Viikko

Kevät vapauttaa paksuista haalareista

KEVÄT Lapsiperheen kevääseen kuuluvat ulkoilumahdollisuuksien lisääntyminen ja luonnon tutkiminen. Leikkipuistojen tasossa olisi parantamisen varaakin.

Jenni Anttila ja melkein kolmivuotias Leo tutkivat keväällä luontoa muiden ulkopuuhiensa ohessa. Tässä ollaan Aurinkomäen leikkipaikalla keinumassa.

Jan Pippingsköld

Mikä muuttuu lapsiperheen elämässä keväällä?

– Ulkoilumahdollisuudet, sanoo keravalainen Anna Mäkinen. 2-vuotias Emil Peltonen katsoo kiinnostuneena polkupyörän lastenkärrystä.

– Polkupyörä on meille pääkulkuväline, Mäkinen sanoo.

Yhteinen urheilulaji on melko rankan kuuloinen: Keinukallion juoksuportaat. Apuna on kantorinkka. Juniori kyytiin ja rappusiin.

Kukat ja pensaiden silmut tutkitaan tarkkaan.

– Kevät tuo tullessaan paljon lisää ulkoilua, sanoo myös Jenni Anttila. Pian kolme vuotta täyttävä Leo keinuu Aurinkopuiston leikkipaikalla ja vajaan vuoden ikäinen Aapo on päiväunilla vaunuissaan.

– Ulkoilua ja luonnon tarkkailua tulee aika paljon harrastettua lasten kanssa. Vanhempi on ollut aina tosi kiinnostunut luonnosta, kaikki kukat ja silmut ovat kiinnostaneet. Aikaisemmin kun asuimme Helsingissä, kävimme Keskuspuistossa, ja siellä katsottiin syksyllä sieniä ja muuta.

– Vuodenajat merkitsevät paljon lapsiperheessä ja kiinnostavat nyt enemmän kuin ennen.

Jenni Anttila on asunut Keravalla nyt vuoden verran. Aiempaan asuinpaikkaan Helsingin Pikku-Huopalahdessa verraten Keravalla on rajalliset mahdollisuudet ulkoilla lasten kanssa lähiluonnossa. Helsingissä oli esimerkiksi Keskuspuistossa hyvät mahdollisuudet.

– Siellä oli myös hyvät leikkipuistot. Täällä ei ole kunnollisia, aidattuja puistoja, missä lapset saisivat temmeltää vapaasti niin, ettei tarvitse pelätä autoja.

– Helsingin puistoissa on myös sisätilat, joissa pääsee käymään vessassa ja lämmittämään ruuan. Oli iso yllätys huomata, miten erilaiset puistot täällä on.

Hän toivookin Keravalle paremmin varusteltuja leikkipuistoja.

– Toisaalta täällä on helpompi kulkea, kun on lyhyet etäisyydet.

– Ihmiset ovat täällä tosi mukavia, iloisempia ja tulevat helpommin juttelemaan. Se on ihan selvä kulttuuriero.

– Hyvä paikka.

Lapsiperheessä odotetaan luonnollisesti jo kesää.

– Toivotaan lämmintä ja pitkää kesää, Jenni Anttila sanoo.

Oletko kevätihminen?

Kyllä
75% (3 ääntä)
Ei
25% (1 ääni)
Ääniä yhteensä: 4

Kevät

Terminen kevät: Suomessa meteorologinen eli terminen kevät on se vuoden alkupuoliskon aika, jolloin vuorokauden keskilämpötila on 0 °C:n ja 10 °C:n välillä.

Tähtitieteellinen määritelmä: pohjoisen pallonpuoliskon kevään katsotaan alkavan kevätpäiväntasauksena 20. tai 21. maaliskuuta ja päättyvän kesäpäivänseisauksena 21. tai 22. kesäkuuta.

Lähde: Wikipedia

Terminen kasvukausi: Terminen kasvukausi alkaa, kun lumi on sulanut aukeilta paikoilta ja vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli +5 asteen. Koska keväällä vuorokauden keskilämpötila voi vaihdella pitkään +5 asteen molemmin puolin, tilannetta seurataan 10 vuorokauden ajan.

Syksyllä terminen kasvukausi päättyy, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +5 asteen alapuolelle tai saadaan pysyvä lumipeite. Syksyllä myös kovat yöpakkaset useana yönä peräkkäin katkaisevat kasvukauden.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat