Kodin "halpis-ajattelulle" nousi vastavoima – "Juuri nyt halutaan laatua, kestävyyttä ja ajattomuutta"

- Huonekaluilta halutaan juuri nyt laatua, kestävyyttä ja ajattomuutta – luonnollisista materiaaleista, linjaa Isku-Yhtymä Oy:n muotoilujohtaja Antti Olin.

Johanna Erjonsalo

TYÖELÄMÄ Sarjassa tunnetut ammattilaiset kertovat, mitä omalle alalle kuuluu.

Toisinaan menestyksen salaisuus löytyy trendien vastavirtaan uimisesta. Yksi esimerkki tästä löytyy huonekaluyritys Isku-Yhtymä Oy:sta:

– Menestyäkseen yritykset pyrkivät löytämään mahdollisimman edullisia valmistuspaikkoja. Me uimme vastavirtaan ja päinvastoin kuin muut, olemme keskittäneet kaiken valmistuksen kotimaahan, Lahteen. Samalla olemme nostaneet rimaa laadussa, muotoilussa ja innovaatioissa, kertoo yrityksen muotoilujohtaja Antti Olin.

Innovaatioilla hän tarkoittaa esimerkiksi robotteja, joilla tuotannon automaatioastetta on saatu nostettua, sekä heath-tuotteita eli antimikrobisia kalusteita. Uutta on niin ikään active learning -malli, jossa asiakkaalle tarjotaan moderneja opetustilakokonaisuuksia laitteineen ja käyttöönottokoulutuksineen.

– Nämä kaikki uudet aluevaltaukset tuottavat asiakkaillemme lisä-arvoa, Olin korostaa.

Olinin mukaan palveluliiketoiminta on muotoilun tulevaisuutta. Hän selventää, että asiakkaat haluavat nimenomaan kokonaisuuksia ja kokonaispalvelua.

– Harva yritys haluaa enää omistaa kalusteitaan. Muutokset työympäristöissä ovat niin vauhdikkaita, että koko tilan hallinta kalusteineen kaikkineen annetaan mielellään jonkun muun hoidettavaksi.

Tästä huolimatta tuotteille asetetut laatukriteerit eivät sinänsä ole muuttuneet. Muotoiluosaamisella on edelleen tärkeä rooli.

– Huonekalujen muotoilijoilla on tarve parantaa asioita ja he tuovat alalle arvokasta käyttäjäymmärrystä. Heidän työnsä lähtökohta ei yleensä ole yrityksen rahallinen voitto, vaan pehmeämmät, inhimilliset arvot.

Muotoilujohtaja luonnehtii kalustealaa melko perinteiseksi ja hitaasti uudistuvaksi. Kilpailu asiakkaista on kovaa.

Päivän kuumaksi trendiksi Olin nostaa paluun perusarvoihin.

– Huonekaluilta halutaan juuri nyt laatua, kestävyyttä ja ajattomuutta – luonnollisista materiaaleista, hän linjaa.

Käyttäjän Teija Varis kuva
Teija Varis