Paikalliset

ParkkiPate lähti käräjille: Tuleeko asukkaalle 2 700 euron lasku oman parkkiruudun käytöstä?

Valvontamaksuja tulvi vuokratulle autopaikalle – asukas ei maksanut.

Johanna Erjonsalo

KERAVA | Keravalla lienee Suomen kallein parkkipaikka. Näin pohtii kaupungin vuokrataloyhtiö Nikkarinkruunun asukas.

ParkkiPate Oy hakee nimittäin oikeudessa asukkaalta 2 700 euroa. Summa sisältää muun muassa valvontamaksuja, korkosaatavia sekä 750 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Vastaaja, eli asukas, on kiistänyt kantajan vaatimukset kokonaan perusteettomina. Hän katsoo, ettei ole velvollinen käyttämään pysäköintitunnusta, koska on vuokrannut pysäköintipaikan ja se on merkitty selkeästi.

Asukas kertoo, että hän on asunut talossa pitkään, eikä pysäköintiongelmia ollut ennen ParkkiPaten tuloa.

Hän kieltäytyy käyttämästä ParkkiPaten pysäköintilappua omalla paikallaan ja maksamasta ParkkiPaten kirjoittamia laskuja. Asukkaan mielestä selkeän varattu-kyltin pitäisi riittää. Hänen mukaansa pysäköinti on täysin laillista, vaikka lappu unohtuisikin.

Asukkaan mielestä on paljon ihmisiä, jotka pelkäävät ParkkiPatea ja siksi ovat kiltisti maksaneet parkkifirmalle.

– En jaksa katsella tällaista, hän toteaa.

ParkkiPaten mielestä asukas ei ole reklamoinut valvontamaksuista. Asukas sanoo alkuun reklamoineensa sähköpostitse, mutta reklamaatio ei tuottanut tulosta. Hänen mielestään tilanne muistutti kiusantekoa ja reklamoinnista olisi muodostunut täysipäiväinen työ.

Yksityisen pysäköinninvalvontayhtiön esittämiä vaatimuskohtia on yli sata.

Asukas on sitä mieltä, että mikäli vaatimukset menisivät läpi käräjäoikeudessa, yhtiö voisi vaatia enemmänkin rahaa. Asukas laskee, että pelkästään edellistalvena maksuja tuli muutaman kuukauden aikana noin sata.

Jutun valmisteluistunto on toukokuussa Vantaan käräjäoikeudessa, joten tarkennuksia voidaan vielä tehdä esimerkiksi vaatimuksiin.

Kantaja, eli ParkkiPate on ollut halukas sovintoon asiassa. Vastaaja on kiistänyt kantajan vaatimukset kokonaan perusteettomina ja vaatinut asian suullista käsittelyä.

ParkkiPaten toiminta on saanut aiemminkin kritiikkiä Nikkarinkruunun asukkailta. Keski-Uusimaa kertoi 15.10.2014, että kaupunki on saanut kriittistä palautetta noin 30–40 pysäköintivalvontamaksuja saaneelta autoilijalta.

Vuonna 2012 Keski-Uusimaa kertoi, että Tuusulassa ja Järvenpäässä yksityisiä pysäköintialueita valvova Parkkipate ei ole vienyt ainuttakaan yrityksen valvontamaksuista Keski-Uudellamaalla syntynyttä kiistaa käräjille. Peritty niitä on, mutta käräjille asti ei ole päädytty.

– Kyllä niitä vielä sinne päätyy. Odotamme lakia, joka selkiyttäisi yksityisten pysäköinninvalvontayritysten asemaa, ParkkiPaten tuolloinen markkinointijohtaja Arto Karhu selitti (K-U 20.10.2012).

ParkkiPatelta ei tavoitettu ketään kommentoimaan tapausta.

Tausta

Keravan kaupungin Kiinteistö Oy Nikkarinkruunu teki ParkkiPaten kanssa sopimuksen kiinteistöjensä pysäköinninvalvonnasta huhtikuussa 2014.

ParkkiPaten valvontamaksu perustuu omistajan oikeuteen asettaa sopimusehtoja omalla alueellaan tapahtuvalle pysäköinnille. Kyseessä ei siis ole sakko, eikä kunnallisen pysäköinninvalvojan antama pysäköintivirhemaksu.

Voimassa olevassa laissa ei ole yksityistä pysäköinninvalvontaa koskevia säännöksiä, vaan toiminta on rakentunut yleisten periaatteiden ja sopimusoikeuskäytännön varaan. Korkeimman oikeuden ratkaisussa KKO 2010:23 yksityisten yritysten toiminta katsottiin sallituksi.

Lähteet: parkkipate.fi ja eduskunta.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Parkkipate mokasi Järvenpäässä – asukas tyrmistyi1.3.2016 05.00
Parkkipate ei ole vienyt riitoja käräjille20.10.2012 21.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat