Teinitytöiltä seksiä vongannut vankilaan – miehen kännykästä löytyi 750 salattua yhteystietoa

23-vuotias tuusulalainen mies sai 3 vuoden 6 kuukauden vankeustuomion neljän vuoden takaisista teinityttöihin kohdistuneista seksuaalisista hyväksikäytöistä. Kuvituskuva.

Arkisto

TUUSULA | Tuusulalainen mies tuomittiin neljä vuotta sitten tapahtuneista teinityttöihin kohdistuneista seksuaalisista hyväksikäytöistä 3 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistukseen Tuusulan käräjäoikeudessa keskiviikkona.

14 rikoksesta tuomittu mies etsi intensiivisesti internetin kautta kontakteja itseään nuorempiin tyttöihin.

Saatuaan keskusteluyhteyden hän alkoi heti painostaa tyttöjä lähettämään intiimejä kuvia itsestään ja pyrki pääsemään heidän kanssaan seksisuhteeseen.

Useat tytöistä lähettivät itsestään paljastavia kuvia miehelle. Kahden tytön kanssa mies oli myös sukupuoliyhteydessä.

Jutun asianomistajina oli 14 naista, jotka olivat 13–15-vuotiaita hyväksikäyttöjen aikaan vuosina 2012-2013.

Mies itse oli tuolloin 19-vuotias.

Käräjille miehen toiminnasta päätyi ehkä vain jäävuoren huippu, sillä poliisi tutki vain 20 kaikkiaan 750:stä hänen kännykästään löydetystä salatusta yhteystiedosta.

Yhteystiedot olivat nimimerkkien takana ja ulkomaisella palvelimella. Syyttäjän mukaan kaikkien nimimerkkien ja kontaktitietojen takana olleiden henkilöiden selvittäminen oli mahdotonta.

Poliisi tutki yhteystiedoista 20 ensimmäistä sellaista kontaktia, joiden kanssa mies oli viestitellyt enemmän.

Kuusi näistä osoittautui yli 16-vuotiaiksi, joten tutkinta kohdistui miehen yhteyksiin 14:ään suojaikää nuorempaan tyttöön.

Vain neljä heistä katsoi tulleensa hyväksikäytetyksi siinä määrin, että he vaativat mieheltä kärsimyskorvauksia.

Mies tuomittiin maksamaan heille yhteensä 12 700 euroa. Lisäksi hänen maksettavakseen määrättiin oikeudenkäyntikuluja muutamia tuhansia euroja.

Mies myönsi tapahtumat, mutta hän kiisti syytteet. Hänestä teot eivät olleet rikoksia, koska mielestään hän ei loukannut tyttöjen itsemääräämisoikeutta.

Rikoslain mukaan suojaikärajan rikkomisen voikin jättää tuomitsematta tällä perusteella. Esimerkiksi 15- ja 17-vuotiaan tasa-arvoinen seurustelusuhde, johon liittyy vapaaehtoinen seksi, ei ole automaattisesti lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Avainsana on seurustelusuhde.

Käräjäoikeus huomautti, ettei mies seurustellut yhdenkään asianomistajan kanssa, vaan hän alkoi heti kalastaa heiltä intiimejä kuvia ja painostaa heitä seksuaalisiin tekoihin.

Näin hän loukkasi tyttöjen itsemääräämisoikeutta.

Suoraviivainen vonkaaminen katsottiin kuitenkin tuomiota lieventäväksi asianhaaraksi.

– Vastaaja ei ole edes yrittänyt ensin luoda tyttöihin normaalilta vaikuttavaa luottamussuhdetta. Teoista on siten puuttunut sen kaltainen suunnitelmallinen manipulointi ja valheellisesti luodun luottamuksen väärinkäyttö, joka on usein tyypillistä tällaisille rikoksille ja lisää niiden erityistä moitittavuutta, tuomion perusteluissa todetaan.

Mies etsi itseään nuorempia, koska ei saanut vastakaikua ikäisiltään.

14 rikoksesta tuomitun mieheksi syyksi luettiin kaksi törkeää lapsen seksuaalisesta hyväksikäyttöä ja neljä sellaisen yritystä, seitsemän tavallista lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä sekä yksi seksuaalipalvelujen ostamisen yritys nuorelta.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä on 30 päivää aikaa valittaa hovioikeuteen.

Tuusulan käräjäoikeus arvioi miehen tekojen johtuneen osittain hänen ymmärtämättömyydestään.

– Vastaaja on oikeudessa kertonut ottaneensa yhteyttä itseään nuorempiin tyttöihin, koska ei ollut saanut ikäisiltään vastakaikua.

– Lisäksi voidaan ottaa huomioon se, että suurin osa asianomistajista on ollut varsin lähellä suojaikärajaa ja että vain

neljällä asianomistajalla neljästätoista on ollut vaatimuksia vastaajaa kohtaan, oikeus huomautti.

Tekojen lukumäärä esti oikeutta harkitsemasta ehdollista tuomiota. Ilman lieventäviä seikkoja vankeusrangaistus olisi kuitenkin ollut vieläkin pitempi.

Heikki Santavuori