammashoitokin maksaa todellisuudessa 80,9 euroa käynniltä, vaikka kaupunkilainen pulittaa siitä asioidessaan huomattavasti vähemmän.

Kuntaliitto on kannustanut jo aiemmin kuntia avaamaan julkisten palveluiden todelliset hinnat asukkaille, jotta ihmiset ymmärtäisivät paremmin, mihin verorahat menevät. Tämä tarkoittaa, että asiakkaan laskussa näkyisi, kuinka paljon palvelu on maksanut kunnalle. 

Esimerkiksi juuri sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluista asiakkaiden maksamat maksut kattavat vain noin kymmenen prosenttia todellisista kustannuksista.

Suomessa käydään säännöllisesti keskustelua siitä, mitä ja minkä tasoisia palveluita yhteiskunnan tulisi kustantaa.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva
Riikka Jokinen