Nytkö hyvästit terkkarin jonotuksille? Keski-Uudenmaan sotekokeilu starttaa: ilmoittautumisportaali aukeaa perjantaina

- On tosi mielenkiintoista olla tässä mukana ja nähdä mitä tuleman pitää. Asiakkaat ovat jo paljon kyselleet, että milloin tämä alkaa, kertoo Mäntsälän ja Järvenpään Terveystalon toimipaikanpäällikkö Anneli Sorsa.

Anton Soinne

Perjantaina 19.5. alkava sotekokeilu tuo valinnanvapautta keskiuusmaalaisille. Tätä on odotettu.

KESKI-UUSIMAA | Mäntsälän Terveystalolla oli eilen odottavaisen innostuneet tunnelmat sen suhteen mitä Keski-Uudenmaan sotekokeilu tuo tullessaan.

– Ihmiset ovat paljon jo kyselleet, että milloin tämä alkaa, mäntsäläläiset ovat olleet aktiivisesti liikkeellä, kertoo toimipaikanpäällikkö Anneli Sorsa.

Terveystalolla ollaan valmiina vastaanottamaan valinnanvapausasiakkaita.

– Henkilökuntaa tullaan lisäämään, jos tarve niin vaatii, mutta meillä on jo valmiiksi ollut asiantuntijoita, jotka ovat olleet kiinnostuneita tästä tehtävästä, kertoo Terveystalon julkisten palveluiden kehitysjohtaja Karita Reijonsaari.

Viikon päästä perjantaina viimeistään valinnanvapausasiakkaiden pitäisi päästä vastaanotolle.

Asioinnin jouhevuutta lisää se, että valinnanvapausasiakkaille on Mäntsälässä ja Hyvinkäällä oma ajanvarauksen puhelinnumero.

– Se on avoinna kahdeksasta neljään ja sen avulla saa heti yhteyden hoitajaan. Niin ei tarvitse mennä paikan päälle jonottamaan.

Keski-Uudenmaan kokeilun kompastuskiveksi kaikki haastatellut mainitsevat kokeilun mahdollisen viivästymisen, kun potilaat ensin listautuvat järjestelmään. Viivettä saattaa olla viikon ajan.

– Viikon päästä perjantaina viimeistään valinnanvapausasiakkaiden pitäisi päästä vastaanotolle, toteaa Anneli Sorsa.

Toivomme, että pystymme palvelemaan paremmin kuin perinteiset terveyskeskukset.

Lääkärikeskus Aavan vastuulääkäri Mikko Oikkonen kertoo, että resurssit on odottamassa, että toiminta voi alkaa.

Kokeilussa ovat mukana Aavan Hyvinkään, Järvenpään ja Tuusulan toimipaikat. Kussakin voidaan hoitaa 500 valinnanvapausasiakasta.

– Toivomme, että pystymme palvelemaan paremmin kuin perinteiset terveyskeskukset. Tämä on uutta toimintaa kaikille ja puolentoistavuoden aikana käytäntöjä koko ajan kehitetään.

– Toivotaan, että asiakkaat tiedostavat, että erikoislääkäreiden vastaanotto ei kuulu tähän valinnanvapauspalveluun. Sääntö on selvä eli valinnanvapaus koskee terveyskeskustasoa vastaavaa toimintaa, toteaa Oikkonen.

Mehiläisen julkisten terveyspalvelujen liiketoimintajohtaja Markku Näreneva kertoo, että Hyvinkään Mehiläiseen on perustettu Oma Lääkärisi -terveysasema, joka palvelee valinnanvapauskokeiluun kuuluvia asiakkaita. Asemalla on oma lääkäri- ja hoitajahenkilökunta, mutta tarvittaessa myös muu henkilökunta hoitaa valinnanvapausasiakkaita.

Mehiläinen osallistuu vastaaviin valinnanvapauskokeiluihin myös Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Tampereella. Yli 2500 asiakasta on listautunut kokeiluun tähän mennessä.

– Keski-Uudellamaalla pieni kompastuskivi on ollut kokeilun käynnistymisen viivästyminen. Toivomme, että valintaportaali saadaan pian avattua ja pääsemme toivottamaan valinnanvapausasiakkaat tervetulleeksi, toteaa Näreneva.

Käyttäjän tanja.niemi-laurila@media.fi kuva
Tanja Niemi-Laurila