Vertailu kannattaisi: ajokorttitaksoissa satojen eurojen eroja – "Summien ollessa näin isoja, sokeutuu silmä rahan arvolle"

Simulaattorilla saa ajotunteja esimerkiksi Hyrylässä, jolloin ajokortin hinta tulee halvemmaksi. Cap-Autokoulujen ketjujohtaja Mika Pamilo kertoo, että kokeilusta tehdään tarkempi selvitys, mutta jo nyt näyttää siltä, että tutkintomenestys on simulaattoria käyttävillä yhtä hyvä kuin niillä, jotka ottavat perinteisiä ajotunteja.

Sauvo Jylhä

Keski-Uudenmaan kunnat, Järvenpää, Kerava ja Tuusula, pärjäävät vertailussa: ajokortin keskiarvohinta on 1800 eurossa, halvinta on Tuusulassa.

KESKI-UUSIMAA | Suomessa ajokortin hinta on maailman korkeimpia ja asuinpaikka vaikuttaa suuresti siihen, kuinka kallista lysti on.

Hintaerot paikkakuntien välillä voivat olla satoja euroja, selvitti talousvertailupalvelu Talouteni.fi, joka laski B-kortin perus-, harjoittelu- ja syventävän vaiheen kustannukset. Viranomaiskuluja ei otettu huomioon.

Selvityksen mukaan edullisin ajokoulukaupunki on Nokia, jossa autokoulujen keskiarvohinta on 1416 euroa. Kallein keskiarvohinta ajokortille löytyi Kokkolasta (2246 euroa). Koko Suomen keskiarvohinta ajokortille on 1847 euroa.

Keskiarvohinnat ovat Järvenpäässä 1840, Keravalla 1800 ja Tuusulassa 1763 euroa.

Edullisin ajokorttiopetus löytyi Oulusta (991 euroa). Toisaalta Oulun tutkintoon kuului vähiten ajotunteja ja lisätunnit maksavat erikseen. Kärkikolmikkoon pääsivät myös Tampere ja Porvoo, joiden edullisimpien autokoulujen kokonaishinta oli noin 1260 euroa.

Kokkolassa edullisimmastakin ajokortista saa maksaa 2050 euroa ja kalleimmasta 2246 euroa. Kaikkein kallein yksittäinen kuljettajatutkinto löytyi kuitenkin Vantaalta, hinta on 2605 euroa.

Keskimäärin kaupungeissa on noin 7,7 ajokoulua. Vähimmillään autokouluja oli kolme, Helsingissä taas niitä on peräti 30. Se, että vaihtoehtoja on, ei kuitenkaan näy hintatasossa: Helsinki sijoittui melko korkealle hintojen keskiarvossa.

Suurin hintaero ajokoulujen väliltä löytyi Vantaalta, jossa edullisimman ja kalleimman kuljettajaopetuksen ero oli jopa 1237 euroa."

Suurin hintaero ajokoulujen väliltä löytyi Vantaalta, jossa edullisimman ja kalleimman kuljettajaopetuksen ero oli jopa 1237 euroa, kalleimman ollessa 2605 euroa ja halvimman 1368 euroa.

Hintojen vertailu kannattaisi, sillä vantaalaisen nuoren olisi mahdollista säästää melkein 50 prosenttia ajokortin hinnasta.

Vantaalta Talouteni.fi löysi 17 ajokoulua.

– Vaikka ajokoulujen hinnat olisivatkin paikkakunnalla suunnilleen samoissa lukemissa, vertailu kuitenkin kannattaa aina. Summien ollessa näin isoja, sokeutuu silmä helposti numeroille ja rahan arvolle, ja muutamien kymppien erot katsotaan helposti läpi sormien eikä vertailua jaksa pahemmin tehdä. Kuitenkin jopa Savonlinnassa, jossa erotus edullisimman ja kalleimman autokoulun välillä oli pienin, on säästö silti 180 euroa, joka voi varsinkin pienemmässä taloudessa tuntua jo suuresti, sanoo Hanna Jääskö Talouteni.fi-toimituksesta.

Hintojen vertailussa käytettiin muun muassa Autokouluhinnat.fi-sivustoa. Ihan kaikki autokoulut eivät kerro netissä hinnastoaan.

Käyttäjän tanja.niemi-laurila@media.fi kuva
Tanja Niemi-Laurila