Kasvava ilmiö Suomessa: Jopa teini-ikäiset perustavat yrityksiä – Näistä tekijöistä menestys syntyy

– Aurinkopaneeleista löytyi perusta yrityksen kasvulle. Sen lisäksi on tarvittu reipasta työntekoa, kertoo Lauri Ahokas.

Sylva Larsson

YRITTÄJYYS

Nuoren yrittäjän Lauri Ahokkaan mielestä yrityksen perustaminen on aina riski. Hän rahoitti oman yrityksensä alkuun omasta pussistaan ja yrityksen kassavirrasta. Riskin suuruuteen voi Ahokkaan mukaan vaikuttaa investoiman rahamäärän suuruudella ja oman työn määrällä.

– Isolla riskillä eli investoimalla paljon rahaa yrittäjä voi saada suurta voittoa tai hän voi menettää paljon, selittää Ahokas, joka on Laukaan Energia Oy:n perustaja ja yksi omistajista.

Tärkeintä ovat kuitenkin tyytyväiset asiakkaat.

Kun yritys perustettiin kesällä 2015, oli sen päätoimiala sähköurakointia, mutta taka-alalla kutkutteli idea panostuksesta aurinkoenergiaan. Vuonna 2016 yritys otti ison askeleen ja alkoi asentaa aurinkopaneeleita. Nykyään yritys myy ja asentaa pääosin vain aurinkopaneeleita.

Keskittymällä yhteen markkinarakoon yritys löysi mahdollisuuden kasvattaa toimintaansa. Aurinkopaneelit ovat vielä hakemassa Suomessa jalansijaan, eikä kilpailu ei ole suurta.

– Aurinkopaneeleista hyötyy asiakas, ympäristö ja yritys. Asiakkaalla se esimerkiksi pienentää tuntuvasti sähkölaskua, summaa Ahokas hyötyjä.

Keskittymällä menestystuotteeseen yritys on kasvanut tasaiseen tahtiin. Ahokas muistuttaa, että pelkästään oikean markkinaraon löytäminen ei silti tuo menestystä. Yritys tarvitsee innokkaan yrittäjän, taitavan johdon, hyvät työntekijät sekä erilaisen tai uuden tuotteen – näistä rakennetaan menestystarina.

– Tärkeintä ovat kuitenkin tyytyväiset asiakkaat. He kertovat kokemuksistaan, ja sitä kautta asiakaskunta kasvaa. Asiakastyytyväisyys ei ole siis vain hyvä fiilis hyvästä työstä, vaan se näkyy myös yrityksen tuloissa.

Kirjoittaja: Sylva Larsson

toimitus